Blöf Nasıl Oynanır? Blöf Nasıl Yapılır?


Sizde kağıt oyunları tutkunaysanız bu içeriğimiz tam size göre. Arkadaşlar ortamlarında sıklıkla ve beğeniyle oynan eğlenceli bir iskambil oyunu olan blöf nasıl oynanır öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. İnandırıcılığınıza ve mimiklerinize güveniyorsanız şimdiden söyleyelim bu oyunda bir adım öndesiniz. Ne kadar iyi kanırabildiğinize, ne kadar iyi blöf yapabildiğinize göre kazanma şansınız şekilleniyor. Dilerseniz oyunun nasıl oynandığını anlatmaya başlayalım.


İçerik Tablosu
Blöf Nasıl Oynanır?
Öncelikle blöf, pişti gibi derin düşünülmesi gereken bir oyun değildir. Taktiğinizin olması, inandırıcılığınız olması ve blöf yapmayı gerçekten biliyor olmanız gerekmektedir.
Oyunu oynamak içi gereken oyuncu sayısı minimum üçtür. Tabi dilerseniz dört beş veya altı kişilerle de oynayabilirsiniz ancak kişi sayısı dördü geçerse destenizi ikiye çıkarmanızda fayda var. Bu şekilde hem oyun uzayacaktır hem eğlenceniz katlanacaktır. Deste sayısı da tabi oyuncusu sayısı fark etmeksizin çift veya tek olabilir.
Oyun başında kartlar dağıtıcı tarafından oyunculara eşit bir şekilde dağıtılır. Kartların dağıtımının ardından bir kart geriye artıyorsa o kartın verildiği oyuncu ele başlar.


Blöf Nasıl Yapılır?
Ve sonrasında işte blöf kısmı! Oyuna başlayan oyuncu üstü kapalı bir şekilde yere kağıtlar atar. Mesela 3 papaz der ve bırakır. Diğer oyuncular da papaz iddiasında bulunarak yere kart atabilir. Veya oyuncunun yere attığı 3 papaza inanmayıp kartları açmasını isteyebilir. Eğer kartlar doğruysa yani 3 papazsa yerde ki kartları açtıran oyuncu alır. Elindeki kartları eksilten yani yere papazları atan oyuncu aynı şekilde oyuna devam eder.
Diğer bir senaryoyu oynamak gerekirse mesela oyuncu 1 yere iki vale deyip attı. Oyuncu 2 iki vale de benden dedi ve o da bıraktı. Oyuncu 3, oyuncu 2’nin blöf yaptığını düşünüp kartları açtırabilir. 2 vale atmamışsa yani blöf yapmışsa yerdeki tüm kartları alır ve oyun kartları açtıran, blöfü bozan oyuncu tarafından devam ettirilir.
Bir farklı seçenekte kartların değişmesi. Mesela oyuncu 1 yere 2 kız attı. Sonra oyuncu 2 yere 3 kız attı. Diğer oyuncular yere kart atamaz veya kartları açtırmaz ise yere son kart atan oyuncu oyunu devam ettirir.
Blöf oynanışı bu şekildedir. Arkadaş ortamlarının vazgeçilmez bir oyunu blöfü elinde kart kalmayan oyuncu kazanır. Diğer oyuncular sıralamayı belirlemek için oyuna devam edebilir ancak sadece kazanan belirlemeye oynanıyorsa diğer ele geçilir.
Blöf Kaç Kişi İle Oynanır?
Blöf oyunu da yine birçok iskambil oyunu gibi en az 3 kişi ile oynanmaktadır. Lakin oyuncu sayısı ne kadar fazla ise oyunun zevkini de bir o kadar arttığını söyleyebiliriz. Dört oyunculu oyun en ideal olanıdır. Bununla birlikte kalabalık bir ortamda iseniz veya 5-6 oyuncu ile oynamak isterseniz bir deste daha açmanızı öneririz.


Blöf Kuralları Nelerdir?
Blöf kuralları basit ve anlaşılır kurallardır. Oyun zaten kandırma üzerine kurulu olduğu için kimin kandırma, inandırma ve mimik becerileri yüksek ise onun şansı daha yüksektir. Genel olan kuralları ise şöyle sıralayabiliriz.
- Öncelikle oyunda turun dönme şekli saat yönünün tersine doğrudur ve oyuna kartları dağıtan oyuncunun sağ tarafındaki oyuncu başlar.
- İlk oyuncu yere 3 tane 4’lü attım diyerek kart atar ise tur kendisine dönünceye kadar diğer oyuncular 4’lü atmaya çalışmalı, blöf yapmaya çalışmalı ya da pas demelidir.
- Eğer yere atılan bir kartın sonunda oyunculardan bir tanesi blöf diyerek oyunu durdurur ise kağıtlar açılır ve blöf ise yerdeki tüm kartlar blöf denemesi yapan oyuncuya verilir.
- Yerde bulunan kartlar doğru olduğunda ise oyunu durduran oyuncu yerdeki kartları almak zorundadır.
- Oyun bu şekilde her hangi bir oyuncu elindeki kartları bitirene kadar devam eder. Elindeki kartları bitiren oyuncu oyunu kazanmış olarak sayılır.
Blöf oyun kuralları bu şekilde listelenebilir. Dilerseniz birde blöf puan hesaplama şekline göz gezdirelim.
Blöf Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Blöf oyununda amaç elindeki kartları bitirmektir. Eşli oynanabilen bir formatı yoktur. Bu sebeple oyuncular kendilerine çalışmak zorundadır. Oyunun sonunda puan hesaplama bölümüne gelindiğinde ise her eli kazanan oyuncuya 1 puan verilir. Diğer oyuncular eksi veya artı olarak puan almaz, hanelerine çizik çekilir.
Bu şekilde oyunun başında belirlenen sayıya ulaşan oyuncu oyunu kazanmış olur. Bu sayıyı vaktinize ve zevkinize göre dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.


Blöf Oyunu Taktikleri
Blöf oyunu taktikleri bilseniz bilmeseniz de aslında çok bir şet fark etmeyecektir. Zira oyun ilk başta da söylediğimiz gibi kandırma üzerine kurulu. Kim daha iyi kandırır ve doğru yerlerde doğru adımları atarsa oyunu kazanır. Lakin lise yıllarında sıkça blöf oyunu oynamış editörünüz olarak sizlere deneyimin getirdiği birkaç taktik verebilirim.
- Birincisi oyunun ilk başında blöf sıkça yapılabilmektedir. Burada biraz daha dikkatli olmaya özen gösterin çünkü elde birçok kart birikmektedir.
- Oyunun ortalarına doğru dikkat biraz daha dağılmış olacaktır. Oyuncular diğer oyuncuların hamlelerini unutmuş olabilir ve siz de bu durumdan faydalanabilirsiniz.
- Kartlarınızı yere açarken bir blöf iki doğru şeklinde açmaya özen gösterin. İki doğru kartı birer yanlış kartları ise 3 veya 2’şer olarak yere atabilirsiniz.
- Ve son olarak kartları yere atarken diğer oyuncuların gözlerine bakın. Yere bakarak attığınızda yalan söylediğiniz anlaşılabilir.
Artık arkadaş ortamlarında bir numaralı blöf oyuncusu siz olabilirsiniz. Şimdi öğrendiklerinizde arkadaşlarınıza küçük bir şov yapabilirsiniz.
Bu oyuna göre biraz daha kafa patlatmak gereken ve taktik düşünmenin önemli olduğu batak nasıl oynanır öğrenmek istiyorsanız bağlantıya tıklayarak yazımızı okuyabilir arkadaşlarınızı batırabilirsiniz. İyi eğlenceler.