Sinek Nasıl Oynanır? Sinek Kart Özellikleri Nedir?


Özellikle üniversite veya lise çağlarındaysanız ve arkadaş ortamınız renkli kişilerden oluşuyorsa pis yedili gibi kağıt oyunlarını biliyor olabilirsiniz. Beraber bir evde toplanıldığında vakit geçirmenin en iyi yollarından bir tanesi de masa başı oyunlarıdır. Bu yazımızda bizde bu eğlenceli oyunlardan bir tanesi olan pis yedili yada diğer bir adı ile sinek nasıl oynanır onu açıklamaya çalışacağız.
Sinek Nasıl Oynanır?
Sinek diğer iskambil oyunlarının çoğunda olduğu gibi minimum iki kişi ile oynanır ancak oyundan zevk almak istiyorsanız tabi ki dört kişi ile oynamanızı öneririz. Üstüne çıkılır mı? Çıkabilirsiniz. Ancak beş veya altı oyunculu oyunlar için destenizin çift olmasında yarar var.
Dört kişilik bir oyun için 52 kağıttan oluşan klasik bir iskambil destesi yeterli olurken fazla oyuncu sayısı için çift deste gerekmektedir. En azından oyunun heyecanlı ve oynanabilir hale gelmesi için böyle yapılması daha makul. Sonuçta sinek, pişti gibi karşılıklı iki kişi arasında oynandığında zevk verebilecek bir oyun değil. Dilerseniz yavaş yavaş kurallara geçelim.
- Öncelikle kartların kesilmesi ve dağıtılması gerekmektedir. Desteyi kesen oyuncunun yanındaki oyuncu kartları saat yönünün tersine doğru her oyuncu da yedi kart olacak şekilde dağıtır. Elde kalan diğer kağıtlar yüzü kapalı bir şekilde yere bırakılır.
- Oyun saat yönünün tersine doğru döner ve dağıtan oyuncunun sağındaki oyuncu ile start alır.
- Sinek oyun kuralları arasında önemli olanlardan ilkine burada rastlıyoruz. İlk turda oyuncular yere sinek harici bir kart atamaz. Eğer oyuncunun elindeki yedi kart arasında sinek yoksa yerdeki kartlardan çekmeye başlar ve sinek gelinceye kadar çekmeye devam eder.
- Oyuncu ilk el elinde sinek varsa onu atmalıdır. İki veya üstü sinek kartı var ise hangisini atacağına kendisi karar verir ancak tek bir sinek kartı varsa muhakkak onu yere atmak zorundadır.
- İlk tur bu şekilde sinek atılarak geçilir. İkinci tura geçirildiğinde oyun normal akışına girer. Artık en üstte bulunan kart oyuncular için önemlidir. Ya yerdeki kağıdın türünden bir kağıt atmak zorundadır oyuncu ya da aynı değerde olandan. Atıyorum yerde karo 5 var ise ya karo kartlarından bir tanesini oynayabilir ya da diğer sembollerden bir tanesinin beş değerine sahip olan kartını atarak oyunun oynandığı sembolü değiştirir. Yani karo 5’in üzerine maça 5 atar ise artık diğer oyuncular da maça atmak zorundadır. Yani atmaları gereken kart sembolü değişmiş maça olmuştur.
- Oyuncu elinde vale var ise onu atarak oyunu istediği bir sembole dönüştürebilir. Örneği yerde en üstte bulunan kart yine karo 5 diyelim. Oynaması gereken oyuncunun elinde ne karo var ne de 5 değerinde bir kart. İsteğine göre yere vale atarak istediği bir sembolü söyler ve artık oyun ona döner.
Atacak hiçbir kartı yoksa yerden bir kart çeker ve pas der. Bu şekilde oyun sağındaki oyuncu ile devam eder. Oyunun genel oynanışı bu şekildeyken birkaç net kuralı da şöyle sıralayabiliriz.
- Yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk el yere sinek atılma zorunluluğu vardır.
- İlk el özel kartlar işlevsizdir.
- Oyuncunun, oyun içerisinde elinde tek bir kağıt kalmışsa “Tek!” demek zorundadır. Eğer demezse oyunu bitiremez ve ceza olarak yerden kağıt çekip pas demek zorunda bırakılır.
Sinek Kart Özellikleri
Sinek kart özellikleri oyunun gidişatını etkileyen ana etmenlerden bir tanesidir. Aynı zamanda oyunu daha eğlenceli hale getirdiğini de söyleyebiliriz. İşte önemli kartlar.
Sinek: Başlangıçta atılması gereken kart sembolüdür. Bu bakımdan oyunda en erken biten kart olduğunu da söyleyebiliriz.
Yedi: Aslında bir tarafından bakarsanız sinek oyunu UNO’ya da benzemektedir. Bunu yedi kart değerinin özelliğinden anlayabiliriz. Yedi değerindeki kartlar yere atıldığında sağ taraftaki oyuncu yerden üç kart çekmek zorundadır. Kendisinde 7 varsa ve atarsa bu kez onun yanındaki oyuncu 6 kart çekmek zorunda kalır. Bu böyle katlanarak devam eder. Diğer oyuncu da varsa sağındaki oyuncuya 9 kart kitlenebilir.
As: Sinek oyun türlerine göre asın görevi de değişmektedir. Mesela çiftli oynanışta as eli karşıya zıplatır. Sağındaki oyuncu yere kart atamaz. Bir nevi ortağına geçmiş olur el. Tekli oyunda ise oyuncu yere as atarak seri bir şekilde elinden kart çıkarabilir. Örneği oyun kupadaysa oyuncunun elinde kupa ası varsa elindeki diğer bir kupa kartıyla beraber ası çıkarabilir.
Vale: Vale bu oyunun rengine değiştirendir. Mesela yerde maça var ise ve oyuncu maçadan farklı bir şeye dönüştürmek istiyorsa valeyi atar ve olmasını istediği sembolü söyler. Oyun o sembol üzerinden devam eder.
10: 10 kart değeri oyunun yönünü değiştirir. Oyunun başında saat yönünün tersine başlayan oyun 10 atılması ile saat yönünde dönmeye başlar. Bu şekilde izah edebiliriz.
Sinek Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?
Oyunu öğrendikten sonra oynamanız için işinize yarayacak bir diğer bilgi de sinek puan hesaplamasının nasıl yapıldığıdır. Oyun bittiğinde elinde hiç kart kalmayan oyuncu oyunun kazananı olur. Diğer oyunculara ise elindeki kartların değeri kadar sinek ceza puanı yazılır. Bu ceza puanlarının bazı koşulları vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir.
- Oyuncu vale ile bitmişse kartlar toplamının 2 katı alınır.
- 7 ile bitmişse kartların toplam değeri 3 ile çarpılır.
- Oyun bittikten sonra elinde kart veya kartlar kalan oyuncular 7 değerine sahipse yere atılan kartlar karılır ve ceza olarak üç kart daha çekip bunlarda ceza hanelerine yazılır.
- Oyunun kazanı elinde hiç kağıt kalmayan oyuncu olurken kaybeden ise en çok ceza puanı alandır.
Bu yazımızda sizler için sinek nasıl oynanır? Sinek kart özellikleri nelerdir? Pis yedili-sinek puan hesaplaması nasıl yapılır gibi temel soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Arkadaş ortamında bir araya gelindiğinde oynayabileceğiniz bir diğer eğlenceli oyun ise bataktır. Batak nasıl oynanır öğrenmek için bağlantıya tıklayabilirsiniz. İyi eğlenceler.