Sanat

Kızıl Nehirler İnceleme ve Yorum

Haftalık kitap eleştirisi ve yorum köşemizin bu bölümüne Grange’nin ölümsüz eseri olan Kızıl Nehirler var. Harika bir gerilim polisiye örneği olan Kızıl Nehirler’i uzun olsa da birkaç oturmada bitirmek gerçekten de mümkün. İnanılmaz bir atmosferi, yine aynı şekilde olayların bir birine bağlanması ve sonuca kavuşması bakımından oldukça harika işlenmiş bir kurgu. Gelin hep birlikte inceleme yazımızı ve puanımızı verelim.

 

Kızıl Nehirler Yorum

Polisiye ve gerilim türünde romanların tutkunu iseniz bu kitabı en fazla üç oturuşta bitirebileceğinizin garantisini verebilirim. Öncelikle dış tasarım olarak bile harika. Ülkemizde böyledir ya kitap kapağı çoğu zaman içerisinde yazanlardan daha fazla önemsenir. Hatta sadece buna bakarak kitap alıp okuyanlarımız dahi vardır. Bu sebeple kapağa ve kitap tasarımına da küçük bir yorum getirmek istiyorum.

Bence çok hoş bir dış tasarıma sahip. Sayfalar ve hikaye düzeni ise harika. Bölümlere ve kısımlara ayrılması sizi bir dizi izliyormuşçasına sürüklüyor hikayenin içerisinde. Mesela 6-7 sayfalık bölümlerin olması size bir soluk aldırıyor. Aynı zamanda heyecanlı sonlar ile bir sonraki bölüme merak ettiriyor. Kısım olayı ise apayrı. Neredeyse bir değil iki hikaye birden okumuş hissine kapılıyoruz.

Bunu demişken Kızıl Nehirler yorum kısmına da yavaş yavaş geçelim. Bir kere hikayesi inanılmaz içine çekici. Katilin belli olmadığı hikayeler her zaman da öyle olmuştur zaten. Çünkü hikayenin içerisinde iken onlarca defa kendinize şu soruyorsunuz; katil kim?

İşte bu soru üzerinden tüm hikaye ilerliyor. Ve en önemlisi sıkmıyor çünkü olaylar rüzgar hızıyla başka bir boyuta serpiliyor. İşte buldum derken bir anda komiserlerimiz ile birlikte başka bir olayın içerisine düşebiliyoruz. Belki de bu hikayeyi sevmemin nedenlerinden bir tanesi de budur. Olayların tekrar ediyor olmaması.

Evet gerçekten de olaylar tekrar etmiyor. Sürekli yeni bir şeyler görüyoruz ve bu bizi bir sonraki göreceğimiz olay konusunda heyecanlı tutuyor. Diğer bir konu ise iki ayrı hikaye ile başlaması. Bu da yazarın gerçekten bu hikayeyi nasıl ince ince işlediğini gösteriyor. Harika bir çalışma olmasının nedeni biraz da bu bence. Önce iki farklı yerde, iki farklı ana karakterle başlayan öykü sonra ortak bulgular ve ortak ipuçları ile bir merkezde buluşuyor. Zaten hikayenin sonunda da bu ortak noktaların sonucu olarak mükemmel bir final sizleri bekliyor. Kitabı okumamış olanlar için spoiler olabilecek şeyleri yazdığımız Kızıl Nehirler konusu kısmını okumamanızı tavsiye ediyorum. Direkt yazar eleştirisi ve puan kısmına atlayabilirsiniz.

Kızıl Nehirler Konusu

Fransa’nın ücra bir kasabasında başlayan bir cinayetler zinciri ve yine Fransa’nın en popüler komiserlerinden bir tanesi olan Niemans’ın olaya atanması ile başlayan bir serüven. Aynı anda bir hikayede yine bu kasabaya çok da uzak olmayan bir yerde başlıyor.

Karim adında diğer ana karakterimiz çıkıyor meydana. O da Niemans gibi bir komiser ancak onun kadar tecrübeli değil. Lakin onun dosyası ile Niemans’ın dosyasının ortak noktaları oluyor. Katilin kim olduğu noktasında geçmiş ile bugünün harmanlanması gerekiyor. Bugünü Niemans getirirken geçmişi de Karim getiriyor ve gizemli olaylar bir anda çözüme kavuşuyor.

 

Kızıl Nehirler Yazarı Kimdir?

Grange bence bu tür romanların piri sayılabilecek bir yazar. Belki adını ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Agatha Christie gibi polisiye yazarlarının arasında veya gölgesinde kalmış olabilir ancak kesinlikle harika bir anlatımı var. İlk başta da dediğim gibi sizi hikaye içerisinde sürüklemeyi beceriyor.

Anlatımında sık sık diyaloglara yer vermesi de sizin bu anları yaşamanızı sağlıyor. Gerçekten bu konuşmalara şahit oluyormuş gibi hissediyorsunuz ve bir bakmışsınız katilin peşinde iki komiser ile birlikte sizde varsınız. Geçelim puan bölümümüze.

 

Kızıl Nehirler Kitap Puanı

Kendi türünde bir başyapıt olabilecek kitaba puanımız 10 üzerinden 10. Biz bir eksik görmedik. Okuduk ve çok beğendik. Sizlerin de beğeneceğinden şüphemiz yok. Tek sıkıntı Türkiye’de ki kitap fiyatları içerisinde biraz yüksek olması. Tabi kitaba verilen değer aslında emeğinin yanında çok küçük kalır ancak biraz yüksek olduğunu da yine söyleyebilirim. En azından türleri içerisinde aynı kalite bandında olan kitaplar kendisinden biraz daha ucuz olabiliyor.

Kızıl Nehirler konusu hakkında bilgiler verdiğimiz ve yorumlamasını yaptığımız yazının sonuna geldik. Bir sonraki kitabımızda görüşmek üzere.

DEVAMI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu