Genel

Metrekare Nasıl Hesaplanır?

Ev alım satımı, arsa alıp satımı, halı yıkamacılara verilecek halıların fiyatlarının hesaplanması için işe yarayan metrekare nasıl hesaplanır? Evin net metrekaresinin hesaplanabilmesi için ev içerisinde yer alan tüm oda ve alanların metrekare cinsinden değerlerinin hesaplanması ve hesaplanan bu değerlerin toplamının alınması gerekmektedir.

Alınmak istenen evin brüt metrekaresi yerine net metrekaresine bakılarak karar verilmesi gerekmektedir. Bunun sebebi ise brüt metrekare olarak hesaplanmış evin metrekare değeri evin kullanılmayan bazı alanlarını da kapsamakta iken net metrekare hesaplamasında yalnızca duvarlar arasında kalmış bölümler ölçülmektedir. Bu nedenle evin kullanılabilir alanlarının ortaya çıkarılması için net metrekare hesabının yapılması gerekmektedir.

Net Metrekare Hesaplanması

Evlerin kullanılabilir alanının bulunması için gereken net metrekare nasıl hesaplanır? Bunun için ev içerisindeki tüm bölümlerin kapladığı alanların metre cinsinden bulunması gerekir. Odaların dikdörtgen olduğu varsayılarak hesaplama yapılmaktadır. Bu hesaplama için yapılması gereken metre aracılığıyla farklı ebatlardaki duvarlar ölçülür. Ölçülen metrekare değerleri birbiriyle çarpılarak odanın metrekare değerinden boyutu ortaya çıkmaktadır.

halı metrekare hesaplama

Net Metrekare Hesabına Dahil Edilen Alanlar

Brüt metrekare hesaplamasının aksine evin kullanılabilen gerçek alanını ifade eden net metrekare nasıl hesaplanır, hangi alanlar net metrekare hesabına dahil edilir? Bir konut için net metrekare ifadesi brüt metrekaren aksine konutun kullanılabilecek alanlarının hesaplanması için kullanılmaktadır. Brüt metrekare hesabında, net metrekare hesabından daha fazla alanın dahil edilmesi söz konusudur. Bu nedenle de konut alımı sırasında daha büyük olan brüt metrekare hesabı kullanılmaktadır. Ancak evin kullanılabilecek alanlarını net metrekare ifade etmektedir.

Bağımsız bölümler içinde kapalı olan ve duvarlar arasında kalan net alan olmaktadır. Net alan hesabına kapı ve pencere eşikleri, kolonlar, 2.5 cm’i geçmemek şartıyla sıva payları, duman, atık, çöp, tesisat ve hava bacalarıyla birlikte ışıklıklar, bağımsız bölüm içerisindeki asansör ve galeri boşlukları, merpenlerin altlarında 1.80 m yüksekliğinden daha az olan yerler, tesisat odası, tek bağımsız bölümlü müstakil evlerde bağımsız bölüm içerisindeki sığınak, otopark, kömürlük, odunluk, arıtma tesisi alanı, hidrofor, su ve yakıt depoları ve kazan daireleri dahil edilmemektedir. Bununla birlikte açık çıkmalar, zemin, balkonlar, çatı ve kat terasları, çatı ve kat bahçeleri gibi en az bir cephesi açık mekanlarla aynı katta ya da farklı katta olan bağımsız bölümlerin eklentisi olan mekanlarla ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içerisinde değerlendirilmemektedir.

Net Alan Hesapları

Bağımsız bölümlerin içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta bulunan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölümlere ait alanlarla birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm net alanları bulunmaktadır. Konutların net metrekaresinin hesaplanabilmesi için evin tüm odalarının metrekare hesaplarının tek tek yapılması gerekmektedir. Bulunan metrekare değerlerinin toplanması halinde evin net metrekaresi hesaplanabilmektedir.

Bir odanın alanının bulunması için odadaki komşu iki duvarının metre cinsinden ölçülmesi ve ölçülen değerlerin birbiriyle çarpılması yeterli olmaktadır. Evin alan hesaplamaları için net alan hesapları ve brüt alan hesapları kullanılmaktadır. Bu iki alan hesaplamalarına bazı alanlar dahil edilirken bazı alanlar dahil edilmemektedir.

Net ve Brüt Metrekare Farkı Hesabı Nasıl Yapılır?

Brüt metrekareye dahil edilen alanlar arasında yer alan bölümler şu şekildedir: Bağımsız bölüm brüt alanı, bağımsız bölüm içerisinde bulunan kolonlar, duvarlar, sıva payları, merpenler altında kalan bölümler, merpen sahanlıkları ve basamaklarıyla birlikte yalnızca bağımsız bölüme ait ve bağımsız bölüm içinden doğrudan bağlantılı olan çatı, balkonlar, kat ve zemindeki teraslar, çatı ya da kat bahçeleri, açık çıkmalar dahil kapladıkları alan karşımıza çıkar.

Bu alana galeri boşlukları, ışıklıklar, bağımsız bölüm eklentileri ve ortak alanların bağımsız bölüme düşen payları dahil edilmemektedir. Bağımsız bölüm için içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta bulunan mekanlardan oluşması durumunda bu katlardaki bağımsız bölümlere ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm brüt alanı bulunmaktadır.

DEVAMI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu