Mezgit Fiyatları 2022


Mezgit fiyatlarını öğrenmek için tıklayın.
Mezgit, az kemikli ve etli bir balıktır. Mezgit, deniz tabanında yaşar ve küçük balıklarla beslenir. Mezgit, temizlemesi kolay, pulsuz bir balıktır. Pişirme sırasında diğer balıklar gibi kendine özgü bir koku yaymaz, ülkemizde yetişkinlerin ve çocukların sıklıkla yediği bir balıktır. İnsanlar et yönünden zengin olduğu için tavuk olarak da adlandırılır. Mezgitin hem lezzetli hem de sağlıklı olan diğer özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Mezgitin boyutu 20 ile 40 cm arasındadır.
- Ekonomik değeri yüksektir.
- Temizlemesi ve yemesi kolaydır.
- Ülkemizde özellikle Karadeniz ve Marmara’da kışın mezgit balığı yağ yönünden zengin ve lezzetlidir. Ancak mezgit balığı her mevsim bulunabilen bir balıktır.
- Mezgit A, D ve B vitaminleri açısından zengindir. Dolduruyor. Kronik yorgunluğu olan kişilerin daha fazla yemesi önerilir.
- Mezgit yüzen bir balık olduğu için birçok türü vardır. İnce bir balıktır.
- Mezgitin zengin bir besin kaynağı vardır ve beyin gelişimini diğer balıklardan daha iyi destekleyebilir.
- Yüksek protein içerir. Vücudun günlük protein ihtiyacını karşılayabilir.
- Yapısı bol miktarda folik asit içerir. Kardiyovasküler hastalıkları ve hormon anormalliklerini önleyebilir. Hormonların daha düzenli çalışmasını sağlayabilir.
- Mezgit, çok miktarda kalsiyum ve potasyum minerali içerir. Bu nedenle kasların ve kemiklerin gelişimine faydalıdır. Eklem ağrısına iyi gelir.
- İçerdiği Omega 3 ve diğer değerli yağlar sayesinde cildi besler ve güçlendirir.
- Metabolizmayı düzenler ve bağışıklığı güçlendirir. Vücudu canlı tutar.
- 100 gram mezgit balığı kalorisi yaklaşık 90 kaloridir. Bu nedenle kilo alımına neden olmaz ve diyet listesine kolayca eklenebilir.
- Mezgit, tedavi kaynağı olarak düzenli olarak yenmelidir, vücudun enerjisini artırabilir. Kendinizi enerjik hissettirir.
Mezgit nasıl pişirilir?
Doğru pişirme yöntemlerini yemek ve balık yemek önemlidir. Fırında bol sebze ile balığı yemek ya da kızartmak yerine buharda pişirmek balığın besin değerini bozmayacak ve daha faydalı olacaktır. Mezgit otunu mısır unu ile kızartabilir, çeşitli sebzelerle pişirebilir, buharda veya ızgarada pişirebilirsiniz. Her durumda, daha az yağ kullanmak sağlık için daha iyidir.
Siyah çizgi tava için pişirmeden önce beyaz morinayı temizleyip düzenleyelim. Onu yuvarlatılmış köşelere ayıralım. Her iki tarafı da mısır unu ve tuz karışımında kızartalım ve ardından sıcak zeytinyağında altın sarısı rengini alana kadar kavuralım. Ayrıca kızartma yağına biraz tereyağı eklemek de balığın lezzetini artıracaktır. Mezgitin yanı sıra bol limonlu roka salatası da sofraya çok uygun.
Fırında mezgit balığı pişirmek istersek, temizlenmiş mezgit balığı bir fırın kabına koyalım ve aralarına iki defne yaprağı koyalım. Baharatı yapmak için zeytinyağı, limon suyu, tuz, rendelenmiş sarımsak ve gerekli baharatları karıştıralım ve ardından baharatları balığımıza dökmek için bir fırça kullanalım. Üstüne defne yaprağı ve birkaç dilim limon ekleyelim. 25-20 dakika önceden ısıtılmış fırına koyun. Ortada pişirelim.
Buharda pişirilmiş mezgit balığı da lezzetlidir. Temizlenmiş balığı halkalar halinde keselim veya kesilmiş göbekle buharda pişirelim. Balıkları tuz ve karabiberle kazıyorum. Pişirme kabına soğan, sarımsak, domates, havuç, sebze, tuz ve karabiber ekleyelim. Üstüne 1 su bardağı su ve 1 su bardağı zeytinyağı ekleyelim. Fırını önceden 180 derecede 30-40 dakika ısıtın. Hadi yemek yapalım.
Mezgitin tadı ve faydaları arttıkça fiyatı değişmez, fiyatı beyaz morina büyüklüğüne, mevsim şartlarına, hava şartlarına ve avlanma koşullarına bağlıdır. Peki, bu yıl mezgit balığı ağırlığı ne kadar? Tezgahlarda kaç tane mezgit bulunabilir? Genellikle mezgitin ağırlığı 40-50 lira arasında değişmektedir. Özellikle kış aylarında mezgit balığı fiyatları biraz düşerek tezgahı daha da mutlu etti.