Aya İlk Ayak Basan Kimdir? Hangi Tarihte Gerçekleştirilmiştir?


“Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım” sözleri ile tarihe geçen bir olay. Bu söz bundan 50 yıl öncesinde aya ilk ayak basan adam tarafından söylendi ve dediği gibiydi; İnsanlık için büyük bir adımdı. Tarihin en dip köşelerinden bugüne kadar baktığımızda her devletin, her milletin uzayla bir yerden ilgilendiğini; yukarıya en yukarıya çıkmak istediklerini görürüz. Bu doğrultu da ki en büyük hedefleri ise tabi ki dünyamızın merkezi olan ay. Ve işte teknoloji yeterli seviyeye ulaşıp tüm koşullar hazır hale geldiğinde aya ilk kez ayak basıldı. Peki, aya ilk ayak basan adam kimdir? Hangi tarihte gerçekleşmiştir? Görüntüler montaj mıdır yoksa gerçekten bu tarihi olay gerçekleşmiş midir?
Aya İlk Ayak Basan Kimdir?
Açıklama kısmında da yazdığı gibi, “Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım diyerek” ayda ilk kez adım atan ve tarihe adını kalın puntolar ile yazdıran kişi Astronot Neil Armstrong’dur. Görev adı olan “Ay Görevi” kapsamı içerisinde o meşhur Apollo 11 uzay aracı ile yola çıkan Armstrong’a bu görevinde Astronot Buzz Aldrin eşlik etmiştir. Ayda ilk ayak izini bırakan yani aya ilk ayak basan ise Neil Armstrong olduğu için adı daha fazla öne çıkmıştır.
Aya ilk adımı atan Neil Armstrong 5 Ağustos 1930 tarihinde Ohio’da dünyaya gelmiştir. İlk ve ortaöğrenimi aldığı sıralarda sadece öğrendikleri ile sınırlı kalmak istemeyen Armstrong aynı zamanda izcilik de yapmıştır. Ardından uzaya ve uzay bilimine olan ilgisi doğrultusunda Purdue Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünde okumuş, uzay bilimlerine dair bilgilerine ve meraklarına daha yenilerini eklemiştir. 1956 yılında evlenen Neil Armstrong’un üç çocuğu oldu. Aya ilk kez ayak basan adam olacak olan Neil Armstrong evliliğinden sonra ABD uzay programına başvurdu. Hedefi astronot olup hayallerini kurduğu uzay yolculuğunu yapabilmekti. Yapılan deneylerden, testlerden ve sınavlardan başarıyla geçen Armstrong ilk kez uzaya çıkışını Gemini 8 uçuşuyla yaptı.
Aya ilk çıkan adam unvanını alacağı tarih ise 20 Temmuz 1969’du. Apollo 11 uçuşu ile aya ayak basan Neil Armstrong işte o ilk adımları attığı sırada tarih sayfalarına silinmez harflerle geçecek olan sözleri söyledi;
Tr. “Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım.”
İng. “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.”
Bu tarihi unvanı, ayak ilk ayak basan insan unvanını ömür boyu üzerinde taşıyacak olan Neil Armstrong 1971 yılında NASA’dan ayrıldı ve Cincinnati Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürdü. 1979 yılına dek burada uzay mühendisliği bölümünde profesör unvanıyla ders veren ve çalışmalarını sürdüren Neil Armstrong 1986-1986 yılları arasında Uluslararası Uzay Komisyonu’nda da bulunmuştur. Aya ilk ayak izini bırakarak tarihe geçen bu büyük figür 25 Ağustos 2012 tarihinde dünyaya gözlerini yummuştur.
Apollo 11 Uçuşu Hangi Tarihte Gerçekleşmiştir?
Aya ilk ayak basan insanları taşıyan Apollo 11 uzay modülü de içindeki astronotlar ile birlikte tarihe geçmeyi başarmıştır. 20 Temmuz 1969 ay yüzeyine iniş yapıldı. İlk adımı Neil Armstrong attı. Ona eşlik eden diğer astronot Buzz Aldrin’de ondan sonra aya ayak basan ikinci isim olarak tarihe geçmiştir. Görevin üçüncü ismi olan Michael Collins ise ay yörüngesinde Armsto ng ve Aldrin’i taşıyan modül ile birleşmek için bekliyordu. Bu tarihi görevin 3 kahramanı uzayda 8 gün geçirdikten sonra görevin tamamlanması ile başarılı bir şekilde dünyaya geri döndü.
Aya Gerçekten Çıkılmış Mıdır? Görüntüler Montaj Olabilir Mi?
Aya gidilip gidilmediği konusunda genel kanının hatta çoğunluğun gidildiği yönünde bir fikir üzerinde birleştiğini görebiliriz. Aya ilk ayak basan insanın nasıl Neil Armstrong olduğunu savunuyorlarsa doğru orantılı olarak çoğunluk yine aya ayak basıldığını savunuyor. Lakin aya gidilmediğini savunanlarında kendilerine göre haklı sebepleri var. Bunlardan bazıları; 1960’lı yıllarda NASA’nın henüz uzay teknolojisi konusunda o seviyeye çıkamadığı ve bunun gerçekleşmesinin olağan dışı olduğunu savunanlar. Diğer bir görüş ise NASA tarafından yayınlanan ay üzerinde yüründüğünü gösteren resimlerdeki optik bozukluklar. Bunlar arasında yıldızların görünmemesi ve bayrağın dalgalı şekli, ay yüzeyinin olağanın çok üstünde veya çok altında bir sıcaklığa sahip olacağı için fotoğraf çekmenin imkansız olacağı gösteriliyor. Tüm bu karşı tezlerin kaynağını oluşturan kitap ise ABD kaynaklı “We Never Went to The Moon” yani Türkçe olarak “Aya Hiç Gitmedik”
Yıllar içerisinde birçok teoride üretildi. Bunlardan en bilinenlerinden bir tanesi de “Aya 1969 yılında gidilmesinden, aya ilk ayak basan Armstrong’dan sonra bir daha neden uçuş gerçekleştirilmediği”
Öncelikle şunu belirtmek gerek. NASA 1960’lı yıllarda dünyadaki en üst düzey teknolojilere sahipti. Aya insan, araç veya uydu gönderebilecek teknolojiye sahipti. Aslında bu teknolojik gelişmelerin bir nedeni vardı. 2. Dünya Savaşı sonrası oluşan yeni dünya düzeni ve soğuk savaş yılları. Sovyetler Birliği ve ABD’nin saha üzerinde yapılan savaşlarının yerini farklı alanların almaya başladığı dönem. Sinema, sanayi, eğitim, kültür ve en önemlisi uzay teknolojisi. Sovyetler Birliği’nin 12 Nisan 1961 tarihinde uzaya ilk çıkan devlet unvanını alması ve daha öncesinde Sputnik uydusunu uzaya fırlatarak uzaya gönderilen ilk uydunun sahibi olması Sovyetler’i uzay yarışında ABD’nin birkaç adım önünde bulunduruyordu. Daha önce denenmemiş, tüm dünyanın konuşacağı ve bir o kadar da riskli bir şey denemeliydi ki ABD bu yarışta açılan farkı kapatmalı ve öne geçmeliydi, hedef aya ilk ayak basan devlet olmaktı.
ABD aya ilk ayak basan devlet olmuş mudur peki? Tüm bu karşı tezlere tabi ayda çekilen görüntülerin stüdyo çekimi olduğunu iddia edenlerde bulunmaktadır. Bu tezleri zaman içinde çürüten ve aya 1969 yılında adım atıldığını gösteren olaylar ise şöyle sıralanabilir; öncelikle günümüz yıllarına yani 2000’li yıllara gelindiğinde gelişen uzay teknolojisi ile uzay araştırmaları yapılmaya devam edilmiştir. Japonya, Çin gibi uzay teknolojisini geliştirmekte olan devletlerin yaptığı tüm araştırmalar, tüm uzay çalışmaları 1969 yılında alınan veriler ile ve çekilen görüntüler ile örtüşmektedir. Kaldı ki bu devler ABD’nin ekonomi başta olmak üzere birçok konuda mücadele ettiği devletlerdir. Aynı zamanda aya aya ilk kez ayak basıldığı tarih olan 20 Temmuz 1969 tarihinden bu yana ABD’nin bu konudaki en büyük rakibi olan Ruslar tarafından hiçbir yalanlama yapılmamıştır.
Aya ilk kez ayak basan devletin ABD olduğunun yani 1969 yılında gerçekleşen bu olayın gerçek olduğunun bir diğer kanıtı da ay yüzeyinden toplanan taşlar. Dünyaya getirilen bu taşlar ve kaya parçacıkları uzun yıllardır ve günümüzde de birçok bilim adamı tarafından incelenmektedir. Çıkan sonuçlar yine bu taşların aydan getirildiği yönünde oluyor ve aya gerçekten gidildiği tezini güçlendiriyor.
Son tez olarak da neden bir daha aya gidilmediği iddiasını var. Bunun nedeni aslında oldukça basit ve anlamlı. Yönetim Bilimi okuyanlar veya ilgisinden dolayı konuları inceleyenler bilir, sistemler vardır. Tek kutuplu sistem, kutupların olmadığı sistem veya iki kutuplu sistem gibi… İşte geçtiğimiz dönemlerde sıkça değişen bu sistem türleri uzay teknolojileri hamlelerini de etkilemiştir. Sovyetler Birliği ile mücadelesi boyunca gücüne güç katan ABD Sovyetlerin dağılmasının ardından tek kutup olarak kalmıştır bu dünyada. Yani uzay savaşlarında onu tehdit edecek, itici bir güç kalmamıştır. Lakin günümüze gelindiğinde Rusya, Çin, Japonya gibi devletlerin Uzay hamleleri ABD’yi yeniden rekabete sokmuştur. Aya ilk ayak basan kimdir, gidilmiştir meselesi bir savaşın malzemesi aslında. Uzay savaşlarının. Bu görünmez savaşlar teknoloji hamlelerini ileri boyutlara götürürken önümüzdeki on yıl içerisinde aya birçok insanlı ve insansız inişin yapılacağını göreceğiz. Sadece devletler ile de sınırlı kalmayacak, özel sektörün devlet ile yarışır hale gelmesi ile Elon Musk’ın şirketi SpaceX gibi uzay teknolojileri ile ilgilenen şirketler bunu bir ticarete dönüştürmek üzere. Uzay turizmi bile artık kulağımıza yabancı gelmiyor. İşte 1969 yılında aya ilk ayak basan insan olan Neil Armstrong’dan yeni nesil uzay savaşlarına kadar gelen döngü bu şekilde.