Batak Nasıl Oynanır? Puan Nasıl Hesaplanır?


İskambil kağıtları ile oynanan kart oyunları arasında en güzellerinde bir tanesi batak nasıl oynanır merak ediyorsanız bu içerik tam size göre. Arkadaşlarımıza bir araya geldiğimizde zaman geçirmek için masa başında oynanabilecek kağıt oyunlarını ararız. Özellikle lisedeyseniz ve yurtta kalıyorsanız ne kadar legal olmasa da bir şekilde bu oyunu öğrenerek oradan ayrılıyorsunuz. Çünkü arkadaşlarınız ile zaman geçirmenin en keyifli yollarından bir tanesi. İşte a’dan z’ye tüm batak kuralları.
İçerik Tablosu
Batak Nasıl Oynanır?
Batak kağıt oyunları içerisinde oynanışı en zevkli olan oyunlarından bir tanesi olmakla birlikte öğrenmesi en zor olanlarından da bir tanesidir aynı zamanda. Hatta çoğu kişi kurallarının tamamını bildiğini söylese de bir türlü doğru hamleleri yapamadığını söyler. Tabi sinek oyunu gibi pişti gibi nazaran basit bir oyun değil. Kurallarını yavaştan anlatmaya başlayalım.
Batak 52 kağıttan oluşan normal bir iskambil destesi ile oynanır. Oyuncu sayısı genellikle dört kişi olmaktadır. Kendi içerisinde üç ana kola ayrıldığını söyleyebiliriz. İhaleli, eşli veya tekli olmak üzere üç farklı şekilde oynanabilmektedir. Oyunu simülasyon şeklinde anlatarak daha iyi öğrenmenizi de yazının devamında sağlayacağız.
- Öncelikle kağıtlar karılır ve saat yönünün tersine doğru dağıtıcı tarafından dağıtılmaya başlanır. Kağıtlar her oyuncunun önüne birer birer olmak üzere dağıtılır. Sonuçta her oyuncunun elinde 13 kart olmalıdır.
- Farklı oynanışlara göre değişse de genelde koz ya oyuncular tarafından belirlenir ya da maça olarak sayılır ve her el aynı düzende devam edebilmektedir. Zevkinize göre bunun kararını siz verebilirsiniz.
- Her oyuncu elindeki 13 kartını inceler ve alabileceği el sayısını söyler. Yine saat yönünün tersine doğru döner. Oyuncular el alamayacak durumda ise yani kartları çok küçük değerlere sahipse “Pas” diyebilir.
- “Alır” da denen bu sayı oyuncuların alabileceği el hedeflerini göstermektedir. Bu kural ihaleli batakta biraz değişiklik göstermektedir. Yazının son kısmında bunu da bulabilirsiniz.
- “Pas” diyen oyuncuların oyun içerisinde el almaması gerekmektedir. Eğer 13 elden bir tanesini alırlarsa onlarda batmış olarak sayılır. Aynı şekilde “Alır” dediği rakama ulaşamayan oyuncu da batar. Son olarak söylediği rakamın 3 fazlasını alan oyuncu da batar ancak bu genellikle zorlamalı olduğu için çoğu yerde kullanılmamaktadır.
Batak El Alma Nedir? Nasıl Yapılır?
Batak el alma olayını anlamak için önce kağıtların değerlerine göre sıralanışını bilmek gerekir. Küçükten büyüğe doğru batak kart değerleri aşağıdaki gibidir.
2-3-4-5-6-7-8-9-10-Vale-Kız-Papaz-As
- Kartı dağıtan oyuncunun yanındaki ile el başlar. İlk elde “Koz” olarak belirlenen sembolün atılması yasaktır. Bu kuralla birlikte yere bir kağıt atar. Diğer oyuncular atılan sembolle aynı olan kartlarını atmak zorundadır. Aynı zamanda ilk atılan karttan yüksek olan kartını çıkarmak zorundadır. Örneğin yere sinek 7 atılmışsa sinek kartları atılmalıdır.
- Eğer dönen elde oyunculardan bir tanesinde sinek yoksa koz olarak belirlediği kartını atar ve eli kazanır. Örneğin sinek olarak dönen oyunun başında koz maça olarak belirlenmişse elinde sinek olmadığı durumda maça atarak eli kazanır. Bu olaya “Çakma” denir.
- İki oyuncuda sinek yoksa örneğin, maçadan yani kozdan büyük olanını atan eli kazanır.
- Böyle bir durumda genellikle en küçük kozun kullanılması mantıklıdır. Diğer kozların alır şansını arttırmak için önemli bir taktiktir.
Oyun bu şekilde 13 el devam eder. Yani herkesin elindeki kart bitinceye kadar. Oyunun başında oyuncuların alır dediği sayılara ulaşıp ulaşmadığı incelenir ve batak puan hesaplamasına geçilir.
Batak Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Batak puan hesaplaması yapılarken kullanılan kurallar aşağıdaki gibidir.
- Öncelikle oyunun başında belirlenen hedeflere yani alır sayısına ulaşanların puanı hesaplanır. Hedef kadar el alınmışsa, alınan el 10 ile çarpılır.
- Oyuncu hedeflenen el sayısına ulaşamamışsa bu kez oyunun başında hedeflediği el sayısı -10 ile çarpılır.
- Oyuncu oyunun başında el almaz demişse ve kartları oyun boyunca hiç el almazsa en yüksek hedef 10 ile çarpılır ve oyuncunun hanesine yazılır.
- Ve tam tersi olursa. Yani el almaz dediği halde el alırsa yine tur içerisindeki en yüksek hedef bu kez -10 ile çarpılır ve oyuncunun hanesine yazılır.
Batak kart değerleri ve puan hesaplaması da bu şekildedir. Gelin son olarak birde oyunun türü olan İhaleli batak nasıl oynanır hep beraber onu öğrenelim.


İhaleli Batak Nasıl Oynanır?
Batak oynanışını öğrendikten sonra çokta zorlanmayacağınız bir türü de aynı mekanik içerisinde ilerleten ihaleli bataktır.
Bu oyun tarzında koz sadece maça ile sınırlı değildir. Kozun belirlenişi farklı olacaktır.
- Aynı şekilde kartlar saat yönünün tersine doğru dağıtılır. Ve sonrasında oyunculara alabileceği el sayısı sorulur. Yani ihale başlar.
- İlk söyleyecek olan oyuncu dağıtıcının yanında bulunan oyuncudur ve minimum 4 ile ihaleye girmek zorundadır. Yanındaki oyuncu bu sayıyı yükseltmek isterse en az bir fazlasını söylemek şartıyla yükseltebilir ve en yüksek sayıyı söyleyen elindeki kartlara göre kozu belirler.
- Genellikle koz elde en çok bulunduran kart sembolü üzerinden seçilmektedir. Yani elinizdeki 13 kartın yedisi kupa ise kozu kupa yapmanız yararlı olacaktır.
- İhaleyi alan oyuncu hedeflediği sayıya ulaşamazsa batar. Diğer oyuncuların batmaması için bir el alması yeterli olacaktır.
- Örneği oyuncu ihaleye 6 ile girmişse ve o kadar el alamamışsa -60 ile cezalandırılır. Oyun boyunca hiç el alamayan oyuncu da yine belirlenen alır sayısının -10 çarpımı kadar cezalandırılır.
Bu yazımızda siz eğlence tutkunları için batak nasıl oynanır? İhaleli batak nasıl oynanır? Batak puan hesaplaması nasıl yapılır? Gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Özellikle üniversite ve liste ortamında öğrencilerin sıkça oynamayı tercih ettiği batak ilginizi çekmiyor ise daha kolay öğrenilebilir bir oyun olan dostkazığı ve pişti öğrenebilir zamanınızı eğlenerek geçirebilirsiniz. İyi eğlenceler.