Yağ Satarım Bal Satarım Oyunu Nasıl Oynanır?


Çocuğun hayatında hem bilgi hem davranış açısından oyunların önemi büyüktür. Bir çocuk için beslenme ya da barınma ne kadar önemliyse çocuk gelişimi için oyunlar da aynı öneme sahiptir. Oyun çocuğun kendini ifade etmesi, yeteneklerini keşfetmesi, duygusal açıdan gelişim açısından en etkili yöntemdir. Ve en önemlisi oyun çocuğun dilidir. Oyun aracılığı ile bütün duygularını dile getirir ve getirmeyi öğrenir.
İçerik Tablosu
Yağ Satarım Bal Satarım Oyunu Hangi Yaş Dönemlerinde Oynanır?
Anaokul zamanlarında tanışılan bu oyun ilkokul seviyelerinde de öğrencilerin teneffüs aralarında sıkça tercih ettikleri bir oyun halindedir. Dolayısıyla 4-5 yaş grubundan itibaren bilinen bir oyundur.
Yağ satarım bal satarım oyunu hem ezgili hem de kovalamacılı bir oyun olup, en az 6 kişi en çok 20 kişi arasında ve bir mendille oynanır. Bu oyunla ilk tanışma anaokulu zamanlarında olur. 4-5 yaş grubunda olan çocuklar için son derece eğlenceli ve bir o kadar da koşuşturmalı olduğu için egzersiz açısından da artı özelliği olan bir oyundur.
Yağ Sayarım Bal Satarım Oyunu Nasıl Oynanır?
Oyunda bir ebe seçilir ve mendil ebeye teslim edilir. Diğer oyuncular da yüzleri birbirine dönük olarak bir çember oluşturup yere oturur. Oturan oyuncular kesinlikle oyun esnasında arkalarına dönüp bakmamalıdır. Sadece elleriyle yoklayabilirler. Ebe elinde mendili çevirerek dönmeye başlar ve belli etmeden mendili birinin arkasında bırakır.
Yağ satarım baş satarım oyununda mendili fark edemeyen oyuncu olduğu takdirde ebe bir tur daha döner ancak bu sefer mendili bıraktığı oyuncunun omzuna dokunur böylelikle oyuncu artık ebe olur. Oyuncu mendili aldığı gibi ebeyi kovalamaya başlar. Diğer oyuncularda bu esnada tempo tutarlar. Tempo ”tavşan kaç tazı tut” şeklindedir. Ebe yakalanmadan turu tamamlayıp oyuncunun boşalttığı yere oturmayı başarırsa artık oyuncu ebedir. Ve oyun yeniden başlar.
Yağ Satarım Bal Satarım Tekerlemesi
Yağ satarım, bal satarım,
Ustam ölmüş, ben satarım.
Ustamın kürkü sarıdır,
Satsam on beş liradır.
Zam-bak Zum-bak
Dön arkana iyi bak.
ya da;
Yağ Satarım Bal Satarım
Ustam ölmüş ben satarım
Arkasına bakana dayak atarım
Zam bak zum bak
Dön arkana iyi bak
Ebe mendili alıp oyunu tekrar başlatır. Oyun en az 5 kişi ile oynanır. Ve tek ihtiyaç bir mendildir. Gönüllü olursa ebe olur aksi takdirde ebe kurayla belirlenir. Geleneksel çocuk oyunlarından biri olan yağ satarım bal satarım oyunu, teknoloji çağında olan çocuklar için ne yazık ki günümüzde unutulmaya yüz tutmuş oyunlardan biri haline gelmiştir. Ancak tekerlemenin söylenmeye başlanması ile birlikte hemen herkesin dilinde olacağı da aşikârdır.
Yağ Satarım Bal Satarım Oyunun Kuralları
Birinci kural oyuncuların çember biçiminde sıralanmasıdır. İkinci kural bir ebe seçimidir. Üçüncü kural çocukların yüzleri içe dönük olmalıdır. Dördüncü kural ebe dolaşırken asla arkasına bakmamalıdır.
Yağ Satarım Bal Satarım oyununun getirileri açısından değerlendirme yapılacak olunursa, çocuklar sosyal olarak gelişim kaydederler, arkadaşlık duygularının gelişimi sağlanır, bir işe yoğunlaşmayı öğrenirler, grup içerisinde nasıl davranmaları gerektiğini öğrenirler. Başarı eşittir mücadele etmek olduğunu bu oyunla tanımış olurlar.
Yağ Satarım Bal Satarım Oyunu Çocuğa Neler Kazandırır?
Bu oyunun çocuğa kazandırdıkları her şeyden önce dikkattir. Sonrasında çabuk hareket etme yeteneğini geliştirir. Fiziksel gelişim açısından da son derece etkilidir.
Bu tür oyunlar kuşkusuz çocuklar için çok önemlidir. Oyun esnasında hem fiziksel hem ruhsal anlamda hareketlenme sağlanması yanı sıra arkadaşlarıyla konuşma ve düşünme açısından da hareketlilik söz konusu olduğundan artı değerleri açısından önemli bir oyun sınıfındadır.