Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Nedir? Taban Puanları Kaçtır?


Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi nedir? Bu bölümden mezun olanlar için hangi iş olanakları oluşur? Ders konuları ve materyalleri nelerdir? Taban puanları kaçtır? Bölümden mezun olan öğrencilerin ortalama aldıkları maaş nedir? Gibi soruların cevaplarını yazmaya çalıştık. Bu bölümü tercih listenize koymak veya çoktan Üniversite’ye geçmiş ve bölümün geleceği hakkında kafanızda soru işareti varsa bu yazı tam size göre.
İçerik Tablosu
Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Nedir?
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Kamu Yönetimi aslında birbirinden çok farklı bölümler değildir. SBKY’nin ayrıcalığı size Siyaset Biliminin de inceliklerini ve tarihini öğretiyor olması. Mezunları neredeyse aynı kapıya çıkmaktadır. Kamu Yönetimi; Bilimsel olarak halk ile devlet arasında kurulması gereken köprüdür. Devletin halka ulaşan kolu kamu yönetiminden geçer. Kamu Yönetim bölümü öğrencileri de bu temel ihtiyaç için kurulmuş olan idareler, kurumlar ve işletmeler gibi alanlara yerleşmek için eğitim alırlar.
Kamu Yönetimi eğitimi 4 yıl sürmekle birlikte hazırlık okunması dahilinde bu süre 5 yıla çıkmaktadır. Buna karşın her üniversite hazırlık imkanı vermemektedir. Tercihinizde yabancı dilinizi geliştirmek varsa ve bir yılınızı buna ayrıca ayırmak istiyorsanız hazırlık sınıfı olan bir üniversite tercih etmenizde fayda var.
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi nedir derseniz kısaca devlet ile halk arasında etkileşim kurmak amacıyla faaliyet gösteren kurumlara çalışan yetiştirme misyonuna sahip olan bölümdür.
Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Dersleri Nelerdir?
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi dersleri ile Kamu Yönetimi bölümü dersleri arasında keskin bir ayrılık olmadığını belirterek başlayalım. Zaten yukarıda da bu iki bölümün mezunlarının aynı kapıya çıkacağından bahsetmiştik.
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi dersleri aşağıdaki gibidir;
1. Dönem Dersleri
- Hukukun Temel Kavramları
- İktisada Giriş 1
- Genel İşletme
- Genel Muhasebe 1
- Davranış Bilimleri
- Yabancı Dil 1
2. Dönem Dersleri
- Borçlar Hukuku
- İktisada Giriş 2
- Genel Muhasebe 2
- Davranış Bilimleri 2
- Genel Uygarlık Tarihi
- Yabancı Dil 2
3. Dönem Dersleri
- Anayasa Hukuku
- Yönetim Bilimi 1
- Kamu Maliyesi
- Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 1
- Türk Dili 1
- Siyaset Bilimi
4. Dönem Dersleri
- İdare Hukuku
- Kamu Yönetimi
- Yönetim Bilimi 2
- Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 2
- Türk Dili 2
- Yerel Yönetimler
5. Dönem Dersleri
- Siyasi Tarih
- Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
- Sosyal Politika
- Kamu Personel Hukuku
- Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler
6. Dönem Dersleri
- İnsan Hakları Ve Kamu Özgürlükleri
- Türk Siyasal Hayatı
- Örgütsel Davranış
- Uluslararası Örgütler
- İdari Yargı
7. Dönem Dersleri
- Türk Vergi Sistemi
- Kentleşme Ve Konut Politikaları
- Türk İdare Tarihi
- Siyaset Sosyolojisi
- Türkiye’nin Toplumsal Yapısı
8. Dönem Dersleri
- Türkiye Ekonomisi
- Avrupa Birliği Ve Türkiye İlişkileri
- Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar
- Siyasi Düşünceler Tarihi
- Maliye Politikası
Bu listede verilen dersler Anadolu Üniversitesi Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi bölümünde verilen derslerdir. Üniversitelerin programlarına göre derslerin ismi, dönemi veya farklı dersler programda olabilir ancak birçok konu yukarıdaki dersler gibi; hukuki, mali, iktisadi ve siyasi tarih konuları üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi İş İmkanları Nelerdir?
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi mezunları özel sektör ve kamu alanında birçok alanda iş koluna girebilirler. Bu alanları üç ayrı alana bölebiliriz. Bunlardan ilki kamu kurum ve kuruluşlarına KPSS yoluyla atanmaktır. Bu kuruşlar arasında; Maliye, İçişleri, Dışişleri gibi bakanlıklar, Valilikler, Kaymakamlıklar, Hükümet Konakları ve devlete bağlı iştirakler bulunmaktadır. Memur veya daha üst bir düzeyde giriş yapabileceğiniz bu alanlar kamu yönetimi programı dahilinde hedeflenen mesleklerdir aslında.
İkinci bir dal ise özel sektör alanıdır. Siyaset bilimi ve kamu yönetimi iş imkanları arasında kamu kurumları haricinde en çok tercih edilen alan özel sektördür. Bu alana, bankalardan işletmelere, büyük şirketlerden firmalara kadar birçok iş imkanı eklenebilir. Bu iş imkanı bulmadan önce yapmanız gereken temel şey ise bilgi birikiminizi arttırmak ve donanımlı bir birey olmaktır. Özel sektörün omurgasını oluşturan şirketler ve firmalar özellikle, yabancı dil, diksiyon ve pratik düşünme becerileri konusunda ayrıntılı bir filtreleme yapmaktadır. Bu yüzden aklınızda kamuda çalışmak yerine özel sektörde çalışmak var ise üniversite sürecinde kendinizi farklı alanlarda geliştirmeye özen gösterin.
Üçüncü bir alan ve en zor olanı ise akademik kadro içerisinde yer almak. Sıkı bir çalışma, düzenli bir hayat ve kendinizi sürekli geliştirmek zorunda olduğunuz bu alanın sonunda ise gerçekten işinizden tatmin olacaksınız. Lakin diğer meslekler gibi hatta belki onlardan biraz daha zor bir yola sahip. Aslında siyaset bilimi ve kamu yönetimi mezunları ne iş yapar? Sorusundan önce kendinizi geliştirme çabası içerisinde olmalısınız. Zira ülkemizde on binlerce İİBF mezunu vardır. Çoğu atama beklemekle birlikte kendini yabancı dil, diksiyon, pratik düşünme becerileri, çözüm üretme becerileri konusunda geliştirmediği veya geliştirmediği için iş bulamamaktadır. Bölüm içerisinde dersler zaten çok ağır olmayacağı için kendinizi bu alanlarda geliştirmeniz sizin için çok faydalı olacaktır. Özellikle artık her bölüm için neredeyse bir şart haline gelen en az bir hatta iki yabancı dil bilmeniz önünüzdeki iş olanaklarını iki katına çıkaracaktır.
Mezunların Alabileceği Maaş Ortalaması Ne Kadardır?
Üstte belirtmiş olduğumuz iş alanlarından en fazla maaş potansiyeline sahip olan tabi ki üçüncü kısımdır. Siyaset bilimi ve kamu yönetimi maaşlar konusunda mesleklerine göre ayrılan bir bölümdür. Akademik personel olarak işe başladığınızda ortalama 6.000 TL civarı bir maaş ile başlamış olacaksınız ki kendi kişisel gelişiminiz ile birlikte bu maaş daha yukarılara da çıkacaktır. Mesela isminizin yanında Doktor unvanı olması maaşınızı yükseltecektir. Dekanlık ve rektörlük alanının maaşları da neredeyse Milletvekili maaşı ile denktir.
Diğer bir tercih olan kamu kuruluşlarında maaşlar ise meslekten mesleğe değişkenlik gösterirken ortalama maaşlar 3000-4000 TL arasında değişmektedir. Mevkiiniz yükseldikçe maaşınızda yine büyüme olacaktır. Misal; Kaymakamlık maaşı 11.000 TL’dir. En fazla kazanan kamu yöneticilerden bri tanesi Kaymakam’dır. Bunun gibi diğer birçok üst sınıf mesleklerde maaşlar minimum 10.000 TL civarında seyretmektedir.
Özel sektörde ise iş biraz farklılık göstermektedir. Çalıştığınız firmanın büyüklüğüne göre maaşınız şekillenirken bulunduğunuz mevkii gereği de azalma veya yükselme gösterecektir. Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi bölümü maaşları bu şekildedir.
Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Bölümü Taban Puanları En Yüksek Olan Üniversiteler
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi taban puanları bazında en yüksek puana sahip olan devlet üniversiteleri şöyle;
1- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Türkiye’nin en başarılı üniversitelerinden bir tanesi olan ODTÜ birçok bürokrat ve diplomatın yetişmesinde büyük bir role sahiptir. İngilizce olan bölümün taban puanı 412 iken başarı sıralaması 16467’dir.
2- Ankara Üniversitesi
Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi bölümünü Ankara’da okumak büyük bir avantajdır. Zira yönetimin merkezine, yürütme organına yakın olmak hem kendinizi geliştirmenize hem de iş imkanlarınıza bir genişleme yaratır. Başkent’te bulunan bir diğer başarılı üniversite olan Ankara Üniversitesi Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi taban puanı 393 iken başarı sıralaması 32089’dur.
3- Hacettepe Üniversitesi
Yine başkentte bulunan Hacette Üniversitesi’nde bölümün taban puanı 379, başarı sıralaması ise 47901’dir.
4- İstanbul Üniversitesi
Bu bölümü okuyabileceğiniz bir diğer avantajlı ilde İstanbul’dur. İstanbul zaten neredeyse dünya başkenti olduğu için kendinizi her açıdan geliştirme imkanı bulabilirsiniz. Bölümün taban puanı 358, başarı sıralaması ise 79604’tür.
5- Marmara Üniversitesi
Yine İstanbul’da bulunan Marmara Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi bölümü taban puanı 353 iken başarı sıralaması 90329’dur.
Bu yazımızda sizler için siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümü nedir? İş imkanları nelerdir? Ortalama maaşları ne kadardır? Siyaset bilimi ve kamu yönetimi dersleri nelerdir? Bölüm taban puanları kaçtır? Sorularının cevaplarını yazdık. Sizde detaylarını merak ettiğiniz bölümü yorum olarak aşağıya yazabilirsiniz.