Navigayon Nedir? Ne İşe Yarar?


Son yıllarda teknolojinin bizlere sunduğu pek çok ürün arasında şüphesiz ki navigasyon cihazları da oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Navigasyon cihazları sayesinde, gideceğiniz her hangi bir noktayı daha rahat bulunurken, artık ellerinizde haritalar ile yola çıkmak zorunda kalmayacaksınız.
İçerik Tablosu
Artık pek kişi tarafından yaygın olarak kullanılan bu sistem 3 katman ile birlikte oluşturulmaktadır. Bunlar ise şöyledir.
- Donanım
- Yazılım
- Harita
Donanım, cihazı oluşturan mekanik ve elektriksel aygıtlar, kartlar ve diğer vericiler olarak tanımlanabilir. Yine bu cihaz için geliştirilen yazılım ile birlikte içeriğinde bulunduran harita üzerinde yer bildirimleri, noktalar, harita üzerinde bulunan, alışveriş merkezleri, yollar, trafiğe kapalı yollar, camiler, okullar, büfeler, otopark ve pek çok bölge gibi yerlerin sizlere gps ile sunulması için yardımcı olmaktadır.


Donanım
Donanım, harita ve yazılım sistemini kullanarak, GPS sinyalleri doğrultusunda sizleri istediğiniz noktaya ulaştıran bir cihaz olarak tanımlanacaktır. Artık yeni teknoloji ile geliştirilmiş olan bu cihazlar, dokunmatik ekran paneli ile kolay kullanıma imkân sağlamaktadır. Bu da donanım kapsamında yer alan bilgiler arasında.
Yazılım
Yukarıda kısaca bilgi vermiş olsak da, yazılım, koordinat sistem bilgilerini, ekrana yansıtabilmek için geliştirilmiş olan bir sistemdir. Koordinat bilgilerini harita üzerine yansıtmakta olan yazılım, harita ve donanım arasında yer alan bir köprü olarak da tanımlanabilir.
Harita
El haritalarını, en güncel şekilde donanım ve yazılım ile kavuşturmuş olan bir üründür. Sistemin en önemli yapıtaşları arasında yer alan bu ürün, el haritalarından farklı olarak, hız sınırları, yol bilgileri, trafik bilgileri, yol yapım çalışmaları ve yol kenarlarında neler var gibi pek çok şeyi, yazılım ile köprü oluşturarak, donanıma aktarmasıdır.
Sistem ve İşleyişi
Elbette ki yazılım, donanım ve haritanın bir arada kusursuz bir şekilde çalışabilmesi için, çekim alanı kapsamında yer alması gerekiyor. Bunun yanı sıra her hangi bir yol acıkmadan önce, haritanın güncellenmesi, gerekli bilgilerin yazılım yardımı ile cihaza aktarılması gerekmektedir. Aksi taktirde güncellenmeyen navigasyon sistemi durumunda, yolda karşılaşabileceğiniz durumlardan haberdar olmayabilir, yollarınızı uzatabilir ve aksi durumlarda yolunuzu kaybedebilirsiniz. Bu durumlardan kurtulmak için yine bir internet bağlantısı ile sürekli güncel olan cihazı tercih etmekte oldukça önemlidir.


Aslında, artık, ayrı bir navigasyon cihazına sahip olmak gerekmiyor. Akıllı telefon teknolojisi ile birlikte kullanıcısına sunulan uygulama özellikleri ile mobil cihazlarda bu imkân bulunmaktadır. Mobil cihazınızı kullanarak, haritalar kısmından, yol tarifi alabilmeniz mümkün olmaktadır. Hatta içeriğinde bulundurulan bir özellik ile sürekli haritaya bakmanızda ortadan kaldırılarak, sesli bildirim özellikleri ile kaç metre sonra hangi yönde ilerleyeceğinizi de öğrenmeniz mümkün oluyor.
Yol Yasakları ve Dönüş Yasakları
Güncellenmiş olan mobil cihaz navigasyon uygulaması sayesinde, örnek olarak 400 metre sonra bir dönüşe girmeniz gerekebilir. Fakat bir yol sorunu sebebi ile oraya dönüş yasaklanmış olabilir. İşte bu durumda güncellenmiş olan sistem, 400 metre sonra dönüş yasağı olduğunu sizlere sesli olarak bildirecektir. Bunun yanı sıra hangi yolda trafik yoğunluğu ne durumda, görsel olarak ulaşılacak olan yolun dakikası da bildirilecektir. Böylelikle trafik yoğunluğu az olan yolu tercih ederek, ulaşacağınız noktaya kısa sürede erişebileceksiniz.
Adres Bilgileri Doğru Girilmeli
Cihaz, GPS yardımı ile sizin konumunuzu belirleyecektir. Yine ulaşacağınız adresin tam noktasını adres bul, adres gir kısmından cihaza eşleştirerek, yol tarifi al, ön izleme butonları kullanarak, güzergâh belirleyebilirsiniz. Daha sonra da sesli yanıt sistemi ile yolunuza devam edebilir, dönüşlerde de yine bu bilgilerden yararlanarak, hangi sapağa gireceğinizi belirleyebilirsiniz.