Akademisyen Nedir? Akademisyen Olma Şartları Nelerdir?


Son yıllarda lisans mezunu pek çok kişi bulunurken, elbette ki fakülteler bittikten sonra, yine öğrenim seviyelerini artırarak, yüksek lisans olarak tamamlama yapmaktadırlar. Meslek grupları arasında yer alan akademisyen olma şartları arasında, yine yüksek lisans olma şartı aranıyor. İlk olarak akademisyen nedir, ne iş yapar ve verdiği katkılar nelerdir onlardan bahsedelim. Yazımızın içeriğinde yine bu şartlar hakkında da detaylı bilgiler vererek, henüz yüksek lisans öğrencisi olan kişilere yardımcı olalım.
İçerik Tablosu
Akademisyen nedir?
Yükseköğrenim kurumları ve üniversitelerde görev almaktadırlar. Öğretimi gerçekleştiren kişiler arasında yer alırken, araştırma yapması gereken ve yaptığı araştırmaların özgün olması ile birlikte kuruma katkı sağlaması ile görevlerini sürdürmektedirler. Genel olarak akademisyen meslek unvanı olarak açıklaması bu şekilde yeterli olacaktır. Peki, tam olarak akademisyenin görevleri nelerdir?
Akademisyen görevleri nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi üniversiteler ya da benzeri yüksek öğrenim kurumlarında görev alan akademisyenler, araştırma yapmakla görevlidir. Yine öğretimleri de gerçekleştirmesinin yanı sıra, bahsettiğimiz kurumlarda aldığı görevler aşağıda ki gibi yer almaktadır.
- Başlıca faaliyetleri olarak araştırma yapmak bilmeniz gerekenler arasında
- Yine mevcut bilimsel gelişimleri izlemesi ve analiz etmesi de görevleri arasında yer alıyor
- Öğrenim kurumlarında ve üniversitelerde yer alan öğrencilere ders vermektedir
- Yine yapmakta olduğu araştırmaları bazı bilimsel yollar ile paylaşması, seminerler ve sempozyumlara katılarak, bu bilgileri aktarması gerekmektedir
- Bilimsel makalelerini de yine paylaşımlar yaparak, öğrencilere ve kurumlara ciddi bir destek sunmaktadır.
Genel olarak; akademisyen olma şartları bilgilerine değinmeden önce, kısaca ne olduğu hakkında ve bazı görevleri hakkında bilgiler sunduk. Şimdi de kimler akademisyen olarak hakkında bazı sunumlar yaparak, bilgi sahibi olmak isteyenlere yardımcı olalım.
Akademisyen nasıl olunur?
Bahsedilen öğrenim kurumları ve üniversitelerde farklı akademik unvanlar yer almaktadır. Bunlar ile birlikte nasıl akademisyen olacağınız bilgilere de bu başlık altından ulaşabilirsiniz. İlk olarak kimler akademisyen olabilir konu hakkında bilgiler verelim.
- İlk olarak üniversite yıllarınızda eğitim alınırken, akademisyen olma kararını vermeniz sizlere daha iyi bir destek sunacaktır. Çünkü bu yıllar içerisinde akademisyen olmaya yönelik çalışmalar yaparak, ilerleyen dönemlerde daha fazla kolaylık sağlayabilirsiniz. Bunun için ise dikkat edilmesi gerekenler şöyledir.
- Hızlı okuma ve anlama
- Analiz sentez
- Eleştirel düşünce becerilerinizi geliştirmek
- Lisans not ortalamalarınızı yüksek tutmak
- Düzenli ve disiplinli bir çalışma sisteminin yanı sıra derslere devamlı katılarak, kendinizi daha çok geliştirmek adına da çalışmalar yapmanız gerekiyor
- Bildiğiniz gibi ezbere yönelik bilgiler kalıcılığı olmamasından dolayı, sindirerek ve kendinize uygun bir çalışma sistemi oluşturarak, sınavlara hazırlanmanız gerekiyor.
- Akademik çalışmalar için gerekli alt yapıları lisans eğitiminiz boyunca hazırlarsanız eğer, daha kolay bir süreç sizleri bekliyor olabilecektir.
- Tabi ki yine en az 1 yabancı dile iyi hakim olmanız, sizlerin avantajları arasında yer almaktadır.


İlk adım yüksek lisans
Akademisyen olmak isteyenler ilk olarak bilmesi gerekiyor ki yüksek lisans yapmaları gerekmektedir. Yüksek lisans ise, mezun olduğunuz lisans programlarından iyi bir derece ile mezun olmanız ile bağlantılı olabilmektedir. Bazı üniversiteler sizlere yüksek lisans eğitimlerini verebilecek olurken, ortalamalarınızı ele alarak seçimler yapmaktadır. Araştırma görevlisi olarak atanmak isteyenler, doktora ya da yüksek lisans süreçlerinde atamaları gerçekleştirilebilmektedir. Yine yüksek lisans eğitimlerinizden sonra doktora tamamlanarak, sırasıyla yukarıda bahsettiğimiz unvanlara da sahip olabilmektesiniz. Yüksek lisans eğitimleri ise, 1.5 yıl ile 3 yıl aralığında olmaktadır. Doktora ise, 3.5 ile 6 yıl olarak bilinmektedir. Yüksek lisans başvurusu hakkında
Lisans eğitimlerinizi tamamladıktan sonra, yüksek lisans eğitimlerine katılabilmek için başvuru da bulunmanız gerekmektedir. Elbette ki bunun için de bazı şartlar aranıyor olurken; göz atmanız gereken bilgiler şöyledir.
- ALES ve YDS sınavları ya da bunlara denk sınavlar arasında yer alan; KPDS, TOEFL sınavlarına girmeniz gerekmektedir.
- Üniversitelere göre talep edilen puan değişiklik gösterirken; bu iki sınav ortalamasının yanı sıra beraberinde lisans ortalamanız da hesaplamaya alınmaktadır. Bu sınav ortalamasının yanı sıra başvurulan üniversite de kendi bünyesinde yüksek lisans eğitimine kabul edilmeniz için bir sınav yapacaktır.
- Başvuru tarihlerine başvuru yapacağınız üniversitenin resmi web adresinden ulaşabilmeniz mümkün olurken, bu tarihler her üniversite için farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak yaz aylarında bu başvurular gerçekleştirilirken, haziran, temmuz ve ağustos olarak yapılmaktadır.
- Her ne kadar yüksek lisans eğitimlerine kabul edilmeniz için her üniversite de farklı puanlar mevcut olsa da, genel olarak not ortalaması, 2.5 ve 3.00 üzerinde olması istenmektedir. Bundan dolayı lisans eğitimleriniz süresince, not ortalamanızı yüksek tutmanız sizlere bu imkânı tanıyacaktır.
Akademik unvanlar nelerdir?
Akademik unvanlarınızı mezun olduğunuz yüksek lisans ve doktora eğitimlerine göre sırasıyla alabilirsiniz. İlk olarak lisans eğitimi sonrası yüksek lisans ya da doktora yaparak, öğretim görevlisi olarak atanmanız mümkün olacaktır. Daha sonra sırasıyla aşağı da yer alan unvanlara sahip olabilmeniz mümkün oluyor.
- Öğretim üyeleri
- Araştırma profesörü
- Doçent
- Ordinaryüs
- Profesör
- Yardımcı doçent
- Öğretim yardımcıları
- Araştırma görevlisi
- Çevirmen
- Öğretim görevlisi
- Öğretim planlamacısı
- Uzman
Genel olarak üst paragraflarda akademisyen olma şartları arasında en önemlisi olan yüksek lisans hakkında bilgiler verdik. Şimdi de bazı akademik unvanlar hakkında bilgiler verelim.
Araştırma görevlisi
Yüksek lisans mezunu olmanız dahilinde araştırma görevlisi olarak da atamanız gerçekleştirilebilmektedir. Fakat her mezun araştırma görevlisi olacak gibi bir ibare kullanmak doğru olmayacaktır. Elbette ki yine araştırma görevlisinde, mezuniyet derecesinin yanı sıra bazı yeterliliklerde aranmaktadır. Bu konuda ise başvuru yapacağınız olan üniversitenin web adresinden gerekli bilgilere ulaşabilmeniz mümkündür. Araştırma görevlisi başvuru ve kadrolar hakkında bilgiler ise, YÖK sayfası üzerinden bilgi almak isteyenlere sunulmaktadır.
Öğretim görevlisi
Aslında üniversite kadrolarında yer alabilmek için ikinci bir adım olarak tanımlanması mümkündür. Üniversite bünyesinde görev almak isteyenlerin tercihlerinden olurken, genel olarak bu kapsamda bulunan meslek yüksekokullarında görev alması mümkündür. Yine bunun için de ALES VE YDS girilmesi gereken sınavlar arasında yer alıyor. Öğretim görevlisi olmak için yüksek lisans mezunu olma şartı aranmadığı da aldığımız diğer bilgiler arasında yer alsa da elbette ki yeterlilik bu konuda önemli bir yere sahip. Yine bu ilanlar hakkında daha detaylı bilgiler için YÖK sistemi üzerinden ulaşım sağlanabilir.
İkinci adım DOKTORA
İlk adım yüksek lisans ve sonrasında elbette ki doktora eğitimleri göz atmanız gerekenler arasında. Yine doktora başvuruları da yüksek lisans başvuruları ile aynı olurken, akademisyen olarak kariyer yapmak isteyenlerin tercihleri de bu yönde olmaktadır.
Yardımcı Doçent olmak isteyenler
Yukarı da zaten akademik unvanlar hakkında bilgiler vermiştik. Sırasıyla yükselmeniz mümkün olurken, üçüncü adım olarak yardımcı doçentlik karşınıza çıkmaktadır. Doktora çalışmalarının tamamlanması dahilinde ise doçent ilanlarına göz atarak, üniversitelerde ders verme, makale ve araştırma yapmak gibi görevlere sahip olacaksınız. Sonrasında ise doçent olarak ilerlemeniz üzere, yardımcı doçent olduğunuzda gösterdiğiniz faaliyetler ile birlikte kazandığınız puanlar ve deneyimler sizlere yardımcı olacaktır.