Parmakla Oynanan Oyunlar


Oyun çocukların gelişiminde büyük ve son derece önemli bir yeri bulunan keyifli bir etkinliktir. Çocuk oynadığı oyunlar sayesinde sorumluluk alır, toplumsal kuralları öğrenir, duygu ve düşüncelerini oyun yoluyla aktarır. amaç eğlenmek olsa da oyun ile çocuklar sosyalleşmeyi, kendine güvenmeyi, empati kurmayı öğrenirler. Bilişsel ve duyuşsal ve psikomotor becerileri gelişir. Tarih boyunca oyunlar var olmakla beraber sayısız oyun ve eğlence aracı mevcuttur. Bunlardan biri de parmakla oynanan oyun türüdür.
Parmak Oyunları
Parmak oyunları, çocukların hayal dünyasını geliştiren, oyuncak olmadan parmaklarımızı kullanarak oynanan eğlenceli bir etkinliktir. Parmak oyunları genellikle bir kişinin (öğretmen veya evebeyn ya da herhangi biri) çocukları toplayıp masal anlatır gibi sözlü bir şekilde anlatılarak doğaçlama ve kişiselleştirme yaparak oynan bir oyundur. İki kişiyle de oynanabildiği gibi bir sınıfla da beraber güzel vakit geçirilebilecek bir eğlenceli bir etkinliktir. Parmak oyunlarının ortak özelliği iki ve daha fazla kişiyle oynanabilir olmasıdır.
Parmak Oyununun Amacı
Tüm oyunlarda olduğu gibi asıl amaç çocukların eğlenmeleri ve bu eğlenme sırasında öğrenmeleridir. Amaç, çocukları sıkmadan toplumun kurallarını, empati yapmayı sosyalleşmeyi öğretmektir. Eğlenerek çocukların hem bedensel hem de zihinsel gelişimlerinde katkı sağlamaktır. Çocuklar empati yapmayı, sırasını beklemeyi, paylaşmayı öğrenir.
Parmakla Oynanan Oyunlar
- Beş Küçük Maymun
Bir, iki, üç, dört, beş ( Avuç içi kapatılıp, parmaklar sırasıyla açılır)
Beş küçük maymun ağaçta duruyor her biri bir köşeye saklanıyor (Avuç kapanır)
Birinci küçük maymun ‘ Ben ne görüyorum ‘? dedi ( Baş parmak açılır.)
İkinci küçük maymun ‘ Ben kocaman bir köpek görüyorum’ dedi. (İşaret parmağı açılır)
Üçüncü küçük maymun ‘ Hadi kaçalım dedi’ ( Orta parmak açılır.)
Dördüncü küçük maymun ‘ Ben çok korkuyorum’ dedi. (Orta parmak açılır.)
Beşinci küçük maymun ‘ Ağaçta oturalım dedi’ ( Küçük parmak açılır.)
Haw haw haww !! Kocaman köpek saldırdı. Maymunlar korkup kaçtı.
(Eller çırpılır ve arkada saklanır. )
- Mutlu Evimiz
İki elin parmakları ile bir ev çizilir.
Burası bizim evimiz huzur ve neşe dolu.
Annem babam ( sol eldeki tüm parmaklar açılır, başparmak ile işaret parmak oyundakilere gösterilir.)
Kardeşim, ablam ve ben ( orta, yüzük ve serçe parmak gösterilir.)
Biz tam beş kişiyiz. ( sağ elin parmakları açılır.)
Çok mutlu ve neşeliyiz. ( kollar birbirlerine sarılır.)
- Çocuklar
Takır takır takırdar. (eller birbirine vurulur.)
Şakır şakır şakırdar. ( parmaklar şaklatılır)
Fokur fokur fokurdar.( parmaklarla kaynama hareketi yapılır)
Kıkır kıkır kıkırdar. ( gıdıklama hareketi yapılır)
Heykel olur çocuklar. ( donma hareketi yapılır)
Bu oyun kreşte ya da ana okullarda öğretmen tarafından çocukların karşısında oynanan bir oyundur. Evde anneler de çocuklarıyla kolaylıkla oynayabilirler. Çocuk sayısı fark etmez, 1- 6 yaş grubuyla oynanabilen eğlenceli bir oyundur..
- Yaramaz Maymunlar
Dört küçük yaramaz maymun ağaçta zıplıyor. zıp zıp zıp ( elin dört parmağı hareket ettirilir. )
Bir maymun atladı düştü. küt küt küt .. ( serçe parmak kapatılır ve üç defa alkış çalınır.)
İkinci küçük maymun atladı düştü. Küt küt küt. ( orta parmak kapatılır ve üç defa alkış çalınır. )
İki küçük maymun daldan dala atlar.
Dallar birden kırılır. Çat çat çat ( üçer alkış çalınır. )
İkisi de pat diye yere yapışır. Pat pat pat ( yüzük parmak ve küçük parmak kapatılır ve üçer alkış çalınır. )
Anne maymun koşar gelir. Vah vah vah. ( başparmak diğer parmaklara dokundurulur ve eller dizlere üçer defa vurulur. )