Hayvan İsimleriKelimeler

D Harfi ile Başlayan Hayvan İsimleri

D ile başlayan hayvanlar değil de dünyada ne kadar hayvan türü var tahmin edebilir misiniz? Emin olun bütün tahminlerinizin birazdan okuyacağınız listeden sonra sönük kalacak. Karada, denizde ve havada hatta yerin altında bile yaşayabilen binlerce canlıyı sizler için listelemeye çalıştık.

Hayvanlar insanlar ile birlikte dünyayı paylaşan canlılar aslında. Tabi ki birde bitkiler var. Üç ayrı canlı türü dünyayı paylaşmış ve bir döngü içinde bunu sürdürmeye çalışıyor. Lakin burada biraz aktivist gibi konuşmak gerekirse hayvanlardan önce biz onların yaşam alanına saldırmaya başladık. Hatta yeri geldi yaşam alanlarının bile ötesine geçip yaşamlarına saldırmaya başladık. Bu yüzden de d harfi ile başlayan hayvanlar listemizde bulunan canlılardan çoğu neslinin tükenmesi tehlikesi ile karşı karşıya.

Tabi bunu çevirmekte bizim elimizde diyerek yazımız hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Öncelikle bu yazı nerede ihtiyacınız olur. Mesela arkadaşlarınız ile isim şehir hayvan oyunu oynuyorsanız buradan küçük kopyalar alabilirsiniz. Yüzlerce hayvan türünden en farklısını tercih ederek rakiplerinizin bir puan önüne geçebilirsiniz. Sakın endişelenmeyin bu sır kesinlikle aramızda kalacak. Ayrıca hayvan türlerini bilmek ve haklarında bilgi sahibi olmak ufkunuzu genişletecek genel kültür bilgisi olarak beyninize yerleşecektir. Yazımızın girişinde birçok hayvanın açıklamasını yaptık. Genel kültür olarak kendinize bir şey katmak isteyenlerdenseniz hayvanların ait olduğu familyalara kadar öğrenebileceğiniz bu bölümü okuyabilirsiniz. Yok eğer sadece oyun için buradaysanız listemizde de farklı hayvanları kolaylıkla bulabilirsiniz.

D Harfi ile Başlayan Hayvan İsimleri ve Anlamları

D harfi ile başlayan hayvan isimleri hangileridir? Baş harfi D olan hayvan isimleri hangileridir? İsim şehir hayvan oyunu için hayvan isimleri.

  • Dalgıç Kuşu
  • Denizatı
  • Denizanası
  • Deniz Ayısı
  • Deniz Kestanesi
  • Deniz Kaplumbağası
  • Deniz İğnesi
  • Deniz Yılanı
  • Deniz Yıldızı
  • Desman
  • Deve
  • Devekuşu
  • Dibatag
  • Dil Balığı
  • Dingo
  • Dodo Kuşu
  • Doğan
  • Dokumacı Kuşu
  • Domuz
  • Domuz Köpek Balığı
  • Doru Vaşak
  • Drongo
  • Dubar
  • Dugong
  • Duiker
  • Durukuli
  • Duvar Tırmaşık Kuşu
  • Düğmeli Domuz
  • Dülger Balığı

D Harfi İle Başlayan Hayvanlar

Denizatı

denizatı

Denizatı, dünyanın dört bir yanındaki tropikal sığ ve ılıman sularda bulunan küçük bir omurgalı türü ailesidir. Denizatları ayrıca, kendileri için bol çeşitte yiyeceğin bulunduğu ve diğer saldırgan deniz canlılarından saklanabilecekleri mercan resiflerine yakın bölgelerde bulunurlar.

Denizatı, 2019’un sonlarından itibaren 12’si önceki on yılda keşfedilen 322 tanımlanmış türü içeren Syngnathidae ailesine aittir. Denizatı, en çok boru balıkları ve deniz zindanları ile yakından ilgilidir. Denizatı, çoğu deniz canlısı gibi gövdesinde pul taşımaz fakat bunun yerine küçük tabakalardan oluşan narin bir deri tabakası ile kaplıdır.

Kutup bölgeleri ve ılıman olmayan kıyı şeridi haricinde, dünya çapında tüm tuzlu su türlerinde bulunan 46 tanınmış denizatı türü vardır. Denizatları, türe bağlı olmasına rağmen, genellikle yaklaşık 10 cm yüksekliğinde küçük hayvanlardır. Örneğin, büyük karınlı denizatı 14 inç (35 cm) uzunluğa ulaşabilir. Diğer denizatlarının boyutları da türlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Deniz Kestanesi

deniz kestanesi

Bu canlılar tipik olarak küçük, dikenli ve yuvarlaktır. Gelgit hattından 3 km’e kadar değişen derinliklerde dünyanın tüm okyanuslarında yaşarlar. Yüzemedikleri için deniz tabanında yaşarlar. Yılan balığı ve su samuru gibi daha çevik avcılara karşı ana savunmaları, sert, dikenli gövdeleri ve kabuklarıdır.

Çorak su altı alanları bu canlıların yoğun popülasyonlarına sahiptir ve kıyıya daha yakın olan popülasyonlar açık arayla en yoğun denizkestanesi bulunduran alanlardır. Dünyanın her yerinde yaşayabilirler. En büyük gruplar ılıman ve tropikal okyanus habitatlarında, yedikleri bitkilerin bol olduğu on metreye kadar olan alçaklıklarda yaşarlar.

Doğuştan dayanıklılıklarına rağmen denizkestaneleri, yırtıcı hayvanların yanı sıra hastalıklar konusunda da tehditlere maruz kalırlar. 1981’deki bir bakteri hastalığı, Japonya’daki Hemicentrotus pulcherimus ve Pseudocentrotus depressus türlerini neredeyse yok etti. Başka bir bakteriyel hastalık olan kel denizkestanesi hastalığı, bazı denizkestanesi popülasyonlarını tehdit ederek, hayvanların dikenlerinin düşmesine ve onları avcılara karşı savunmasız bırakmasına neden oluyor.

Deniz Kaplumbağası

deniz kaplumbağası

Deniz kaplumbağaları, daha ılıman suları tercih etme eğiliminde olduklarından, Kuzey Kutup Dairesi hariç (bu hayvanlar için çok soğuk olduğundan dolayı) tüm büyük okyanuslarda ve daha küçük denizlerde bulunur. Standart boyutlardan daha gelişmiş deniz kaplumbağası türleri çoğunlukla Güney Yarımküre’nin daha sıcak sularında bulunur.

Avustralya’ya özgü yassı deniz kaplumbağası da dahil olmak üzere bugün bilinen 7 deniz kaplumbağası türü vardır; tüm dünyada bulunan ancak Atlantik ve Pasifik okyanuslarında daha büyük yeşil deniz kaplumbağası popülasyonları bulunduran yeşil deniz kaplumbağası; şahin gagalı kaplumbağa, nesli tükenmekte olan bir deniz kaplumbağası türüdür ve dünyanın her yerinde bulunabilir; kemps ridley kaplumbağası dünyadaki en nadir deniz kaplumbağası türüdür ve Atlantik Okyanusu’nda ve Meksika Körfezi’nde bulunur; deri sırtlı deniz kaplumbağası, deniz kaplumbağasının en büyük türüdür ve tüm dünyada bulunan en yaygın deniz kaplumbağası türüdür; Caretta deniz kaplumbağası büyük kafasıyla bilinir ve çoğunlukla Atlantik, Hint ve Pasifik okyanuslarında bulunur.

Deniz Yılanı

deniz yılanı

Deniz yılanları, Hint ve Pasifik okyanuslarında bulunan Elapid ailesinin üyeleridir. Muhtemelen dünyadaki en bol bulunan sürüngenlerdir ve 52 türün tamamı zehirlidir. Çeşitli türler şiddetli zehirleme yeteneğine sahiptir. Zehirleri oldukça toksiktir ancak bazı ısırmalar ağrısız ve zehirsiz olabilir. Ağlarda deniz yılanlarıyla karşılaşıldığında balıkçılar ısırılabilir. Belirtiler ve semptomlar dakikalar ve saatler içinde gelişir ve baş dönmesi, mide bulantısı, halsizlik, konuşma veya yutma güçlüğü, ağrı, değişen zihinsel durum, koma ve solunum yetmezliğini içerir. Rabdomiyoliz miyoglobinüri ve böbrek yetmezliği bile ortaya çıkabilir.

Bu nadir ve güzel canlıları bulmak genellikle çok zordur ve bazı durumlarda yılanbalığı zannedilirler. Daha sıcak suları tercih etmeleri onları daha tropikal bölgelerle sınırlandırıyor ve bu da onları bulmayı daha da zorlaştırıyor. 55 farklı deniz yılanı çeşidinden çoğu olgun ve 1–1,5 metreye kadar değişen uzunluktadır, ancak bazı bireyler 2,7 metreye kadar büyüyebilir.

Denizyıldızı

deniz yıldızı

Teknik olarak balık olmamalarına rağmen, denizyıldızları hala hemen hemen her kıyı habitatında mevcuttur ve abisal katman kadar düşük seviyelerde dahi bulunabilir. Bir denizyıldızını engebeli derisi ve yıldız görünümü veren uzun uzuvlarla çevrili düz gövdesi ile ayırt edebilirsiniz. Bu yavaş hareket eden ancak hassas balıklar geniş bir renk yelpazesine sahiptir; kendileriyle genelde nadiren karşılaşılır ancak sahil boyunca denizyıldızı bulmaya çalışmak harika bir sahil aktivitesidir.

Denizyıldızları, yavaş hareket eden ve okyanus tabanına yapışan suda yaşayan hayvanlardır. Çoğunun beş veya daha fazla kolla çevrili merkezi bir gövdesi vardır. Ağız genellikle gövdenin ortasında bulunur ve kollarının uçlarında ışığa duyarlı göz lekeleri bulunur. Deri küçük dikenlerle kaplıdır ve uzuvlarının alt kısmı genellikle kademeli hareket için kullanılan yüzlerce küçük boru şeklindeki ayakla kaplıdır.

Bu hayvanlar inanılmaz bir renk ve varyasyon dizisine sahiptir. Koyu mor çizgilerden sivri siyah boynuzlara kadar, bulabileceğiniz farklı türlerin sınırı yoktur. Sadece bir veya iki cm genişliğinde küçük türler vardır ve bir ayak kadar büyük olabilen büyük denizyıldızları vardır. Her bölgenin türleri farklıdır; Yerel denizyıldızlarınızı görmek için sahil boyunca yürüyüş yapmanız gerekebilir.

Denizanası

deniz anası

Genellikle agresif olmasalar da bu balıklar, her türlü tehlikeye karşı kendilerini savunmalarına izin verecek sokma yetenekleriyle ünlüdür.

Bu balıklar dokunaçlarını avlanmak için kullanırlar. Bununla birlikte, herhangi bir kemik, kalp veya diğer organların çoğu yoktur. İlginç bir şekilde vücutlarının çoğu sudan oluşur.

Yaklaşık üç ila altı aylık bir ömürleri vardır ve 18 cm’e kadar büyüyebilirler. Denizanası geniş bir planktonik canlı ailesini oluşturur ve son araştırmalar, şimdiye kadar keşfedilmiş en az 4.000 türü olduğunu göstermektedir. Okyanusların enginliği göz önüne alındığında, bilim adamları bu sayının gerçekte denizde olanın ancak bir kısmı olduğuna inanıyorlar.

Dünyadaki tüm bu türlerle bile, sadece 70 tanesi insanlar için bir tehdit olarak kabul ediliyor. Bu tehlikeli türlerden bazıları, kutu denizanası ailesinde bulunan Malo kingi ve Chironex Fleckeri’dir. Zehirleri güçlüdür ve zehirlenen kişiye aşırı derecede fiziksel acı verir.

Dünyanın çeşitli bölgelerinde sahiplerini ısıramamaları nedeniyle evcil hayvan olarak bile beslenen bazı türler vardır. Evcil hayvan olarak düşünülmesi gereken en mantıklı denizanası, yaklaşık 15 ay yaşayan ay denizanasıdır.

Deve

deve

Deve, çoğunlukla Kuzey Afrika ve Orta Doğu’nun kavurucu sıcaklıktaki çöllerinde yaşayan büyük toynaklı bir hayvandır. İlk olarak 5.000 yıldan daha uzun bir süre önce yerli halk tarafından evcilleştirildiği düşünülen bu dayanıklı hayvanlar, sadece hem insanları hem de malları taşımak için kullanılmadıkları ve aynı zamanda iyi bir süt kaynağı sağladıkları için bu bölgelerde insanların hayatta kalması için hayati önem taşıdığını kanıtladı. Deve, gezegendeki en eşsiz memelilerden biridir ve yiyecek ile suyun genellikle kıt olduğu ve sıcaklığın kavurucu sıcak günlerden serin gecelere hızla değiştiği çöl yaşamına mükemmel bir şekilde adapte olmuştur. Ancak, bir zamanlar Arap çöllerinde özgürce dolaştıkları halde bulunsalar da günümüzde çoğu taşımacılık ve diğer amaçlar için tutsak edilmiştir.

DEVAMI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu