Gribe Ne İyi Gelir?


İnfluenza isimli virüsün neden olduğu grip hastalığı, aniden başlayan ve 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrısı, halsizlik, baş ağrısı, titreme ve kuru öksürük gibi belirtileri olan bulaşıcı bir enfeksiyondur. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, çocuklar, yaşlılar, kalp, böbrek, akciğer hastalığı olanlar, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları olan kişilerde çok ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Oldukça ciddi sonuçlara yol açabilen grip halk arasında sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. İlk 24-72 saat arasında grip bulaşıcı hale gelmekte ve istirahat ile birlikte 7-10 gün içerisinde geçmektedir. Ancak bazı olası durumlarda bu hastalık ölümcül noktalara kadar ulaşabilmektedir. Bu sebeple hastalarda belirtiler şiddetli bir şekilde görülüyorsa, durum daha kötüye gidiyorsa, ateş düşmüyorsa, nefes alma zorlukları varsa, kusma, ağrılı yutkunma, kalıcı öksürük ve kalıcı tıkanıklık gibi durumlar varsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Hastaların doktor önerisi olmadan ateş düşürücü ilaçları ve antibiyotikleri kesinle kullanmaması gerekmektedir.
İçerik Tablosu
Soğuk Algınlığı Ve Gribin Farkı
Gripten farklı olarak soğuk algınlığında yüksek ateş görülmez. Hafif bir kırgınlık, burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Aynı zamanda halsizliğe yol açmadığından yatak istirahati de gerektirmemektedir. Bu nedenle soğuk algınlığı ve grip birbirine karıştırılmamalıdır. Bu iki hastalık da solunum yolu hastalıklarıdır. Ancak bu hastalıklara farklı virüsler neden olmaktadır. Gripte boğaz, burun, bronşlar ve muhtemelen akciğerler de dahil olmak üzere solunum sistemi bozulmaktadır. Soğuk algınlığında ise yalnızca üst solunum yolu etkilenmektedir. Bu sebeplerle gripte ateş, yorgunluk ve vücut ağrıları gibi belirtiler daha şiddetli görülmektedir. Gribin başlıca belirtileri arasında ise ateş, vücut ağrıları, yorgunluk, baş ağrısı, titreme, öksürük ve boğaz ağrısı yer almaktadır. Öksürük, bronşları tahriş edecek kadar yoğun olmamakla birlikte hastalığın en kötü dönemi ilk 3-4 gündür. İstirahat edilmesiyle 7-10 gün arasında etkisi geçmektedir. Ancak hastalık ardından birkaç hafta yorgunluk hissi olabilmektedir.


Grip Nasıl Geçer?
Grip nasıl geçer, gribe ne iyi gelir, antibiyotikler kullanılır mı? Bu tür sorular pek çok kişi tarafından sorulmaktadır ve grip tedavisinde de büyük bir öneme sahiptir. Grip için en iyi ve tek bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte görülecek semptomların azalması için birçok yöntem önerilebilmektedir. Günümüzde grip için oldukça etkili anti-viral ilaçlar bulunmaktadır. Ancak bu tür ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Aynı zamanda bazı reçeteli ilaçlar grip belirtileri ilk ortaya çıktığında kullanılırsa hastalık süresini kısaltabilmektedir. İlaçların özellikle ilk 48 saat içerisinde alınması hastalığın ilerlemesini engellemektedir. Soğuk algınlığı ve grip ilaçları ağrı, ateş, öksürük ve burun tıkanıklığının azaltılması konusunda yardımcı olmaktadır. Ancak bu ilaçlar gribi tamamen tedavi etmemekte yalnızca süreci daha rahat geçirmeniz konusunda yardımcı olmaktadır.
Burunda şişmiş mukozaların küçültülmesi ve daha rahat nefes alınması için dekonjestanlar yardımcı olmaktadır. Bunun yanında tuzlu burun spreylerinin kullanılması da açık solunum yollarında yardımcı olabilmektedir. Öksürük preparatları, meyve suları ve su ile birlikte öksürüğün yatıştırılmasına yardımcı olabilmektedir. 4 yaşın altındaki çocuklar için mecbur kalınmadığı sürece soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları kullanılmamalıdır. 4-6 yaşlarındaki çocuklar için herhangi bir için ilaç kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. 6 yaş üzerindeki çocuklarda ise görülen semptomların hafifletilmesi için doktorların önerdiği ilaçlar kullanılabilir. Vücuttaki su kaybının önlenmesi için ise bol bol sıvı tüketilmelidir. Bu durum aynı zamanda mukozayı da rahatlatmaktadır. Çay, kahve, kola gibi kafein içeren içeceklerin sınırlanması gerekmektedir.
Yemek yemek için ise iştah durumuna göre hareket etmelisiniz. Eğer gerçekten aç hissetmiyorsanız, beyaz pirinç ya da et suyu gibi basit yiyeceklerin tüketilmesi denenebilir. Antibiyotiklerin kullanılması grip ya da soğuk algınlığı tedavisinde yardımcı olmamaktadır. Antibiyotikler, bakterileri öldürür ancak soğuk algınlığı ya da grip hastalığına neden olan virüsler üzerinde herhangi bir etki göstermemektedir. Grip, bağışıklık sistemini zayıflatabilmekte ve bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Bu sebeple hastalığın giderek kötüye gitmesi durumunda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Olası bir bakteriyel enfeksiyon söz konusu olabilmektedir. Antibiyotik kullanımı ise ancak böyle bir durumda gerekli olabilmektedir.
Grip Ve Soğuk Algınlığından Korunma Yöntemleri
Soğuk algınlığı ve gribe neden olan virüsler, virüs kapmış kişilerin öksürmesi ya da hapşırması sonucu ortaya çıkan damlacıklar yoluyla yayılmaktadır. Bu hastalıklardan korunmak için;
- Hapşırırken ya da öksürürken yüzünüzü kolunuzun içiyle kapatabilirsiniz.
- Hapşırırken ya da öksürürken ağzınızı kapatmak için elinizi kullanmayın. Bir kağıt mendille kapatın ve bu mendilleri bir sefer kullanarak hemen çöpe atın.
- Ellerinizi gözleriniz, burnunuz ve ağzınıza götürmeyin. Bu sayede vücudunuza giren mikropları önleyebilirsiniz.
- Etrafınızdakilere doğru öksürmeyin, başınızı başka yöne çevirin.
- Klavye, telefon gibi ortak kullanılan yüzeylerin dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Bu tür yüzeylerde virüsler 8 saat yaşayabilmektedir.
- Soğuk algınlığı ve gribini sık görüldüğü dönemlerde kalabalık ortamlardan uzak durun.
- Her yıl grip aşısı olabilirsiniz. Bu aşılar %100 koruma vermemektedir. Ancak hastalığın önlenmesinde en iyi yoldur.
- Bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan koyu yeşil, sarı ve kırmızı sebze ve meyveleri tüketmeye dikkat edin.
- Düzenli olarak egzersiz yapın. Egzersiz yapılması halinde de hasta olunmaktadır. Ancak hastalığın belirtileri daha az şiddetli olarak geçirilmektedir. Bununla birlikte iyileşme süreci hızlanmaktadır. Yürüyüş, aerobik gibi düzenli egzersizlerin yapılması da bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.


Grip Tedavisi İçin Öneriler
Gripte en kötü durumlardan biri de yaşanan kas ağrılarıdır. Siz bu ağrılarla boğuşurken bağışıklık sisteminiz de virüslerle savaşmaktadır. Bununla birlikte ağrılar nedeniyle hareketler kısıtlanabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti ise yaş ve gribin şiddeti gibi farklı etmenlere bağlı olarak değişmektedir. Bazı durumlarda kas ağrılarıyla birlikte ishal, kusma, bitkinlik gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.
Gribin hızlı bir şekilde atlatılması büyük bir önem taşımaktadır. Yapılacak bazı uygulamalarla en sağlıklı ve hızlı şekilde bu hastalıktan kurtulabilirsiniz. Gribe ne iyi gelir gelin hep birlikte bakalım.
- Gribin hızlı bir şekilde atlatılması için tedavinin aksatılmaması gerekmektedir.
- Gripten kurtulabilmek için bol bol istirahat edilmelidir. Vücudun dinlenmesi için istirahat mutlaka gerekmektedir.
- Yeterli şekilde uykunun alınması gerekmektedir.
- Sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle karışık bitki çayları ile kendinizi rahatlatabilirsiniz. Ayrıca bol bol su içilmelidir.
- Beslenmeye dikkat edilmeli, bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler tüketilmelidir.
Gribe İyi Gelen Çaylar ve Besinler
Grip için iyi gelen çaylar antioksidan, vücudun güçlenmesine yardımcı vitamin ve mineralleri içermektedir. Ancak içerisinde bulunan etken maddeler nedeniyle de bazı yan etkileri olabilmektedir. Bu nedenle gribe iyi gelen çayların içeriğini incelemeden içilmemesi gerekmektedir. Yüksek dozda tüketilmesinden de uzak durulmalıdır. Grip tedavisinde düzenli ilaç kullanılıyorsa ve gebelik ya da emzirme döneminde olunması durumunda herhangi bir bitkisel ürün takviyesi kullanımından önce mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bitki çayları grip belirtilerinin hafifletilmesi için kullanılmaktadır. Bu çaylardan zencefil, nane, okaliptüs ve mate çayları grip semptomlarının giderilmesinde etkili olan etken maddeleri içermektedir.
Grip etkilerinin vücuttan hızlı bir şekilde atılması için genel olarak vücudu güçlendirecek, C vitamini bakımından zengin olan gıdalar ve içeceklerin tüketimi önerilmektedir. Gribe iyi gelen besinlerden bazıları ise şöyledir:
- Haşlama balık
- Tavuk suyu
- Taze sıkılmış meyve suları
- Haşlama tavuk
- Tavuk ve sebze çorbaları
- Portakal, greyfurt, mandalina gibi turunçgiller
- Zencefil çayı
- Adaçayı
- Limonlu çay
- Kuşburnu çayı
- Okaliptüs çayı
- Ekinezya çayı
- Papatya çayı