4. Gün İftar Menüsü


Manisa kebabı olarak da bilinen bohça kebabı ana yemek olurken, öncesinden ezogelin çorbası hazırlayarak, şık bir iftar menüsü oluşturabilirsiniz. Yanında ise hazırlayacağınız çoban salata oldukça yakışacak olurken, yine tatlı olarak kemal paşa tatlısı tercih edilebilir. Malzeme listeleri ve tarifi 4.gün iftar menüsü olarak aşağıda ki gibidir. Tabi ki yanında güzel bir arpa şehriye pilavı da iyi bir seçim olacaktır.
Ezogelin çorbası tarifi


- 1 çay bardağı kırmızı mercimek
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 5-5,5 su bardağı su
- 2-3 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Tuz
- Karabiber
- Nane
İlk olarak kırmızı mercimek, pirinç ve bulgur yıkanır, temizlenir. Sonrasında ise tencereye alınarak, soğanlar da büyük parçalar halinde kesilerek tencereye koyulmalıdır. Üzerine eklenecek su ise 5-6 bardak olurken, eklenen bakliyatlarını yumuşaması için orta ateşte pişirilme sağlanır. Yumuşadıktan sonra ise karıştırıcı kullanılarak süzgeçten geçirilmesi gerekir.
Beraberinde 1 yemek kaşığı kadar tereyağını küçük bir tavada eriterek, un ilave etmeniz gerekiyor. Un hafif renk değişene kadar kavrulur ve sonrasında da 1.5 yemek kaşığı saçla eklenerek, ılık su eklemesi de yapılarak salça kıvama getirilir. Bu sos ise ezogelin çorbasının içerisine eklenerek karıştırılır. Tuz ve baharları da eklenerek, 1-2 taşım kadar kaynatılarak ocaktan alınır.
Bohça kebabı tarifi
Krep İçin:
- 1,5 su bardağı süt
- 1,5 su bardağı un
- 2 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- Az sıvıyağ
Beşamel Sos İçin;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı süt
- Tuz
- Karabiber
Ana malzemeler;
- 500 gr kuşbaşı doğranmış et
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet orta boy domates
- 2 adet yeşilbiber
- 7 yemek kaşığı haşlanmış bezelye
- Tuz, karabiber, kırmızı toz biber
İlk olarak krep malzemelerine göz atarak, kreplerinizi hazırlayınız. Sonrasında ise geniş bir tava alarak kızmasını sağlayınız. Tava içerisin kuşbaşı etkilerinizi ekleyerek etin suyun salıp çekmesi sürecinde pişirilmesi sağlanır.
Etler suyunu çektikten sonra 1 adet soğan doğranır ve beraberinde biber ve domatesler eklenerek ortalama olarak 8 dakika pişirilir. Bu karışım üzerine bezelye ve baharatları da ekleyerek sonrasında 1-3 dakika daha pişirilerek ocaktan almak yeterli olacaktır.
Sosunuzu hazırlamak üzere tereyağı eritilir. Üzerine ise un eklenerek 2 dakika kavrulması gerekir. Beraberinde 1,5 su bardağı süt eklenerek, un topaklanmadan karıştırılır. Koyu bir kıvama geldikten sonra karabiber ve tuz eklenerek ocaktan alınır. Kısık ateşte 2-3 dakika kaynatmak yeterli olacaktır.
Krepler yuvarlak bir kap içerisine serilerek, kıymalı harç kreplerin arasına koyulur. Krep kenarlarını ise ortada toplayarak harcın üzerini kapatabilirsiniz. Fırın tepsisine dizerek sonrasında üzerine kaşar peynir ekleyeceksiniz. Böylelikle 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirildikten sonra afiyetle tüketilebilir.
Arpa şehriye pilavı tarifi
- 1/2 su bardağı arpa şehriye
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 adet kesme şeker
- Tuz
Tatlı ve salata tariflerinden web adresimizi kullanarak bilgi alabilirsiniz. Yine 4.gün iftar menüsü içerisinde yer alan pilav tarifi ise aşağıda ki gibidir.
1 yemek kaşığı kadar tereyağı tencerede eritilir. Sıvıya ile birlikte kullanmanız yağın yanmasını engelleyecektir. Şehriyelerinizi tencereye alarak esmerleştiriniz. Bir kısmını sonrasından ekleyerek tuz ve şeker ilave ettikten sonra 2-3 dakika kavurmanız gerekiyor. Kavrulmasından sonra 1 su bardağı su eklemesi yaparak karıştırınız. Tencerenin kapağını kapadıktan sonra pişmeye bırakın. Eğer ki suyun çektiğini tam olarak anlayamıyorsanız arada karıştırabilirsiniz. 10 dakika demlendikten sonra afiyetle servis edebilirsiniz.