Sağlık Turizmi İşletmeciliği Nedir? Ne İş Yapar?


Sağlık turizmi insanların belirli hastalıklarının tedavisi ya da bazı cerrahi operasyonlar için bulundukları ülkeden başka ülkelere yaptıkları seyahate verilen isimdir. Dünya genelinde her türlü imkânın stratejik olarak yükselmesine bağlı olarak sağlık turizmi yatırımları oldukça fazlalaşmıştır. Bu yatırımları yapmak isteyen işletmeciler kusursuz hizmet konusunda belirlenen kriterler dâhilinde turizme destek vermektedir. İnsanlar yaşadıkları toplumsal olaylar, ekonomik sıkıntılar, bireysel ruh halleri neticesinde sağlıkları ile ilgili sorunlar yaşayabilmektedir.
Sağlıyı koruyabilmek mevcut durumda iş gücünün de verimli hale gelmesini sağlar. Bu bağlamda ülkeler doğal kaynakları ile ilgili güçlerini sağlık turizmine yatırımları ile güçlendirmektedirler. Bu güçler elde edilen olanakların yansımalarıdır. Şifalı sular, kaplıcalar, termaller, temiz hava, doğanın getirdiği mucizeler sağlık turizminde çokça kullanılmaktadır.
İşletmeciler tüm bu hizmetlerin tedavi merkezlerine gelen hastaların ya da şifalaşmak isteyenlere sunmak üzere kurulurlar. Kuruluşlarında sağlık bakanlığı kriterleri doğrultusunda insan vücuduna zarar vermeyecek şekilde her türlü donanımın sağlanmış olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir.
İçerik Tablosu
Sağlık Turizmi Çeşitleri Nelerdir?
Ülkemizde ve dünya çağında sağlıkla ilgili yapılan turizm çalışmalarını işletme bazında kategorilere ayırabiliriz. Bunlardan en bilinenleri termal su yani şifalı kaplıca turizmidir. Ülkemizde de çokça bilinen bu sağlık turizmi şeklinde bileşenlerinde erimiş mineral içerikleri bulunan maden suları ile insan vücudunun dinlenmesini sağlamak, zinde kalmasını ve tedavi edici yöntemlerle fayda sağlamak için kullanılır.
Suyun varlığı ile gelen iyilik olguları ve sonunda sağlıklı bir vücuda sahip olmak için SPA merkezleri kurulmaktadır. Bunların ortak amacı termal turizmin ana kriterlerini oluşturmaktadır. 19.yüzyılın başlarından itibaren su ile tedavi yöntemleri çok fazla kullanılmakta ve tercih edilmektedir.
SPA ve termal turizm ile birlikte çeşitli yan tedavi yöntemleri ile çamur banyosu, yosun ile yapılan tedaviler, cilt için yapılan bakımlar yani welness türleri de bütünleştirici etki yaratmaktadır. Bununla beraber medikal turizm, yaşlı turizmi ve engelli rehabilitasyon turizmi de ülkeler arasında.


Medikal Turizm İşletmeleri Özellikleri Nelerdir?
Özellikle ülkemizde sağlık turizmi çeşitliliği içerisinde medikal turizme hizmet eden işletme sayısı bir hayli fazlalaşmıştır. Hayat standartlarını yükseltmek, görünümüne değer katmak, fiziksel görünümlerinde değişiklik yapmak isteyenler için medikal turizm faaliyetleri sıklıkla yapılmaktadır. Bu tarz işletmelerde saç ekimi, yüz estetiği, göğüs estetikleri ve yağ aldırma gibi estetik medikal işlemler sıklıkla kullanılmaktadır.
İşletmeler sağlık bakanlığı denetimlerinden geçmek zorundadırlar. Bu tarz işletmelerde medikal konusunda eğitim almış uzman doktorlar ve sağlık personelleri bulunmaktadır. En son teknoloji ile donatılmış cihazlar ve günümüz yaşam tarzına uygun modern yöntemler ile hastalar tedavi edilmektedir. Bu tarz işletmelerde konaklama hizmetleri de çok önemlidir. Teknik donanımın yüksek olması gereken ve iş gücünün çok fazla olduğu bu işletmelerin uluslararası standartlarda hizmet vermeleri gerekmektedir. Personelin her türlü eğitimi almış olması ve mutlaka yabancı dil bilgisi olması gerekmektedir.
Termal – Spa ve Welness Turizm İşletmesi Özellikleri Nelerdir?
Jeotermal kaynakların çok olduğu ülkelerde termal turizm sektörü çok hızla gelişmektedir. Doğal kaynaklı suların şifalı bir hale getirilmesi için kurulan işletmelere bireylerin ilgileri çok fazladır. Sıcak ya da soğuk su kaplıcaları, termal sular, spa merkezleri, çamur banyoları gibi farklı kategorileri ile kurulan termal turizm işletmeleri yatırımcıları için getirisi çok olan bir sağlık kuruşu olmaktadır.
Öncelikle gerekli planlamalar yapıldıktan sonra çağdaş bir termal turizm haline getirilen işletmelerde tedavi edilecek olan hastaların her türlü ihtiyaçlarına karşılık verebilmek ve verimlilik sağlayabilmek çok önemlidir. Termal turizm işletmeleri tedavi edici uygulamaların yanında konaklama, yemek ve eğlence ile ilgili detayları da düşünmek zorundadırlar. Termal turizm işletmelerinde fizik tedavi hizmetleri, balneoterapi ve çeşitli iklim türleri ile farklılıklar yaratmaktadırlar.
Termal turizm işletmeleri çeşitli kür merkezleri, özel tedavi banyoları ki bunlar terapi havuzları, genel tedavi amaçlı havuzlar ve yüzme havuzlarından ibarettir. Balneoterapi hizmetlerinin içerisinde tedavi amaçlı masajlar, çamur, buhar ve gaz banyoları bulunmaktadır. Estetik cerrahi turizmi de bu hizmetlerin içerisindedir.
Yaşlı ve Engelli Turizm İşletmelerinin Özellikleri Nelerdir?
Yaşının ilerlemesinden dolayı ya da mevcut bulunan bir engelinden dolayı rehabilitasyon hizmeti alabilmek adına yapılan turizm şekline verilen isimdir. Bu tarz sağlık turizmi işletmelerinde bireylerin yaş ve tedavi edilmesi gereken rahatsızlık boyutlarına göre işletmelerin tasarlanması gerekmektedir. Öncelikle işletmelerde çalışacak olan personelin psikolojik eğitimlerden geçmiş ve sağlık alanında çok donanımlı bilgilere sahip olmaları gerekmektedir.
Bu işletmelerde konaklama yapılacak odaların dizaynları ve odalar ile yapılacak olan iletişim konusunda ciddi tedbirlerin alınıyor olması gereklidir. Aydınlatma ve genel ihtiyaçlarını giderebilme konusunda teknik donanımlar yapılmalıdır. Merdiven çıkılarak ya da yüksek alanlarda olmaması gereklidir.
Bu yüzden bu tarz işletmelerde bungalov tarzı ve her yere ulaşılabilir şekilde yürüme ve gezinme yolları yapılmış olması gerekmektedir. Resepsiyonlar, konferans salonları, koridorlar, asansörler, merdivenler, rampalar, havuzlar, saunalar ve hamamlardaki düzenlemeler hepsi yaşlı ve engelliler için özel olarak tasarlanmış alanlar olmalıdırlar.


Sağlık Turizm İşletmeleri Ortak Özelikleri Nelerdir?
Sağlık turizm şirketleri kurulurken yasal olarak istenen işletme türü ticari şahıs, limited ya da anonim şirkettir. Kuruluşun ilk aşamalarında vergi dairesi kayıtları yapılmalı, sağlık bakanlığı izinleri alınmalı, sosyal güvenlik kurumu personel kayıtlarının yapılması, belediye ve ticaret odaları ile meslek odalarına kayıtların mutlaka yapılmış olması gerekmektedir.
Türkiye’de rekabetin çok fazla olduğu sağlık turizmi işletmeleri arasında başarılar işletmecilerin tedavi amaçlı gelen kişilere verdikleri hizmetlerle değerlendirilmektedir. Sağlık turizmi işletmeleri merkezlerde çalışacak uzman doktorlar ve sağlık personelleri ile iç içe çalışmak zorundadırlar. Şirket yetkilileri bünyelerinde çalıştırmış oldukları sağlık personellerinin ilgili yasal mevzuatlara uygun bir şekilde çalıştıklarını takip etmelidirler. Sağlık turizmi çeşitliliğine bağlı olarak personellerin tıp alanında okumuş doktor olmalarına gerek yoktur.
Sağlık Turizmi İşletme Açabilmek İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?
Öncelikle il sağlık müdürlüklerinden gerekli izin ve yasal yetki belgeleri alınmalıdır. Yapılan denetimler ile sağlık kriterleri konusunda en az 85 puan almaları gerekmektedir. Ruhsat, faaliyet belgesi, UTSB yazısı, işletme yetkilisine ait imza sirküleri, sağlık turizmi işletmesinde görevlendirilecek olan personele ait eğitim ve mesleki deneyimlerine ait belgeler, hastaları bilgilendirici içeriklerin bulunduğu dokümanlar gibi belgelerin işletme kuruluşunda hazır olması gerekmektedir.
Gerekli izin belgeleri alındıktan sonra sağlık turizmi işletmeleri kurulumu tamamlanmış olur. Bu tarz işletmelerde hasta ve sağlıkçı arasındaki iletişimde çok önemlidir. Tedavi amaçlı gelen kişinin yapılacak olan tedavi ile ilgili tüm detayları aşamalı olarak bilmesi ve tedavi sonrasında da gerekli kontrol zamanlarının takip edilmesi gerekmektedir.
Sağlık Turizmi Destekleri Nelerdir?
Yurtdışında tedavi amaçlı olarak turistlerin sağlık işletmelerine gelebilmesi adına yapılan çalışmalara devlet tarafından teşvik verilmektedir. Sağlık turizmini canlandırmak ve ayakta tutmak adına; Ürün ve hizmet ile ilgili tescil koruması, raporlandırma ve yurtdışından şirket alınabilmesi ile ilgili yönlendirme destekleri, sağlık turizminde olması gereken uluslararası belgeleri alabilmek için gerekli olan destekler, reklam yapma, pazarlama ve tanıtım ile ilgili destekler verilmektedir. Ayrıca hastalar için yol destekleri tercümanlık destekleri, verilecek olan eğitimlerle ilgili destekler sağlık turizminin gelişimi adına özellikle ülkemizde ciddi anlamda verilmektedir.