Ekonomi - Finans

Ripple Nedir? Ripple Hakkında Her Şey

Ripple hem bir kripto para birimi (XRP) hem de bir ödeme ağı (RippleNet) sistemidir. Diğer kripto paraların aksine bir merkezi bulunan Ripple hakkında merak edilen her şeyi bu yazımızda anlatacağız.

Ripple, diğer kripto paralar gibi Blockchain ağı üzerinde işlem görmesine rağmen, merkezi olan yani kurucuları belli olan bir kripto paradır. Yani sistemdeki tüm defterler şirket tarafından yönetilmektedir. İlk olarak 2012 yılında ortaya çıkan Ripple şirketinin CEO’su Brad Garlinghouse’dur ve San Francisco, New York, Londra, Sidney, Hindistan, Singapur ve Lüksemburg’da ofisleri bulunmaktadır.

Küresel ödeme ağı olarak tanıdığımız Ripple, Western Union, SWIFT gibi ödeme ağı sistemlerine alternatif bir sistemdir. Ripple sayesinde dünyanın herhangi bir yerine herhangi bir para birimini göndermek 4 saniye sürmektedir. İşlem ücretlerinin de oldukça düşük olması nedeniyle çok kısa sürede birçok yatırımcı tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Şu anda da Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum kripto para birimlerinden sonra gelmektedir ve gün geçtikçe değeri artmaktadır.

Ripple (XRP) ve RippleNet Arasındaki Fark Nedir?

Ripple borsalarda işlem gören bir dijital paradır. Ripplenet ise bankaların kullandığı bir ödeme protokolüdür. Birbirlerinden farklı olsalar da her ikisi de aynı firmaya aittir. Çoğu zaman genel olarak Ripple olarak anılsa da Ripple (XRP) ve RippleNet aslında tamamen farklı kavramlar.

ripple kazandırır mı

Ripple Nasıl Satın Alınır?

Ripple satın almak için öncelikle kripto para platformlarına üyeliğiniz olması gerekiyor. Üyeliğinizi oluşturduktan sonra hesabınıza Türk Lirası yatırıp Ripple alabiliyorsunuz ve sonrasında satabiliyorsunuz. Kripto para borsalarındaki mantık Ripple için de geçerli. Değeri düşünce alıp yükselince satabiliyorsunuz. Burada önemli olan ayrıntı, seçeceğiniz kripto para platformunun güvenilir olduğundan emin olmalısınız.

Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA) nedir?

Ripple Protocol Consensus Algorithm (Ripple Protokolü Konsensüs Algoritması – RPCA) Ripple şirketinin patentli teknolojisine verilen isimdir. 2012 yılında Ripple Consensus Ledger’ı (Ripple Mutabakat Kayıt Defteri RCL), daha sonra XRP Ledger (XRPL) olarak adlandırıldı. Protokolde geçen konsensüsün anlamı, ağ üzerindeki tüm node’ların aynı fikirde olmasıdır. Diğer bir ifadeyle şöyle açıklayabiliriz; XRPL, işlem kayıtlarını sürekli olarak birbirleriyle kıyaslayan bağımsız onaylayıcı node’lar ağı ile yönetilmektedir.

Bir kişi onaylayıcı node’unu kurup çalıştırabilir ve hangi node’lara güveneceğini kendi seçer. Ripple da gerçekleştirilen işlemlerin doğrulanması ve onaylanması için güvenli katılımcılar listesini kullanmaya iter. Bu listeye verilen isim de Unique Node List yani UNL’dir. Ripple’da gerçekleşen tüm işlemler UNL node’larının büyük bir kısmı tarafından onaylanır ve geçerlilik kazanır.

Ripple Madenciliği Nasıl Yapılır?

Ripple’ın diğer kripto para birimlerinden farklı olduğunu belirtmiştik. En büyük fark da diğer kripto paralar gibi üretimi için madencilik yapılmıyor. Piyasada dolaşımada olan tüm para Ripple şirketi tarafından üretilmektedir. Şirketin açıklamasına göre 100 milyar adet Ripple bulunuyor ama sadece 40 milyar Ripple piyasaya sunulmuştur. Belli aralıklar ile piyasaya sunan Ripple ile ilgili endişe yaratan noktalardan biri de budur; eğer şirket elindeki tüm Ripple’ları bir anda piyasaya sunarsa ne olur? Şirket bu endişenin önüne geçmek için sözleşme imzalıyor ve beş yıl boyunca bir tane bile Ripple piyasaya sunulmayacak diye garanti veriyor.

Ripple ve Bitcoin Arasındaki Fark Nedir?

  • Bitcoin’in bağlı olduğu bir merkez bulunmuyor. Ripple ise bir şirket tarafından yönetiliyor ve denetleniyor.
  • Bitcoin’de para transferi için saniyede 4 işlem yapılabilirken Ripple’da bir saniye içerisinde 1500 işlem yapılabiliyor. (Bu sayılar yaklaşık olarak verilmiştir ve zaman içerisinde değişiklik gösterebilir)
  • Para transferleri için kesilen komisyon ücretleri Ripple’da çok daha azdır. Bu nedenle daha kârlı bir sistem olduğu söylenebilir.
  • Bitcoin madencilik (mining) ile üretiliyor ve üretiminin yapılması için çok fazla elektrik enerjisi harcanıyor. Çoğu hükümet de bu durumdan rahatsız. Ripple ise başlangıç aşamasında 100 milyar XRP üretmiştir. 60 milyarı hala Ripple şirketine aittir ve belli aralıklarla piyasaya sunulmaktadır.
ripple nasıl satın alınır

Ripple’ın Avantajları Nedir?

  • Birçok kişinin Ripple’ı tercih etmesinin en önemli sebebi, Ripple ile çok düşük maliyetlerde ve çok kısa sürede uluslararası para gönderiliyor. Ripple’da bir işlem yaklaşık olarak 4 saniyede gerçekleşiyor. Bitcoin’de ise işlem yapmak bir iki saat olabiliyor. Geleneksel bankacılık sistemleri için konuşursak, uluslararası para göndermek neredeyse birkaç gün sürmektedir.
  • Piyasa değerinin en yüksek dördüncü kripto para olmasıdır.
  • İşlem hacmi yüksek olduğu için birçok borsada işlem görüyor. Erişebilirliğinin artması daha çok kullanılmasını teşvik etmektedir.
  • Bitcoin ya da diğer kripto para birimlerinin aksine merkezi olan bir kripto paradır. Bu durum kullancılara güven vermektedir ve daha fazla kişi tarafından kullanılmasını sağlamaktadır.
  • Her geçen gün ödeme sistemi sağlayıcı şirketler ve dünyadaki en önemli bankalar ile yaptığı anlaşma sayısı artmaktadır. Bu da yatırımcıların Ripple’a güven duymasını sağlıyor. Şu anda Ripple’a destek veren bankalardan bazıları; Santander, Axis Bank, Yes Bank, Westpac, Union Credit, NBAD, UBS ve Türkiye’den de Akbank.
  • Ripple’daki token’lar başlangıç aşamasında oluşturulduğu için, Ripple’da enflasyon yoktur.

Ripple’ın Riskleri Nelerdir?

Ripple diğer kripto para birimlerine göre daha güvenilir ve avantajlı olsa da birçok yatırımcı tarafından eleştirilen ve endişe yaratan riskleri de barındırıyor.

  • Ripple’ın merkezileştirilmiş olması birçok yatırımcıyı endişelendiriyor. Diğer kripto para birimlerindeki ana fikir, merkezi kontrolün topluluğa verilmesidir ancak Ripple’da böyle bir durum yok. Aslında herhangi bir bankaya yatırım yapmak ile Ripple’a yatırım yapmak arasında bir fark yok diyebiliriz.
  • Şirket toplamda 100 milyar Ripple’a sahip ve bunun yüzde 60’ı kendisine ait. Bu durum şirketin tekel olduğu şeklinde açıklanabilir. 60 milyar Ripple bir sözleşme ile kilitlenmiş olsa da ve yakın zamanda satılmayacağı garantisi verilse de yatırımcılar temkinli yaklaşıyor. Yani Ripple şirketi XRP’nin merkez bankası durumda.
  • Ripple diğer kripto paraların aksine açık kaynaklı bir sisteme sahip. Bu durum sistemi de hacklemeye açık hale getiriyor. Purdue Üniversitesi’ndeki araştırmacılar da bu platformun güvenlik sorunları olduğunu belirtmişlerdir. Herhangi bir korsanlık girişimi gerçekleşirse kullanıcılar XRP’lerine erişemeyebilir.

Ripple ağında gizlilik özelliği olmaması da birçok yatırımcı tarafından eleştiriliyor ve bu nedenle tercih de edilmiyor. Kısa zaman önce Ripple da bu konu hakkında bir gönderi yayınladı. Bu gönderide Delft Teknoloji Üniversitesi profesörü Stephanie Roos’un XRP hakkındaki gizlilik teklifi yer aldı.

Roos, Ripple ağındaki en büyük eksikliklerden birisinin gizlilik olduğunu belirterek Ripple ağının kripto parası XRP’nin de gizlilik odaklı kripto paraya çevrilmesi gerektiğini söylemişti. Ripple’ın hızlı ve düşük işlem ücreti gibi avantajlara sahip olmasının yanında gizlilik özelliği de eklenirse değerinin artacağını açıklamıştı.

Bitcoin’in gizlilik sunuyor olması karşısında Ripple’ın rekabet gücü zayıflıyor. Ripple yöneticileri de bu durumun farkında olduklarını belirtiyor. Gizlilik ihtiyacının giderilmesi yönünde daha önce de açıklamalar olmuştu ancak herhangi bir adım atılmamıştı. İlerleyen günlerde belki de yeni gelişmeler yaşanabilir.

DEVAMI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu