Seyahat

Bursa Mudanya Gezilecek Yerler

Şehir yaşantısının içinde bulunan gürültü, kalabalık ve stresin verdiği yorgunluktan günübirlik dahi olsa kaçmak isteyenlerin uğrak beldesi Mudanya gezilecek yerler hakkında bilgi verdik bu yazımızda. Şehirle iç içe ama bir o kadar uzak, sessiz ve huzurlu bir kent olan Mudanya küçük bir sahil kasabasını andırıyor. Mudanya tarihi M.Ö 7 YY’a kadar dayanırken liman kenti açısından önemli bir jeopolitik konumunun olması sürekli farklı devletler tarafından işgal edilmesine sebep olmuştur. Anadolu’nun yüz düşümüdür adeta Birçok farklı medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı’dan günümüze miras Konak Evleri, Rumlardan kalma otantik evler ve birçok diğer güzelliği ile Mudanya ziyaretçilerini bekliyor. Bizde bu yazımızda Mudanya gezilecek yerleri, Mudanya’da ne yenir? Mudanya nerede? Nasıl gidilir? sorularının cevaplarını yazdık.

Mudanya Nerede?

bursa mudanya gezilecek yerler

Mudanya Marmara Denizi’ne kıyısı olan sakin ve huzurlu bir yaşantıya sahip olan Bursa ilçesidir. Gemlik Körfezi olarak adlandırılan bölgede yer alan Mudanya, merkeze 29 km uzaklıktadır. İstanbul ile arasında ise 171 kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır. Bursa’nın yaklaşık 30 km kuzeybatısında yer alan kent İstanbul’dan gelen feribotlara bir iskele görevi de görmektedir. İstanbul’da bulunan Kabataş ve Kadıköy iskelelerinden Mudanya İskelesi’ne günde en 6 sefer gerçekleştirilmektedir.

Mudanya Gezilecek Yerler

Mudanya gezilecek yerler dediğimizde aklımıza ilk olarak mekan geliyor olabilir. Lakin bu algıların o otantik sokak aralarında veya her hangi bir kıyısında yürüdüğümüzde yıkıldığını göreceksiniz. Sadece gezinmek bile yetiyor Mudanya sokaklarında. Yaz aylarında bile usulca esen meltem ise Bursalılar için adeta bir nimet. Denizin mavi suları ve tarih hissiyatının buluşması ile güzelliğine güzellik katan Mudanya’nın gezilmesi gereken yerlerini sizler için yazdık.

Mütareke Evi Müzesi

bursa mudanya gezilecek yerler

Türk tarihinin gördüğü en büyük savaşlardan bir tanesi olan Kurtuluş Savaşı’nın izlerini halen taşıyan Mütareke Evi Müzesi Mudanya’nın en önde gelen tarihi yapılarından bir tanesidir. 11 Ekim 1922’de bu bina içerisinde imzalanan Mudanya Mütarekesi tarihin seyrini değiştirirken yeni bir devletin kuruluşunda mihenk taşlarından bir tanesi olmuştur. 1937 yılında iş adamı Hayri İpar tarafından müzeye çevrilen Mudanya Mütareke Evi o günden bugüne müze olarak kullanılmıştır. Bu tarihi mütarekenin ev sahipliğini yapmış olan bu müzeye Pazartesi günleri hariç haftanın altı günü 5 TL gibi cüzi bir miktar ödeyerek giriş yapabilir tarihi bizzat içerisinde, dolu dolu yaşayabilirsiniz.

Dereköy Kilisesi

dereköy kilisesi

Bir üstteki yakın sayılabilecek bir tarihin yarattığı eser olan Mudanya Mütareke Evi’nden bahsetmiştik. Şimdi tarihte biraz daha gerilere gitme vakti. Dereköyü iç yolu üzerinde bulunan Dereköy Kilisesi doğal güzelliği ve tarihi güzelliğinin iç içe oluşu ile size farklı bir ambiyans yaratıyor. Birçok devlete, birçok din adamına, birçok ulusa ev sahipliği yapmış olan bu kilise ne kadar yosun tutmaya başlasa da mimarisi halen geçmişten izler barındırmakta.

Rum Kasabası Tirilye

bursa mudanya gezilecek yerler

Tarihi bir balıkçı köyü olan Tirilye Mudanya’da gezilecek yerlerden bir tanesi. Rum köyü olması dolayısıyla farklı ve göze hoş gelen bir mimariye sahip. Eşsiz bir tarihi dokuya sahip olan Tirilye Kasabası sokaklarını dolaşmaya doyamayacaksınız. Mudanya Merkez’den yaklaşık 15 dakika mesafe de olan bu küçük balıkçı köyü halk arasında Tirilye olarak anılsa da resmi adı aslında Zeytinbağı’dır. Bu yüzden tabelalarda karşılaşacağınız isim genelde Zeytinbağı olacaktır. Yolunuzu değiştirmeyin, Tirilye’ye gidiyorsunuz.

Tahir Paşa Konağı

tahir paşa konağı

Bursa üstte de belirttiğimiz gibi birçok devlete ve ulusa ev sahipliği yapmıştır. Mudanya’da tarih Rum evlerine sıklıkla rastlanırken bunun yanı sıra Osmanlı mimarisini de yakalamak mümkün. Bu mimariyi bazen bir camide bazen bir konutta görebiliyoruz. Bunlar arasında en göze batanı ve ihtişamlı olanı ise Tahir Paşa Konağı. Şimdilerde Kent Müzesi olarak hizmet veren tarihi konak 18. Yüzyıl Osmanlı Mimarisi izini taşıyan en güzel yapılardan bir tanesi. Mudanya’nın merkez mahallelerinden bir tanesi olan Şükrü Çavuş Mahallesinde bulunan konak iki kattan oluşmaktadır.

Girit/Rum Mahallesi

bursa mudanya gezilecek yerler

Günümüzde Halit Paşa Mahallesi adını alan bu küçük yerleşke tarihi Rum evleri ve renkli sokaklarıyla göz alıyor. Mübadele öncesi dönemde Rumlara ev sahipliği yapan mahalle daha sonraları Giritli Türklere kucak açmıştır. Sizi kendisine hayran bırakan mimarinin ve planlamanın arkasından ise kurulduğu dönemin İtalyan mimarlarından bir tanesi olan Piçiretu vardır.

Mudanya’da Gezilecek Diğer Yerler

Mudanya gezinizi birkaç gün sürdürecekseniz ve bu zaman içinde durmak istemiyorsanız Mudanya’nın görülmeye değer diğer mekanlarını şöyle listelemek mümkün.

  • Apostoloi Kilisesi
  • Mudanya Plajları

Mudanya ile sınırlı kalmayıp Bursa’da Gezilecek Yerler listesi oluşturmak istiyorsanız bağlantıya tıklayabilirsiniz. Ayrıca Bursa’nın eşsiz doğal güzelliği Gölyazı hakkında bilgi almak istiyorsanız Gölyazı Nerede? Nasıl Gidilir? yazımızı okuyabilirsiniz. Aynı şekilde Cumalıkızık Köyü hakkında ulaşımdan, mekanın tasvirine kadar birçok konuyu ele aldığımız Cumalıkızık İzlenimleri? Cumalıkızık’a Nasıl Gidilir? yazımızı da okuyabilir listenizi genişletebilirsiniz.

Bursa’da Ne Yenir? Mudanya’da Ne Yenir?

Bursa’nın bilindiği üzere en meşhur yiyeceklerinden bir tanesi de iskenderdir. Bursa merkezinde, Hanlar Bölgesi’nde ve birçok sokak arasında karşılaşabileceğiniz onlarca lokantada size ilk teklif edilen veya verilen menüde ilk karşınıza çıkacak olan şey İskender olacaktır. Bursa’da ne yenir sorusunun en popüler cevabı budur. Mudanya ise Marmara Denizi’ne kıyısı olmasından ötürü balık restoranları ile ünlü. Mudanya’da ne yenir derseniz, denizin serin ve mavi sularına doğru balık veya hoşunuza giden lezzetlerden bir tanesini tercih etmenizi öneririz.

Mudanya’ya Nasıl Gidilir?

Mudanya’ya ulaşım için seçebileceğiniz farklı yollar var. Eğer şahsi aracınız ile geçtiğiniz her yeri görerek, fotoğraflayarak Mudanya’ya ulaşmak istiyorsanız İstanbul’a yaklaşık 171 kilometre uzaklıkta. Kara yoluyla yolculuk yaklaşık 2,5 saat sürüyor. Bunun yanında aracınızla gelmek istemiyorsanız birçok şehirlerarası otobüs firmasının da seferleri mevcut.

Marmara Denizi’ni kuzey ucundan güney ucuna kadar yarmak ve mavinin eşsiz güzelliği ile Mudanya’ya ulaşmak istiyorsanız BUDO ve İDO seferleri yine kullanabileceğiniz başka bir ulaşım yolu.

Bunun yanı sıra Bursa Büyükşehir Belediyesi otobüslerinin yarım saate bir seferleri bulunuyor. Bursa’ya geldikten sonra bu otobüsler ile yaklaşık 40 dakikalık bir yolculuğun ardından Mudanya’ya ulaşmış olacaksınız. Mudanya’ya nasıl gidilir sorusunun cevabını bu şekilde farklı yöntemler ile vermeye çalıştık.

Artık Mudanya hakkında, Mudanya’ya nasıl gidilir sorusundan gezilecek yerlerine, mutfağından konumuna kadar birçok bilgiye hakimsiniz. O zaman durmayın, Mudanya’yı gezilecek yerler listenize hemen ekleyin.

Bursa’nın serin ve sisli havasından Akdeniz’in güneşli sahillerine inmek istiyorsanız ve seyahat rotası oluşturacak bir kaynağınız yok ise Antalya’da Gezilecek Yerler listemiz tam size göre. Aynı zamanda Antalya’nın mütevazi ancak bir o kadar da güzel ilçesi Demre’de Gezilecek Yerler nedir bunları öğrenmek içinde bağlantıya tıklayabilirsiniz.

DEVAMI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu