Konuşarak Oynanan Oyunlar Nelerdir? Sözlü Oynanan Oyunlar


Konuşarak oynanan oyunlar özellikle bu tarz zamanlardan en çok ihtiyacımız olan şey her halde. Dışarıda arkadaşlarımızla çıkıp oyunlar oynayamadığımız için oturduğumuz yerden oynanacak oyunlar aramaya özen göstermeliyiz ve gösteriyoruz da. Bizde bu yazımızda sözlü oyunları bir arata getirdik. Sadece konuşarak oynayabileceğiniz bu oyunlar için farklı oyun zeminleri ve oyun alanları oluşturmanıza gerek olmayacak. Tabi bunun yanında oyunların çok eğlenceli olduğunu da eklemek isterim. Sizde ailenizle veya aynı evde bulunduğunuz sevdiklerinizle bu oyunları oynayabilir oldukça hoş bir şekilde zaman geçirebilirsiniz.
İçerik Tablosu
Bom Oyunu
Evde oynanabilecek oyunlar içerisinde en basiti ve en eğlenceli olanlardan bir tanesi de kesinlikle bom oyunudur. Oyun basit ve tek bir kural üzerinden dönüyor aslında. O da şaşırmamak. Bu oyunda şaşıran kaybediyor. Bom nasıl oynanır gelin biraz bahsedelim.
Oyun minimum iki kişi ile oynanabilse de siz olabildiğince kalabalık olmaya çalışın. Örneğin 4 ve üzerinde bir oyuncu sayısı bu oyundan daha fazla zevk almanızı sağlayacaktır. Öncelikle oyunun başında bir sayı belirlenir oyuncular sırasıyla 1’den başlayarak 2-3-4-5 diye saymaya başlarlar. Oyunun başındaki sayıya ve o sayının katlarına gelen oyuncu bom demelidir. Diğer oyuncu ise bom sayısından bir sonraki sayı ile devam etmelidir. Oyun bu şekilde oynanmaktadır. Sizde evinizde kolayca oynayabilirsiniz.
Ben Kimim?
Sözlü oyunlar içerisinde kültür bilginize göre farklılık gösteren oyunlardan bir tanesi de ben kimim oyunudur. Ne kadar önemli tarihi veya güncel şahsiyet tanıyorsanız bu oyunda o kadar öndesiniz neden mi? Çünkü bu oyunda onlardan bir tanesi oluyorsunuz ve kim olduğunuzu bilmeye çalışıyorsunuz. Ben kimim nasıl oynanır kısaca bahsedelim.
Oyun minimum iki kişi ile oynanan bir sözlü oyundur. Lakin yine çok kişi ile oynamanız daha eğlenceli hale gelecektir. Öncelikle bir oyuncu ebe belirlenir. Daha sonrasında dışarıda kalan oyuncular ebe olan bu oyuncuya ünlü bir isim belirler. Tabi ki ebe olan oyuncu bunu bilemez. Ünlü isim belirlendikten sonra ebe olan oyuncu sorular sormaya başlar ancak cevapları sadece evet ve hayır olan sorular sormak zorundadır. Diğer oyuncular da evet veya hayır dışında başka bir cevap vermemelidir. Oldukça zevkli bir oyundur.
Zincirleme Hikaye
Zincirleme hikaye konuşarak oynanan oyunlar arasında en sanatsalıdır diyebilirim. Bu oyunu en zevkli nerede oynarız diye soruyorsanız da kesinlikle sınıf derim. Sınıflarda kalabalık bir ortamla harika şeyler türetebilirsiniz. Öncelikle oyunda tek bir kural var o da hikayeyi devam ettirmek. Birinci olan oyuncu bir konu ile bir hikaye başlatır. Bir veya iki cümle kurduktan sonra sıra diğer oyuncuya geçer. Bu şekilde tüm oyuncular hikayeyi devam ettirerek güzel bir sonuçla hikayelerini bitirirler. Sözlü oyunlar içerisinde oynaması en zevkli oyunlardan bir tanesidir.
Kulaktan Kulağa
Çocukluğumuzun oyunu diyebileceğim kulaktan kulağa oyununu bilmeyeniniz yoktur her halde. Yine de yaşı küçük olan ziyaretçilerimiz için biraz oyunun oynanışı üzerinden geçmek istiyorum. Öncelikle bu oyunda kalabalıkla oynanan oyunlar içerisinde bulunuyor. Yani bir iki kişi ile oynayabileceğiniz bir oyun değil. O yüzden ne kadar kalabalık o kadar iyi.
Oyununu oynanışı ise çok basit bir denklem üzerine kurulu. Birinci oyuncu yanındakinin kulağına bir cümle fısıldar. Diğer oyuncuların bu cümleyi duymaması gereklidir. Sonrasında kulağına fısıldanan oyuncu da yanındakinin kulağına fısıldar ve bu böyle devam eder. En sonunda çıkan sonuç ise gerçekten komik ve şaşırtıcı olacaktır. Oynamanızı şiddetle tavsiye ederim.
Sessiz Sinema
Sessiz sinema oyunu da yine kült bir oyun halini almıştır. Hemen hemen herkesin oyun hakkında biraz bilgisi olduğunu düşünüyorum. Yine de sessiz sinema nasıl oynanır sorusuna biraz cevap vermemiz gerekirse. Oyun gruplar halinde oynanır. Yani en az dört kişi olmanız gerekiyor. Grupta bulunan oyuncular takım arkadaşlarının anlattıkları filmleri bilmeye çalışırlar. Tabi bu anlatım esnasında asla konuşmamalıdır. Sadece hareketli ve mimikleri ile kendisinden anlatılması istenen filmi anlatmalıdır. Tabu’nun sessiz hali diyebiliriz. Aralarında bir konu benzerliği bulunuyor.
Şişe Çevirmece
Şişe çevirmece partilerin vazgeçilmez oyunlarından bir tanesidir. En az iki kişi oynansa da oyunu kalabalıkla oynamak gerilimi ve heyecanı arttıracaktır. Oyunda bir adet şişeye ihtiyacınız olacak. Masada oynanan oyunlar arasında da olan şişe çevirmece düz bir zeminde de oynanabilir. Öncelikle oyuncunun bir tanesini şişeyi çevirir ve oyunu başlatır.
Şişe durduğunda arka kısmı kimi gösteriyorsa o oyuncu şişenin uçununu gösterdiği oyuncuya doğruluk mu cesaret mi diye sorar. Oyuncu doğruluk derse bir soru sorulur ve bunun cevabını vermesi istenir. Cesaret derse de kendisinden bir şey yapılması istenir. Oyuncu eğer bunları yaparsa oyunda kalmaya hak kazanır ancak yapamazsa çekilmek zorunda kalır. Bu da oyunun bir cilvesidir aslında. Tabi burada doğruluk geldiğinde aşırı özeli hayatı ilgilendiren soruları sorulmaması gerektiğini de belirtmek isterim.
Vampir Köylü
Oturduğumuz yerden oynanacak oyunlar arasında en geniş ve prodüksiyonlusu kesinlikle vampir köylü oyunudur. Oyun adeta içinde yaşanılan mistik bir dünyanın kahramanlarına dönüştürüyor sizleri. Bu oyunda da amaç oyuncular arasında belirlenen vampirleri bulup cezalandırmak. Oyunda önemli olan aslında hakem. Oyunun diğer kahramanları olan büyücü, vampir ve köylü karakterlerini hakem belirler. Ve hakem hariç kimse kimsenin kim olduğunu bilmez. Oyunun cilvesi de biraz bu aslında.
Sonrasında gece gündüz mantığıyla oyun oynanır ve köylüler tamamen ölmeden vampirlerin kim olduğunu bulmaya çalışır. Tabi burada vampirlerin ikna kabiliyeti önemlidir. Diğer arkadaşlarını vampirin kim olduğu konusunda ikna edebilirse ölmez ve köylülerden bir tanesini köylülere yaktırmış olur.
Oyun çok eğlencelidir ve inanın sabahlara kadar oynanabilir. Lakin birden çok kuralı vardır ve burada listemize farklı oyunlar koymak için bunları ayrı bir yazımız olan vampir köylü nasıl oynanır kısmında derledik. Buradan daha detaylı bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Bir Dakika
Bir dakika oyunu dünyanın en eğlenceli sözlü oyunları arasında gösterilmektedir. Bu oyunda aslında ben kimim oyunu gibi biraz kültürel ve güncel bilgilere dayanan bir oyundur. Çünkü oyunda sizden istenen bir dakika boyunca size belirlenen konu hakkında konuşmak. Oyunun oynanışından kısaca bahsetmememiz gerekirse; öncelikle bir ebe belirlenir. Sonrasında diğer oyuncular bu oyuncunun konuşması için bir konu belirler. Ebe olan oyuncu konu hakkında hiç takılmadan bir dakika boyunca konuşmalıdır. Yavaşlarsa, duraklarsa veya alakasız konulara giriş yaparsa oyuncu oyunu kaybeder.
Kısacası ağzı iyi laf yapanın ve konu hakkında bilgisi olanın oyunda bir adım önde olacağı zevkli bir zaman geçirme aktivitesidir.
Hafıza Oyunu
Hafıza oyunu da tamamen sizin hafızanızla ilgilidir. Oyunu rakamlarla oynamakta mümkündür ancak kelimelerle oynamanın daha eğlenceli olduğunu söyleyebilirim. Oyunda birinci oyuncu bir kelime söyler. Sonra ikinci oyuncu bu kelimeni yanına bir kelime daha ekler ve sonra üçüncü oyuncu da ekler. Oyun bu ekleme prensibi ile devam eder. Lakin oyuncular tüm kelimeleri hafızalarında tutup sıra kendilerine geldiğinde eklemek istedikleri kelimenin öncesinde söylenen tüm kelimeleri söylemek zorundadır. Oyuncu sayısının sonuna gelindiğinde tur başa döner ve aynen devam eder. Önemli olan söylenen tüm kelimeleri hafızanızda tutabilmek.
Evde oynanabilecek oyunlar içerisinden konuşarak oynanan oyunlar kısmını inceledik. Umarım zamanınızı eğlenceli geçirmenin bir yolunu bulmuşuzdur ve bu oyunlardan bir tanesi ilginizi çeker. Eğer sizi eğlendirecek bir oyun bulamamışsanız masada oynanan oyunlar yazımıza bakabilir buradan da istediğiniz oyunu seçebilirsiniz.