Uzun Eşek Nasıl Oynanır? Kaç Kişi İle Oynanır?


Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile sokak oyunları neredeyse unutuldu. Uzun eşek nasıl oynanır bilen çocukların sayısı bile giderek azalıyor. İlk bakışta bu çokta kötü bir şey gibi gelmiyor ancak alışkanlıklar olumsuz anlamda değişiyor.
Mesela bundan birkaç yıl öncesine kadar sokakta oynanan oyunlar büyük ilgi görüyordu. Sokaklarda çocuk cıvıltıları eksik olmuyordu. Bu işin biraz görsel tarafı tabi. Bilimsel tarafına baktığımızda ise bu tarz geleneksel oyunların çocukların sosyalleşmesinde büyük bir yere sahip olduğu ortaya çıkıyor. Yani bilgisayar veya telefon başında zamanını geçiren çocuklar sosyallikten uzak ve dış dünyadan kopuk bir hayat sürüyor.
İşte bunu engellemek için uzun eşek, seksek, birdir bir gibi geleneksel oyunların çocuklara biraz daha fazla öğretilmesi gerek. Bizde bu sebeple uzun eşek nasıl oynanır, kaç kişi ile oynanır sorularını cevaplarını vermeye çalıştık. Tabi sadece çocuklar içinde değil, gençler ve yetişkinler içinde oldukça eğlenceli bir oyundur. Özellikle şenlik ve festivallerde kalabalık bir şekilde oynandığını görmüşsünüzdür. İşte bu keyifli oyunun oynanışı.
Uzun Eşek Kaç Kişi Oynanır?
Uzun eşek oyununu oynamak için minimum üçer kişiden oluşan iki grup gerekmektedir. Dört kişi ile de oynanabilir ancak gerçekten eğlencesine varamazsınız. Oyuncu sayısını ne kadar yüksek tutarsanız o kadar eğlenceli olacaktır.
Oyunun içinde olacak 6 kişi haricinde bir de yastık olacak birisi olması gerek. Çocukluğumuzdan hatırladığımız kadarıyla bu kişi genellikle fiziği el vermeyen kişi olur. Yani çok zayıf veya çok kilolu iseniz bu oyunda yüksek ihtimalle yastık olarak bulunabilirsiniz. Zira oyunun temel prensini yıkmak ve direnmek üzerine. Dengeli bir takım olmadığı zaman oyunun tadının çıkmayacağını da söyleyelim.
Uzun Eşek Nasıl Oynanır?
Öncelikle oyuncular arasından bir yastık belirlenir. Herkes oynayabilecek durumda ise sıra sıra kaybeden takımdan bir oyuncu yastık görevine de geçebilir.
Yastık olacak oyuncu belirlendikten sonra sırtını duvar veya ağaç gibi sağlam bir yere yaslar. Sağlam olmasına dikkat edin çünkü üzerine büyük bir yük binecektir. Sonrasında gruplar belirlenir. Üçer kişiden iki takım oluşturulur ve kura ile önce kimin yatacağı, tabiri caiz ise eşek olacağı belirlenir.
İlk olarak yatacak takım belirlendikten sonra her oyuncu başını bir önündeki oyuncunun bacaklarını arasına sokar ve sağlam bir zincir oluşturur. Biraz önce de dediğimiz gibi uzun eşek oyununun kuralları arasında en önemlisi yıkılmamak. Bunun içinde olabildiğince sağlam birbirine kenetlenmiş olmanız gerekmektedir.
Atlayıcı olacak takım oyuncuları ise sırayla yatan oyuncuların üzerine atlamaya başlar. Birinci oyuncu atladıktan sonra diğer oyuncu bekleyemez ve hemen arkasından gelmek zorundadır. Sırayla üçü de atlar. Amaç yatan oyuncuların çökmesidir.
Lakin yerde yatan takım çökmemişse ve atlayan takımdaki oyunculardan hiçbiri yere temas etmemiş ise o meşhur uzun eşeğin sözleri devreye girer.
Bizim köyün imamı,
Alttan verir samanı,
Üstten çıkar dumanı,
Çattı da pattı kaç attı?
Tekerlemenin söylenmesinin hemen ardından atlayan takımdan bir oyuncu elini havaya kaldırarak tek veya çift işareti yapar. Aynı zamanda alttaki takıma “Tek mi? Çift mi?” diye sorar.
Oyunun öncesinde kararı söyleyecek oyuncu bunu tahmin eder. Eğer doğru bilir ise bu kez üstte olan takım alta geçer. Altta olan takım atlamaya başlar. Yanlış tahmin ederse yine aynı takım yatar ve diğer takım atlar. Oyun bu döngü içerisinde devam eder.
Uzun Eşek Oyununun Kuralları
Uzun eşek nasıl oynanır öğrendiğiniz zaman aslında birçok kuralı da içerisinde öğrenmiş oluyorsunuz. Lakin belli başlı kuralları birde şu şekilde listelemek istedik.
- İlk yatacak olan takım kura ile belirlenir. Kura şeklini yazı tura veya sayışma şeklinde tercih edebilirsiniz.
- Atlayan takım düştüğü yerde kalmak zorundadır. Altta ki takımı zorlayacak hareketler yapamazlar ve ileriye doğru gidemezler.
- Atlayan takımda ilk oyuncu atladıktan sonra diğer oyuncularda peşi sıra gelmelidir. Ara da bekleme, zaman geçirme gibi bir olay olursa aynı zamanda hakem görevi gören yastık bunu belirtir ve rolleri değiştirir.
- Atlayan takımda ki oyunculardan bir tanesi yere temas ederse oyunu kaybederler ve yatma görevine geçerler. Bu yüzden sağlam ve düşmeyecek bir şekilde atlamanızda fayda var.
- Yatan takımın tamamının çökmesi beklenmez. Eğer bir oyuncu dahi çökerse veya zinciri bozarsa diğer turda yine aynı takım yatmak zorunda kalır. Bu yüzden yatan takımda sağlam bir zincir olmalıdır. Oyun zaten dayanıklılık üzerine kurulu olduğu için daha iyi dayanan genelde kazanan olacaktır.
Bu yazımızda sizlere geleneksel sokak oyunları arasında en beğendiklerimizden bir tanesi olan uzun eşek nasıl oynanır bunu anlatmaya çalıştık. Şimdiden iyi eğlenceler, bol kahkahalar.