Bilim ve Teknoloji

Olası Marmara Depremi’nin Etkisi Ve Sonuçları

Olası bir Marmara depreminin etkileri tabi ki en çok İstanbul üzerinden okunacak. İstanbul ise tarihinde birçok kez şiddetli depremler ile sallandı. Tarih içerisinden yaşanan bu depremler o zamanın şartları ve mimarisinde büyük yıkımlar vermese de günümüze en yakın mimari örnekleri taşıyan 1999 Marmara Depremi felaketin bir habercisi aslında. Peki, o günden bugüne ne değişti? Deprem toplanma alanları ne durumda? Beklenen Marmara depreminin büyüklüğü ve olası sonuçları neler?

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi

Tarihler 17 Ağustos 1999’u gösterdiğinde gece yarısı saat 03:02’de başta Kocaeli, Sakarya, Yalova ve İstanbul olmak üzere Marmara bölgesi ve çevresi büyük bir deprem yaşadı. Resmi kaynaklarda yazılı olana göre bu korkunç yer küre olayında; 17.480 kişi hayatını kaybetti, 23.781 kişi yaralandı ve 505 kişi sakat kaldı. Binlerce kişi evsiz kalırken milyonlarca kişi depremin oluşturduğu sosyolojik kelebek etkisinden etkilendi. 1999 yılındaki Marmara depremi pek çok uzmana göre beklenen Marmara depreminden daha az bir şiddete sahipti.

Türkiye bu felaketin görünen enkazını aylarca, mali ve sosyolojik enkazını ise yıllarca kaldıramadı.

Marmara Depremi yaklaşırken Deprem alaları ne durumda?

marmara depremi

Bu konuda herkes ayrı bir görüşü savunsa da TMMOB tarafından yayınlanan “İstanbul depreme hazır mı?” raporuna göre 470 olan deprem toplanma alanı günümüzde 77’ye düştü. 470 sayısı bile mevcut İstanbul nüfusunun sığınması için yeterli bir alan oluşturmayacak. Marmara Depremi öncesi birçok uzman ve profesör de bu alanların yetersiz kalacağını görüşünde hemfikir.

Beklenen Marmara Depremi’nin büyüklüğü ve zamanı?

Çoğu uzmanın da belirttiği gibi depremin gerçekleşeceği zamana dair bir gün veya zaman vermek imkansız. Bundan yıllar sonra da gerçekleşebilir, bu yazıyı okurken de. Fakat şiddeti ve oluşturacağı etkiler fay hattının durumuna göre tahmin edilebiliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünde profesörlük yapan Celal Şengör’ün tahminlerine göre Marmara depremi maksimum 7,6 büyüklüğünde olacak.

marmara depremi

Depremin en az 100bin insanı canından edebileceğini söyleyen Şengör, ölümlerin sadece deprem kaynaklı olmayacağını yaşanan paniğin, olası çıkabilecek yangınlarında bir felaket silsilesi oluşturabileceğini söyledi. Kısacası Marmara depremi he açıdan ülke adına zor günlerin başlangıcı olabilir önlem alınmazsa.

Ayrıca depremin yaratacağı ekonomik ve sosyolojik sorunların sadece bölge genelinde değil tüm Türkiye’ye de yansıyabileceğini belirten Celal Şengör, önlem alınmaz ise Türkiye’nin deprem sonrası bağımsızlığını dahi kaybedebileceğini sözlerine ekledi Marmara depremi konusunda birçok uzman gibi o da acil önlemler alınması konusunda yetkilileri uyardı.

DEVAMI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu