Büyüklerimizin Oynadığı Eski Oyunlar


Büyüklerimizin oynadığı eski oyunlar nelerdir hiç merak ettiniz m? Eğer merak etmişseniz ve halen merak ediyorsanız öğrenmek için en doğru yerdesiniz. Artık teknolojinin giderek yaygınlaşması ile sanal dünya geleneksel dünyamızı yerle bir etti diyebiliriz. Sokaklarda ki çocukların o şen şakrak seslerinin yerini şimdilerde küçücük telefonlardan çıkan silah sesleri almaya başladı. Mobil oyunlar öylesine hızlı ve sükseli bir giriş yaptı ki hayatımıza geleneksel oyunlar bir anda unutuluverdi.
Eskiden ne güzeldi. Mahallede akşam ezanına kadar birlikte oynanan oyunlar. Ezanın okunması ile birlikte durmaksızın eve koşmalar. Bütün tadıyla damağımızda kaldı açıkçası. İşte o anlarda heyecanla ve eğlenceyle oynanan oyunların bir listesini oluşturduk. Yetişkinlerin hemen hatırlayacağı eski sokak oyunları nelermiş gelin hep birlikte öğrenelim.
İçerik Tablosu
İp Atlama
Bu oyunlar içerisinde halen karşımıza çıkabilen istisnalardan bir tanesi ip atlama. Tabi ki önceli kadar çok sık oynanmıyor. Özellikle kız çocuklarının olan tatlılığı ile sokak aralarında oynadığı bir oyun ip atlamanın bir de dillere pelesenk olmuş bir tekerlemesi vardı.
“Laleli belkız,
İçeriye gir kız,
İpten çık kız,
Dışarıya çık kız,
Denizde dalgai hoş geldin abla,
Eteğini topla, hoş geldin abla,
Etek bluz, İngiliz turist,
Nereden çıktı, bu iki kız.”
İstop
İstop oyunu da yine çocukluğumuzun geleneksel sokak oyunları arasında yer alıyor. Özellikle kalabalıkken daha eğlenceli olan oyunun oynanışı ise şu şekilde.
Öncelikle tüm oyuncular bir daire oluşturur ve bir kişi ebe seçilir. Sayışma yolu ile bu seçim gerçekleştirilebilir. Ebe olan oyuncu topu havaya atar ve atar atmaz bir oyuncunun adını söyler. Adı söylenen oyuncu topu yere düşmeden kapmaya çalışır. Topu havada tuttuğu an başka bir oyuncunun adını söyler ve yine havaya atar.
Top yere düştüğünde ise İstop! Diye bağırır ve kaçışan tüm oyuncular olduğu yerde durur. Ebe olan oyuncu topu tuttuğu yerden duran oyunculardan bir tanesini vurmaya çalışır. Vurulan oyuncu bir puan kaybeder. 3 kez vurulan oyuncuya ise bir ad takılı ve oyun bu döngü içerisinde devam eder.
Birdir Bir
[highlight] Birdirbir nasıl oynanır [/highlight] konusunda şöyle küçük bir genel geçer bilgiler hazırladık. Öncelikle körebe oyunu gibi önce bir ebe belirlenir. Ebe olan oyuncu ellerini dizlerine götürerek eğilir. Diğer oyuncularda sırayla ilk ebenin üzerinden atlayıp aynı onun gibi eğilirler.
Diğer oyuncularda aynı şekilde ebelerin üzerinden atlayarak son ebe olma gayreti içinde olurlar. Atlayacak oyuncu kalmadığında ilk baştaki ebe bu sefer atlamaya devam eder ve bu şekilde tırtıl prensibi ile oyun ilerler.
Bu atlamalar sırasında düşen veya dengesini kaybeden oyunu kaybetmiş olur. Bizim tavsiyemiz ise mümkünse yumuşak zeminli yerlerde bu oyunu oynamanız. Değilse de eğilirken olabildiğince eğilmeniz. Bu şekilde oluşabilecek kötü durumlarında önüne geçmiş olacaksınız.
El Kızartmaca
Ve işte geldik o oyuna. Ellerimiz kıp kırmızı oluncaya kadar oynadığımız günler şimdi tabi mazi de kaldı. Ve özellikle bu oyunu da oynamanızı tavsiye etmiyoruz ancak büyüklerimizin oynadığı eski oyunlar arasında olduğu için listeye almadan da edemedik.
Oyunda iki elinizden başka hiçbir şeye ihtiyacınız olmuyor. Oyuncular ellerini sıralı bir şekilde üst üste koymaya başlarlar. Kat kat önce bir eller birbiri üstüne sıralanır sonra ikinci eller. Ve en altta ki en üsttekinin elin vurarak oyunu başlatır. Yine aynı kural ile oyun devam eder. Pes eden oyundan ayrılır ve en son kim kalırsa o kazanır.
Oyunun oynanışı böyleydi ancak yine altını çiziyorum. Sizler tavsiye etmiyorum. Bence bu oyun sadece geleneksel oyunlar arasında kalsın.
Bülbül Kafeste
Bülbül kafeste oyunu da artık unutulmuş geleneksel oyunlar arasında yerini yavaş yavaş alıyor. Sokaklarda pek bir oyunu oynayanı görmez olduk artık.
Oyunun oynanışı ise çok basit. Öncelikle oyunu oynayabileceğiniz kişi sayısı biraz fazla olursa oyun zevkli olur. Mesela 10 kişi ile oynamak bu oyunu çok daha eğlenceli hale getirecektir.
Oyunun oynanış kısmına geçildiğinde ise iki veya üç bülbül belirlenerek başlanır. Diğer oyuncularda bülbül olarak belirlenen oyuncuların çevresine el ele tutuşarak bir kafes oluşturur. Oyun başladığında halkada ki oyuncular ara ara “Bülbül kafeste” diyerek ellerini açar. Bülbül konumunda ki oyuncularda bu aralıklardan kaçmaya çalışır. Kafesten 5 deneme de kaçabilen oyuncular oyunu kazanmış olur.
Çelik Çomak
Şimdilerde golf diye bir oyun biliyorsunuz değil mi? İşte o golf oyunun bizdeki yöresel hali çelik çomak. Ayrıca bence golf oynamaktan da daha zevkli. Bir kısa bir uzun sopayla oynanan çelik çomak da amaç kısa sopayı doğru bir şekilde havalandırıp en uzak noktaya ulaştırabilmek.
Zaten oyunun kazananı da bu şekilde belli oluyor. Sopasını en uzağa kim ulaştırırsa kazanan o olacağı için tüm gücünüzle kısa sopaya vurmaya bakın.
Bu oyun gerçekten zevkli ve oynanışı açısından eğlencelidir.
Körebe
Ve geldik Körebe oyununa. [highlight] Evde oynanabilecek oyunlar [/highlight] içerisinde de yazdığımız körebe oyunu 20’li yaşlardaki insanlarımızın çok iyi bildiği bir oyundur. Zaten oyunu gerçek anlamıyla son kez oynayan nesilde sanırım onlar oldu.
Körebe oyununu oynamak için önce bir ebe belirlenir ve gözleri bir sargıyla kapatılır. Önünü göremeyecek kadar sıkı, yüzü acıtmayacak kadar gevşek bağlamayı unutmayın. Gözler bağlandıktan sonra ise ebe çevresinde ki oyuncuları elleriyle yakalamaya çalışır. Burada fazla alanını genişletmeme kuralına dikkat ederseniz oyun daha zevkli hale gelebilir.
Ebe eliyle dokunduğu oyuncuyu tutar ve eliyle yoklayarak kim olduğunu bulmaya çalışır. Eğer doğru bilirse yakaladığı kişi ebe olur ve gözleri bağlanır. Oyun bu döngü etrafında devam eder.
[highlight] Körebe nasıl oynanır [/highlight] yazımızı okuyarak bu oyun hakkında daha detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz.
Büyüklerimizin oynadığı eski oyunlar tabi ki bunlarla sınırlı değil ancak biz böyle bir liste oluşturmayı tercih ettik. Daha farklı ve daha eğlenceli oyunları listelediğimiz geleneksel oyunlar nelerdir yazımızı da okuyabilir farklı oyunları burada da bulabilirsiniz. Şimdiden iyi eğlenceler.