Güneş Sistemini Oluşturan Gezegenlerin İsimleri ve Özellikleri


Bir yıldız olan güneşin etrafında toplanan gezegenler, yıldızlar, gezegenlerin uyduları, cüce gezegenler ve tüm bunlar ile birlikte ortamda yayılmış olan gazın ve toz bulutlarının oluşturduğu düzene güneş sistemi denir. Güneş sistemini oluşturan gezegenlerin isimleri ve özellikleri uzaya ve bilime ilgi duyan çoğu kişi tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Bizde bu yazımızda güneş sistemini oluşturan gezegenlerin isimleri ve özelliklerini derledik.
İçerik Tablosu
Güneş Sistemi Nedir?
Güneş sisteminin küçük bir tanımını açıklama kısmında geçtik. Güneş sistemini oluşturan gezegenlerin isimleri ve özelliklerine geçmeden bu gezegenlerin bulunduğu ortamın yani güneş sisteminin bilinmesinde fayda var. Güneş sistemi şu şekilde oluşmaktadır; Güneş ve güneşin çekim etkisi altında bulunan sekiz gezegen, bu gezegenlerin şu ana kadar bilinen 166 uydusu, cüce gezegenler, cüce gezegenlerin uydu gezegenleri ve milyarlarca ufak gök cisminden oluşur.
Gezegenlerin İsimleri Ve Özellikleri
Gezegeni tanımlamak gerekirse bir yıldızın etrafında bir yörüngede seyreden gök cisimlerine verilen ad olarak tanımlamak mümkündür. Güneşin doğrudan doğruya uydusu olan sekiz adet gezegen vardır. Bu gezegenler Uluslararası Gökbilim Birliği (IAU) tarafından belirlenmiş gezegenlerdir. İşte o gezegenlerin isimleri ve özellikleri.
Merkür Gezegeninin Özellikleri
Gezegenlerin özelliklerini bir araya getirdiğimiz yazının ilk sırasında Merkür gezegeni var. Merkür gezegeni adını eski çağlardan almaktadır. Merkür, antik çağda bir Roma tanrısının adıdır. Merkür’ün bir diğer özelliği uydusunun olmamasıdır. Dünya’nın uydusu ay iken Merkür gezegeninde böyle bir şey geçerli değildir. Kendi yörüngesi etrafında dönüşünü 116 günde tamamlayan Merkür bu özelliğiyle de Güneş Sistemi’nin en hızlı gezegeni konumundadır.
Venüs Gezegeninin Özellikleri
Gezegenlerin isimleri ve özellikleri yazımızda, sizlerle özelliklerini paylaşacağımız bir diğer gezegen Venüs. Güneşe en yakın ikinci gezegen olan Venüs aynı zamanda dünyanın yörüngesine en yakın gezegen olma özelliği göstermektedir. Dünya’nın yörüngesine olan yakınlığı sebebi ile Dünya’dan en iyi gözlemlenebilen gezegende yine aynı şekilde Venüs’tür. Hatta çoğumuzun gezegen isimlerini bilmeyenlerimiz bile onu bir şekilde görmüştür. Venüs halkın genel bir çoğunluğu tarafından Çoban Yıldızı olarak bilinmektedir. Tüm yüzeyi sülfürik asit bulutlarıyla kaplı olan Venüs gezegeninin yüzeyinde yine oldukça fazla aktif volkan bulunmaktadır. Diğer bir ilginç özelliği ise Güneş Sistemini oluşturan tüm gezegenlerin aksi istikametinde dönmesidir.
Dünya Gezegeninin Özellikleri
Gezegenlerin özellikleri bakımında en çok bildiğimiz, belki de en çok sevdiğimiz gezegen olan, evimiz Dünya. Güneşe en yakın üçüncü gezegen konumunda bulunan Dünya görünüm bakımından kutuplardan basık, ekvatordan şişiktir. Kendi etrafını dönüşünü yirmi dört saatte tamamlayarak bir günü oluşturan Dünya, Güneş etrafındaki dönüşünü de üç yüz altmış beş gün altı saatte tamamlamaktadır. Dünya’nın uydusu Ay’dır. Atmosferini ise, %78 azot, %21 oksijen ve %1 karbondioksit oluşturur.
Mars Gezegeninin Özellikleri
Güneşe en yakın dördüncü gezegen olan Mars adını yine Merkür gibi Roma döneminden almaktadır. Mars Roma savaş tanrıçası Mars’ın adını taşımaktadır. Kızıl Gezegen olarak da bilinen Mars’ın iki adet uydusu bulunmaktadır. Bunlar Phobos ve Deimos’tur. Dünya ile benzerlik gösteren özelliklerinden ötürü uzun yıllardır Mars üzerinde farklı ülkelerce ve NASA tarafından araştırmalar yapılmaktadır. Mars’ta yaşam olma olasılığı ise son yıllarda ortaya çıkarılan bulgular ile de oldukça artmıştır. Mars aynı zamanda Güneş Sistemi’nde bilinen en yüksek dağa ve en büyük kanyona sahiptir. Bunlar Olimpos Dağı ve Marineris Vadisi’dir. Mars yüzeyinde halen araştırmalar devam etmekte yapay çiftliklerde üretim üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Gezegenlerin isimleri ve özellikleri araştırıldığında en çok ilgi duyulan gezegenlerden bir tanesidir.
Jüpiter Gezegeninin Özellikleri
Gezegenlerin isimleri ve özelliklerini yazdığımız bu yazının beşinci ve Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter. Jüpiter Güneş’e en yakın beşinci gezegen konumundadır. Yüzeyi renkli bulutlar ile kaplı olan Jüpiter’in oldukça kalın olan atmosfer tabakasında büyük fırtınalar gerçekleşmektedir. Toplam altmış üç uyduya ve dört büyük uyduya sahiptir. Bunlar; Callisto, Ganymede, Europa İo’dur.
Satürn Gezegeninin Özellikleri
Gezenlerin özellikleri bakımından ayırt edici yönleri vardır. Satürn gezegeninin de ayırt edici en büyük özelliği çevresinde buz ve taşlardan oluşmuş olan devasa halkadır. Satürn gezegeni ortalama sıcaklığı -180 derece civarı iken Güneş etrafındaki dönüşünü otuz yılda tamamlamaktadır. Büyük ve küçük uyduları ile birlikte şu an bilinen uydu sayısı otuzdan fazladır.
Uranüs Gezegeninin Özellikleri
Güneş etrafındakini dönüşünü seksen dört yılda tamamlayan Uranüs Güneş’e yakınlık bakımından yedinci gezegen konumundadır. Kendi etrafında tam tur dönüşünü ise on bir saatte tamamlamaktadır. Ortalama sıcaklığı -214 derece olan Uranüs’ün yirmi yedi uydusu bulunmaktadır.
Neptün Gezegeninin Özellikleri
Gezegenlerin isimleri ve özellikleri arasında özelliklerini yazacağımız son gezegen Neptün. Neptün, Güneş’e en uzak olan gezegen olarak kayıtlara geçmiştir. Teleskopla keşfinden önce matematiksel olarak keşfedilmesi de gezegenin uzaklığını gözler önüne seren bir gerçek. Neptün gezegeni bir kez ziyaret edilebilmiştir. Bu ziyaret Voyager 2 aracı tarafından gerçekleştirilmiştir. Hidrojen ve helyum bakımından zengin olan Neptün’ün sıcaklığı -218 dereceye kadar düşebilmektedir. Bu özelliği ile Güneş Sistemi’nde bulunan en soğuk yerlerden bir tanesi olma özelliğini göstermektedir. Neptün gezegeninin bilinen on dört uydusu vardır.
Bu yazımızda sizlere Güneş Sistemi’nin ne olduğundan bahsettik ve Güneş Sistemi’ni oluşturan gezegenlerin isimleri ve özelliklerine değindik. Gezegenler kadar uzay ve uzaya yolculukta ilginizi çekiyor ise Aya İlk Ayak Basan Kimdir? Hangi Tarihte Gerçekleştirilmiştir? adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.