Uncategorized

Boşanma Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Aralarında uyuşmazlıklar ve fikir ayrılıkları yaşayan çiftler boşanma yoluna gidebilirler. Bunun için de boşanma davası süreci başlar. Boşanmak isteyen taraf veya anlaşmalı bir boşanma gerçekleşecekse taraflar Aile Mahkemelerine başvurularını yapabilir. Aile Mahkemelerinin olmadığı yerlerde bu durumlara Asliye Hukuk Mahkemesi bakar.

Başvuru içinde bazı evraklar gereklidir. Nüfus kaydı, kimlik fotokopisi, uzlaşı içinde ayrılık gerçekleşecekse anlaşmalı boşanma protokolü ve son olarak en önemlisi boşanma dilekçesi. Boşanma dilekçesi hazırlanırken birçok noktada yanlış yapılabiliyor. Bizde bu yazımızda sizlere dava dilekçesinin yazımı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. İşte boşanma dilekçesi nasıl hazırlanır, boşanma dilekçesi nereye verilir, boşanma dilekçesi nedir gibi soruların cevapları.

Boşanma Dilekçesi Nedir?

Boşanma dilekçesi, boşanma davası açmak için gereken evraklardan bir tanesidir. Açılacak davanın türüne göre dilekçenin yazım şeklinde değişmeler meydana gelecektir.

Boşanmak isteyen çiftlerin ilk yapması gereken şey boşanma dilekçesi hazırlamak olmalıdır. Lakin bunu gelişigüzel hazırlamak davanın seyri açısından kötü durumlar ortaya çıkarabilir. Bu yüzden nasıl yazıldığını hakkında bilgi sahibi olmalı, hassas ve titiz davranmalısınız. Mesela doğru bilgiler ile detaylandırarak hazırlanmış bir boşanma dilekçesi davanın lehte sonuçlanmasında katkı sağlayabilir.

Boşanma davası dilekçesi hazırlanırken tek başına karar almakta zorlanabilirsiniz. Bu yüzden uzmanlar dilekçenin hazırlanması safhasında aile hukuku alanında deneyimli avukatlardan yardım alınmasını önermektedir. Evlilik sonrası süreç içinde pişmanlıkların yaşanmaması adına bunun doğru bir öneri olduğunun altını çizelim.

boşanma dilekçesi nedir

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

Anlaşmalı boşanma davaları iki tarafında uzlaşı içinde olarak evliliklerini bitirmesi durumudur. Bu durumda hazırlanan boşanma dilekçesi diğerlerinden biraz daha sade olacaktır.

Bununla birlikte anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için sadece dilekçe yeterli değildir. Taraflardan aynı zamanda anlaşmalı boşanma protokolü de istenir. Bu protokolde varsa çocukların velayeti, taşınmaz mal ve mülklerin durumu, tazminat veya nafaka gibi ortak alınması gereken kararlar yer alır.

Burada birde tezat çıkıyor karşımıza. Boşanma dilekçesi iki tarafında fikir birliğinde olacağı için sade ve kolay bir şekilde yazılabilir ancak anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken muhakkak boşanma avukatı desteğinin alınması önerilir. Zira protokolde üzerinde sağlıklı düşünülmesi gereken konular yer alacaktır. Çiftler ise her ne kadar uzlaşı içinde ayrılsa da psikolojik bir yıpranma yaşayabilir. Bu sebeple birbirinden farklı prosedürlerin çözümlenmesi ve sağlıklı kararlar alabilmek için avukat desteğinden yararlanmak iyi bir yöntem olacaktır.

Çekişmeli Boşanma Dilekçesi

Çekişmeli boşanmalar ise anlaşmalı olanlara göre oldukça zahmetli ve yıpratıcı geçmektedir. Burada durum oldukça farklıdır. Öncelikle bilmemiz gereken nokta çekişmeli davalarda iki taraf yerine tek bir tarafın boşanma başvurusunda bulunuyor olmasıdır.

Çekişmeli boşanma dilekçesi hazırlanırken de muhakkak boşanma nedenleri anlatılmalı varsa deliller eklenmelidir. Aynı zamanda davanın lehte sonuçlanması için tanık varsa adres ve isim bilgileri de dilekçeye eklenebilir.

Teknik konularına bir alt maddede indiğimiz boşanma davası dilekçesi hazırlanışı bakımından oldukça detaylı olacaktır ve dikkat isteyecektir. Bu bakımdan çekişmeli davaların da çok daha yıpratıcı olduğunu göz önüne alarak boşanma avukatı tutmanızı tavsiye ederiz. Özellikle eşle ayrılma sürecinde yürütülecek prosedürlerin çabucak aşılması için avukat desteği almak çok ama çok önemli olacaktır.

Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Boşanma davası dilekçesi hazırlanırken eklemeniz gereken şeyleri kesinlikle bilmeniz gerekmektedir. İlk olarak başvuruyu yapacağınız mahkemeye hitaben başlamalısınız. Sonrasında ad-soyadı, TC kimlik numarası ve adres eklenmelidir.

Boşanma dilekçesinin temelini oluşturan konular ise boşanmanın nedenlerini yazacağınız kısımdır. Burada dikkatli ve doğru bilgiler ile nedenlerinizi yazmanız gerekmektedir. Bu nedenleri delil ve tanıklarla desteklerseniz davanın lehte sonuçlanma oranı bir o kadar artacaktır. Tabi tanık ekleme yapacağınız kişinin adını soyadını ve adres bilgilerini eklemeyi ihmal etmeyin.

Dilekçede yer alabilecek diğer konular ise tazminat, nafaka, tedbir gibi konulardır. Bu konularda istenmesi halinde detaylı olarak kağıda dökülebilir. Gördüğünüz gibi onlarca üzerinde dikkatli ve hassas olunması gereken konu var. Bunları tek başınıza aşmanız böylesi bir süreçte zor olacaktır. Bu yüzden tavsiyemizi yineleyelim. Doğru ve emin adımlar ile süreci ilerletmek için muhakkak avukatınızdan destek alın.

Boşanma Davası Dilekçesi Nereye Verilir?

Dilekçenin hazırlanma safhasının geçmesinin ardından başvuru yapılacak makama verilir. Burası da Aile Mahkemeleri olacaktır. Lakin ülkemizde her bölgede Aile Mahkemesi olmayabilir. Bu durumda devreye Asliye Hukuk Mahkemeleri girer ve başvurunuzu buraya yapmanız gerekir.

boşanma dilekçesi nasıl hazırlanır

Boşanma Avukatının Davalardaki Önemi

Boşanma süreci bilindiği üzere psikolojik olarak bireyleri yıpratan bir süreçtir. Tabi ki farklı davalar karşımızı çıkabiliyor. 30 yıllık evliliği bitirmek isteyenler veya iki haftalık bir birlikteliği sonlandırmak isteyenler olabiliyor ancak her sonuçta psikolojik bir yıpranma meydana geliyor.

Bununla birlikte boşanma sürecinin de birden fazla prosedür ile ilerliyor olması sağlıklı karar alma açısından çiftleri zorlayabilir. Anlaşmalı boşanma davalarında bu kadar büyük yıpranmalar olmasa da ve tavsiye oranı yüksek olmasa da çekişmeli boşanmalarda kesinlikle boşanma avukatından destek almalısınız. Bunun birden çok nedeni var.

Birincisi çekişmeli boşanmalarda genelde olaylı bir ayrılığın meydana geliyor olması. Bu durum birey üzerinde yorgunluk ve yanlış karar alma eğilimi gibi sonuçlar doğurabilir. Buda davanın seyri açısından olumsuz etkenlerden bir tanesi olabilir. Çünkü süreç içerisinde ortak karar alınması gereken noktalar olacaktır. Varsa çocukların velayeti ya da taşınmazların, değerli eşyaların durumu gibi konularda ortak bir metin üzerinde uzlaşılması gerekir. Çiftlerde bu süreç içerisinde sağlıklı karar alamayabilir. Avukatlar bu noktada devreye girerek hem taraflar arasında düşünce açısından bir köprü olabilir hem de daha sağlıklı kararların alınmasını sağlayabilir.

Boşanma Avukatına Nasıl Ulaşırım?

Günümüzde boşanma oranlarının hızla artması ile artık boşanma avukatları gözümüzü çevirdiğimiz her yerde olabiliyor. İnternet üzerinden bulunduğunuz bölgedeki boşanma avukatları ile görüşüp anlaşabileceğiniz gibi il barolarından avukat desteği de talep edebilirsiniz. Süreci uzman kişiler ile yönetmek boşanma sonrasındaki dönemde pişman olma gibi bir durumdan sizi olabildiğince uzak tutacaktır.

Kaynak: https://www.ozguronderhukuk.com/hizmetler/bosanma-avukati/

DEVAMI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu