Oyun

51 Nasıl Oynanır? 51 Puan Hesaplama

51 oyunu iskambil oyunları içerisinde ne zevkli olanlardan bir tanesidir. 52 kağıttan oluşan iki deste ile oynanan oyun bazı özellikleri ile Okeyi de andırıyor. Bu arada iki destede toplam 2 adette jokerin olması gerekiyor. 101 Okeye benziyor demiştik. Bunu şuradan anlayabilirsiniz oyundaki amaç kartları per haline getirip elde kart bırakmamak. Yani per yapa yapa elinizdeki kartları bitirmeniz gerekiyor oyunu kazanmak için.

51 kart değerleri

51 Nasıl Oynanır?

Şimdi dilerseniz maddeler halinde 51 nasıl oynanır incelemeye başlayalım.

  • Öncelikle bir dağıtıcı belirlenir. Dağıtıcı kağıtları her oyuncuya ikişer ikişer olacak şekilde dağıtır. Her oyucunun elinde 14 kart olması gerekmektedir. Oyuna başlaması gereken oyuncuya son olarak bir kart daha verilir ve elindeki kart sayısı 15 olur. O oyuncunun yerden kart çekmeyerek elinden bir kart atması ve oyunu başlatması gerekir.
  • 101 oyununda olduğu gibi burada da oyunun başında bir baraj puanı belirlenir. Genellikle baraj puanları 51, 81 veya 101 olarak belirlenmektedir. Eli açmak isteyen oyuncunun elindeki perleri oluşturan kartların değerleri toplamı belirlenen baraj puanını geçmek zorundadır.
  • 51 kart değerlerini alt başlıkta daha net olarak inceledik.
  • 101 Okey oyununda bir kural vardır hatırlarsınız. Yanına atılan taşı almak isteyen oyuncu taşı alırsa elini açmak zorundadır. Yani 101’i geçmiş olması gerek. Burada da bunun benzeri bir kural karşımıza çıkıyor. Oyuncu yere atılan kartı alacaksa mutlak suretle per açmak zorundadır.
  • Oyunda baraj puanını aşan oyuncu isterse perlerini yere açıp elindeki kartları da aynı şekilde perler haline getirerek oyunu bitirmeyi amaçlayabilir. Bir diğer şekilde ise baraj puanını aşmasına rağmen rakiplerine iki katı fazla ceza puanı yazdırmak için perlerini saklatıp oyunu bir anda tamamen bitirebilir. Tabi bunun için elindeki kartların tamamını per haline getirmesi gerekiyor.
  • Okeyde ki çifte gitme olayı burada da geçerli. Oyuncu çifte gitmeyi tercih etmiş ise baraj puanı sıkıntısı yoktur. Dört çift ve bir per yapması elini açması için yeterli olacaktır. Çift aynı değer ve aynı renkteki kartların bir araya getirilmesi ile oluşur. Örneği sinek 5-sinek 5 bir çift oluşturur. Per bulamıyorsa beş çift yapmak zorunluluğu da vardır.
  • Yere açılan perler ise artık işlenmeye müsaittir. Diğer açan oyuncular elindeki kartları bitirebilmek için açık olan bu perlere işleme yapabilir ve kartlarını azaltabilir.

Oyun genel olarak 11 el üzerinden oynanır ve sonunda en az ceza puanına sahip olan kişi veya takım kazanır. Herkes kendine şeklinde oynanabilen 51 aynı zamanda eşli oyuna da müsaittir. Dilediğiniz şekilde oynayabilirsiniz.

51 Kart Değerleri Nelerdir?

Yukarıda bahsettiğimiz kart değerlerini şimdi detaylı incelemeye çalışacağız. Öncelikle per nasıl oluşur sorusunu bir cevaplayalım. Kartların belirli bir sistematik içerisinde yan yana gelmesi ile per oluşur. Örnek verecek olursak karo 3- karo 4- karo 5 bir per oluşturur. Buna dişi perde denir. Erkek per ise karo 4- sinek 4- maça 4 şeklinde oluşan perlerdir.

51 puanlama nasıl yapılır bölümünde bu kısma değineceğiz ancak kart değerlerini şöyle bir listeleyelim.

  • As: 11 Puan (Cezada 11 puan olarak sayılsa da pere gelişine göre 1 veya 11 olarak değer verilebiliyor)
  • Papaz (K): 10 Puan
  • Kız (Q): 10 Puan
  • Vale (J): 10 Puan

Diğer kartlar ise kendi değerlerine göre hesaplanır.

51 oyunu oynanışı nasıldır

51 Oyunu Oynanışı Nasıldır?

Şimdi oyunun biraz oynanış kısmına ve detaylarına değinmek istiyorum. Yukarıda 51 nasıl oynanır başlığı altında genel kurallarını vermiştik zaten şimdi liste halinde oyunun oynanış biçimini anlatmaya başlayalım.

  • Öncelikle kartı dağıtacak oyuncu belirlenir. Dağıtıcı her elde saat yönünün tersine doğru değişir. Dağıtmayı yapacak oyuncu kartları kardıktan sonra solundaki oyuncuya desteyi kestirir ve dağıtıma başlar.
  • Her oyuncuda 14 kart olacak şekilde ikişer ikişer kartlar dağıtılır. Oyuna başlayacak oyuncuya ise son olarak bir kart daha verilir ve bu oyuncu yere kart atarak eli başlatır.
  • Onun yanındaki oyuncuya sıra geldiğinde ise iki seçenek vardır. Bir tanesi şartlı. Yerdeki kağıdı alması için oyunun başında belirlenen baraj puanına yetecek kadar per değeri olması gerekir. Yoksa desteden bir kart çeker ve elinden bir kartı yere atarak yanındaki oyuncuya eli geçirir. Bunun tek koşulu ise oyuncunun çifte gitmesidir. Çifte giden oyuncu yerden kart alıp açmak zorunda değildir. Kartı alabilir ve istediği bir kartı yere bırakarak oyunu devam ettirebilir.
  • Baraj katlama kuralı. Bu oyun Okeyin zorlama kurallarından bir tanesidir ve burada da kendini gösteriyor. Aslında oyunu biraz zor kıldığını ancak eğlenceli hale getirdiğini söyleyebiliriz. Bu kura bize şunu söylüyor. Örneğin oyuncu 51 barajını aşmış ve yere açtığı perlerin toplam değeri 81 olmuşsa baraj artık 81’dir. Diğer oyuncular 51 sayısını değil 81 barajını geçmek zorundadır. Bu da oyunun bir cilvesi ve kesinlikle daha eğlenceli hale getiriyor.
  • Çiftten el açmak için dört çift artı bir per veya beş çift gerekmektedir. Çiftlerin oluşum şekli şu şekildedir. Karo 5 – Karo 5 örneği bir çift yapar. Karo 5 – Sinek 5 bir çift yapmaz.
  • Kart işleme olayı da bu oyunun en güzel yanlarından bir tanesi. Bunu yapabilmek için öncelikle kendi elinizi açmanız gerekmektedir. Sonrasında açılan ellerin sağına veya soluna işleme yapabilirsiniz. Örneği karşınızda oturan kişi maça 3-4-5 perini mi açmış sizin elinizde maça 6 varsa 5’in yanına işleyebilirsiniz. Tabi öncelikle elinizi açmanız gerekiyor. Unutmamamız gereken bir diğer kuralda eğer eliniz açmıyorsa ve diğer oyuncular elini açmışsa yere işlek kart atamazsınız. Örneğin sizin eliniz açmıyor. Oyunculardan bir tanesi elini açmış ve perlerden birisi karo 7-8-9. Siz bu durumda yere karo 10 veya karo 6 atamazsanız. Atarsanız ceza puanı ile karşılaşırsınız ki bunu hiç istemezsiniz.
  • Kart işleme biraz karışık görünebilir ancak öğrenildiği zaman hem kolay gelecek hem de çok zevkli olacak. Bunun bir diğer kuralı da oyuncunun jokerini çalabiliyor olmanız. Mesela oyuncunun bir tanesi elini açmıştır ve açarken joker kullanmıştır. Karo 9 – Sinek 9 – Joker yapmışsa siz Kupa 9 ve Maça 9’u aynı anda pere işleyerek jokeri çalabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise sıralı pere koyulması. Mesela oyuncu Sinek 8-9-joker-Vale yapmışsa ve elinizde sinek 10 varsa jokerin yatağını doldurup onu oyuncudan çalabilirsiniz. Bu oyunun hem zevkini arttırıyor hem de jokeri çalan oyuncu için apayrı bir keyif katıyor diyebiliriz. Bu yüzden jokeri sağlam noktalara yerleştirmenizde fayda var.
  • Joker her pere işlenebilir.

Oyunun bitimi ise oyuncunun elindeki kartları bitirmesi ile oluşur. Sonrasında ise 51 puanlama bölümüne geçilir.

51 puan hesaplaması

51 Oyunu Puan Hesaplaması

Ceza puanlarında yukarıda belirttiğimiz kart değerleri baz alınır ve bu değerler toplanır.

  • Oyuncu elden bitmişse el açamayan oyunculara 200 ceza puanı yazılır. Eli açık oyunculara ise elinde kalan ve per olmayan kartların değeri kadar ceza puanı eklenir.
  • Oyuncu yine 51 barajını veya öncesinden belirlenen barajı aşarak eli bitirmişse elini açamayan oyuncular 100 ceza puanı alırlar. Açan oyuncular ise yine üstteki kural gibi per olmayan karlarının değerleri kadar ceza puanına tabi tutulurlar.
  • Oyuncu oyunu bitirirken Joker ile biterse tüm ceza puanları ikiye katlanır. Oyuna oluşabilecek en eğlenceli ve zor senaryolardan bir tanesidir.
  • Çifte gitmek tatlı bir risktir bu oyunda. Bu yüzden çifte giden oyuncu elini bitirirse diğer oyuncuların ceza puanı yine ikiye katlar ancak bir durum daha var. Çifte giderken eli kazanamazsa bu kez kendi ceza puanı ikiye katlar.
  • Oyunda işlek hatasının cezasız kalmadığını söylemiştik. Perlerin bir tanesine işleyebileceği halde yere kart atılırsa oyuncuya 50 ceza puanı yazılır.

51 Puan hesaplaması nasıl yapılır bunu da öğrendiğinize göre arkadaşlarınız ile artık bu oyun oynayabilir onlara yüklü ceza puanları yazdırabilirsiniz. İyi oyunlar.

DEVAMI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu