Dental Turizm Nedir? Nasıl Yapılır?


Sağlık turizmi son yıllarda rahatsızlıkların tedavisi için yurtdışına çıkan turistlerin eylemleridir. Bu turizm şekillerinin en başında medikal turizm gelmektedir. Medikal turizm içerisinde de diş ile ilgili olan rahatsızlıkların tedavisi için yapılan seyahatlere dental turizm adı verilmektedir. Diş ile ilgili olarak herhangi bir tedavi hizmeti almak için ülke sınırları dışına çıkıldığında dental turizm hizmetlerinden yararlanılmış olunmaktadır. Dental turizm yapan seyahatçiler hem sağlıkları ile ilgili hizmetlerden faydalanmakta, hem de turistik seyahat yapmış olmaktadırlar.
Dental Turizm Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Öncelikle bulunduğunuz ülkede diş ile ilgili yapmış olduğunuz bütün kontrol tedavi ve rahatsızlık kontrolü ile ilgili raporları bir dosya haline getirmeniz ve yanınızdan ayırmamanız önemlidir. Bunlarla ilgili olarak dijital ortamda bulunan veriler var ise karşı tarafta bulunan doktor, hekim ya da sağlık personeline dijital iletişim araçları kullanılarak da gönderilebilinir. Maliyet ve planlama çıkarılması için bu raporlar öncelikle incelenir ve nasıl bir tedavi yöntemi izleneceği belirlenir. Daha sonra hasta ile bütün bu veriler paylaşılır. Dental turizm tedavileri ortalama olarak 7 gün içerisinde tamamlanmaktadır.
Dental Turizm Nasıl Avantajlar Sağlamalıdır?
Özellikle ülkemizde Avrupa standartlarında çok daha uygun maliyetlerde dental turizm hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetin sağlayıcı olan kuruluşta son donanımlı alet ve cihazların bulunması önemlidir. Tedavi maliyetlerinin çok yüksek olmaması hastalar açısından cezbedici bir özelliktir. Doğal zenginlikler ve turistik mekânlarda sağlıkla birlikte tatil yapma imkânı da bulunmaktadır.
Dental turizm süresi içerisinde yapılan tedaviler çok uzun sürmez. Hastalık en kısa sürede çözüme ulaştırılır. Dental turizm son yıllarda ekonomik olarak turizme katkısı olan bir sektördür. Dental turizm alanında faaliyet gösteren işletmelerin bu konuda hassas, duyarlı ve tedavi süreçleri boyunca her türlü ayrı ve detayı düşünüyor olması gereklidir.
Dental Turizm İşletmeleri Özellikleri Nelerdir?
Mevcut diş kliniği ya da hastanesi dental turizme hizmet etmeye yönelik çalışmalarla sağlık işletmesine çevrilebilir. Bunun için öncelikle gerekli hizmet şartlarını taşıyor olması gerekmektedir. Çalışan personel ve ekibin alanında uzman doktorlardan oluşması şartı bulunmaktadır. Dental turizmi içerisinde işletmenizin tanınabilirliğini sağlamak için internet ve sosyal medya ağları üzerinden reklam ve tanıtımların çok iyi yapılması işletmenin lehine olacaktır.
İşletmenize ait bir web sitesi olması hastaların bu siteye girdiklerinde tüm bilgileri almalarını kolaylaştıracaktır. İşletmelere geldikleri zaman nasıl karşılanacakları, ne tür tedavilerin yapıldığı ve tedavi şekilleri ile ilgili tüm bilgiler bu site üzerinden verilmelidir. Hedef kitleye ulaşmak dental turizmin verimliliğinin artması açısından çok önemlidir.


Dental Turizmin Dünyadaki Yeri Nedir?
Sağlık turizmi son yıllarda ülkeler için ek bir ekonomik kaynak katma anlamında çok faydalı olmuştur. Dental turizminin ise bu fayda sağlayıcılar içerisinde %25 gibi bir turizm payına sahiptir. Turistik olan diş ve diş eti tedavilerine gelen hasta sayısı son yıllarda çok artmıştır. Özellikle tedavisi istenen hastalıklar arasında estetik güzelliğin sağlanmasında büyük katkı sağlayan diş dolguları ile ilgili operasyonlar, dişlerdeki lekelerin yok edilerek beyazlatılma işlemleri, implant tedavileri, ortodonti ile ilgili hastalıkların tedavisi, estetik lamina operasyonları, Spa bazlı dentap işlemleri, gülüş ile ilgili sorunları olanlar için ihtiyaç duyulan operasyonlar ve dişlerde protez yapımı ve uygulamaları ile ilgili dental turizm başlıca kaynaklarıdır.
Dental Turizm Hangi Ülkelerde Yaygındır?
Dünya üzerinden dental turizmin baş aktörünün Meksika olduğu bilinmektedir. En çok dental turist burada ve yakın komşusu Amerika Birleşik Devletlerinden gelen dental turistlerdir. İkinci sırada ise Asya ülkelerinden büyük ilgi gören Hindistan yer almaktadır. Hindistan ile aynı kulvarda yarışan Macaristan ise çok az bir farkla dental turizm sıralamasında üçüncü sıradadır. Macaristan’a genellikle Avrupa ülkelerinde turist gelmektedir.
Ülkemiz dünya çapında bakıldığında Tayland, Kosta Rika, Polonya, Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya, Malezya ve Singapur’dan sonra 12.sırada yer almaktadır. Dental turizmde özellikle sağlık hizmetleri yanında normal turistik hizmetlerinde doğal güzellikler ve yaz turizmi ile birleştirmek isteyenler arasında ülkemiz tercih edilebilen ülkeler arasındadır. Son yıllarda özellikle ülkemize dental turizm seyahati yapan turistler Hollanda’dan, Almanya’dan ve İngiltere’den gelmektedir. Kendi ülkelerinde fiyatların ve diş tedavi maliyetlerinin çok yüksek olması ülkemizi tercih etmelerindeki en büyük nedendir.
Dental Turizm Neden Tercih Edilir?
Hastaların kendilerini daha iyi hissetmesi, fiziksel görünüşlerini değiştirmek, herhangi bir rahatsızlığından ötürü tedavi görmek amacı ile gerçekleştirdikleri turizm şekli olan sağlık turizminin diş ile ilgili olan bölümüne dental turizm diyoruz. Uluslararası standartlarda en iyi makine ve teçhizatlarla yapılan tedavi yöntemleri çok çeşitlidir.
Ülkemizde fiyat avantajları da çok fazladır. Klinikler ve diş hastaneleri bu konuda dental turizm hastalarının ülkemizi tercih etmesi için birçok yatırımlar yapmaktadırlar. Bu yatırımlar dental turizme uygunluk açısından çok önemlidir. Tedavisini yaptırırken bir yandan tatil yapma ile ilgili planlarını da gerçekleştirme imkânı sunan dental turizmde en çok tercih edilen alanlardan bir tanesi estetik diş operasyonları ve gülme bozukluğunun düzeltilmesi operasyonları ile ortodonti tedavileridir.
Dental Turizm Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Bu tarz bir seyahat planlaması yapmadan önce kendi ülkenizde çektirdiğiniz panoramik filmlerin mutlaka değerlendirilerek tedavi yöntemlerini belirlenmesi gerekmektedir. Yüksek donanımlı makineler ve cihazlar eşliğinde ve uzman personel tarafından yapılacak olan bu tedavi şekilleri ile ilgili size bir planlama ve fiyatlandırma yapılır. Karşılıklı olarak anlaşmaya varıldıktan sonra tüm planlama yapılır ve tedavi için uygun zaman yaratılır.
Seyahat sonrasında yaklaşık bir hafta içerisinde tedavinin sonlanması amaçlı ve program hazırlanır. Sadece implant ve yoğun cerrahi operasyonlar içeren tedavilerde dental turizm hizmeti alacak kişi seyahat planlamasını doktorun belirleyeceği periyodik takvime göre hazırlamalıdır. Dental hizmetler alındıktan sonra tedavi sürecinin uzun yıllar sorunsuz bir şekilde devamlılığını sağlamak için 6 ayda bir mutlaka kontrollerinin ve ağız bakımının yapılması gerekmektedir.
Türkiye’de Dental Turizm
Ülkemizde dental turizm hizmetleri çok fazladır. Donanımlı klinikler, uzman diş hekimleri diş ile ilgili her türlü tedavi hizmetinde yurtdışından gelen hastalara çözüm odaklı tedavi yöntemleri sunmaktadır. Hasta gelmeden önce kendi ülkesinde yapılmış olan teşhis, tanı ve tedaviler ile ilgili tüm dokümanları gönderir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda hangi aşamaların uygulanacağı, tedavinin kaç gün süreceği ve maliyet hesaplaması hastaya bildirir. Avrupa ülkelerinde belki de tek bir tedavi masrafına ülkemizde hem tedavi hem de tatil yapılabilmektedir.
Türkiye’de deontoloji alanında yapılan tedavilerin başında implant yani diş kökü yenilemesiyle vidalı diş cerrahileri, zirkonyum kaplı ve porselen kaplı kuron körü tedavilerinin yapılması çok fazla uygulanır. Ayrıca diş estetikleri gülüş bozuklukları ve diş beyazlatma yöntemlerindeki ileri derecede yapılan gelişmeler ve teknikler tercih edilebilirliği artırmaktadır. Dünya ülkeleri ile birlikte gelişmelerden geri kalmayarak zincir hastaneler ve diş kliniklerinde yüksek donanımlı cihazlarla yapılan tedavi yöntemleri sayesinde dental turizmin ülkemize ekonomik anlamda çok büyük katkıları olmaktadır. Avrupalı sigorta şirketleri kendi ülkelerinde ciddi fiyatlandırmalara maal olan diş tedavileri için poliçe sahiplerini ülkemize yönlendirmekte ve dental turizm her geçen yıl biraz daha artmaktadır.