

Corona virüsü denilen bir çeşit bulaşıcı hastalığa sebep olan virüs hayvanlarda görülen türden olup hayvanlardan insanlara bulaşması ile bilinir. Bilim insanları virüs üzerinde çok çalışmalar geliştirmiş olsa da son dönemlerde insanlığın kabusu haline gelmiştir. Bu virüs akut solunum hastalığına sebep olmakla birlikte ölümcül sonuçlar doğurmaktadır. Bulaştığı hayvanlar, bilim insanlarının araştırmaları sonucu görülüyor ki, misk kedileri ve tek hörgüçlü develerdir. Bu hayvanlarda yaşayıp insanlara bulaşması dokunun rahatsızlıkları ile kendini belli eder. Günümüzde tüm hastalıkların önüne geçen sıkı tedbirler gerektiren bu virüs birçok insanın da ölümü ile sonuçlanan tablolar olarak karşımıza çıkmaktadır. Tek bir semptomu olamayan ve tek bir çeşidi olmayan bu virüs türü insanlara bulaşmamış ama hayvanlarda olan birçok çeşidi olduğunu bilim adamları çalışmaları sonucu ulaşmıştır. Türkiye de dahil olmak üzere Antarktika hariç 118 ülkeye yayılmış bulunmaktadır. Dünya sağlık örgütü bu durum ile ilgili acil durum ilan etmiş ve kırmızı alarm vermiştir.
İçerik Tablosu
Corona Virüsü Ortaya Çıkışı
İnsanlarda soğuk algınlığı olarak kendini göstermiş ve bu belirti ile ortaya çıkmaktadır. İlk olarak 2003 yılında ortaya çıkıp yüzlerce insanın ölümüne sebebiyet vermiştir. Daha sonraki yıllarda 2012 de Suudi Arabistan da bir hastanede ortaya çıkmış ve virüsün bu çeşidi daha önce insan ve hayvanlarda görülmeyen bir tür olduğu tespit edilmiştir. Günümüzde 2019 yılında geçtiğimiz sene Çin nüfusundan bir haber ile tüm dünya alarma geçmişti.. 2020 yılında bu sene itibariyle virüsün adı konmuş ve corona virüsü olarak tarihe geçmiştir. İlk olarak Güney Çin eyaletinde ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılmıştır. Hastalığın ilk ortaya çıkışı da deniz pazarı olduğundan şüphelenilmektedir.
Corona Virüsü Detayları
Başlıca dört tür olarak sınıflandırılıp bu türler; alfa, beta, gama ve delta virüsleridir. Özellikle insan, yarasa, kemirgenler, domuz, kedi, köpek ve kanatlılarda görülen bu virüsün ilk ortaya çıkan semptomu soğuk algınlığıdır. Bu basit soğuk algınlığı gibi kendini gösteren semptom ilerideki dönemlerde akut solunum sorunlarına kadar değişiklik göstermektedir. Birçok sağlık kuruluşu yanında dünya sağlık örgütü semptomlar ile ilgili çalışmalar yaparak virüsün kendini nefes darlığı, ishal, yorgunluk, solunum sıkıntısı ve böbrek yetmezliği olduğunu açıklamıştır. Hastalığın genel olarak herkese bulaşma olasılığı olduğu gibi yaşlı, bebek gibi savunmasız kişilere daha çabuk bulaşıp tabloyu daha da ağırlaştırmaktadır. Corona virüsünün kuluçka dönemi 14 gündür fakat yapılan araştırma ve çalışmalar sonucunda 24 gün olarak veri oluşturulmuştur.
Corona Virüsünün Klinik Özellikleri
Corona denilen virüs çeşidi soğuk algınlığı belirtisi ile ilk olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastalığın seyri enfeksiyon oluşturduktan sonra solunum sıkıntısı yani nefes darlığı, ateş öksürük şeklinde seyir etmektedir. Daha ilerleyen ciddi durumlarda böbrek yetmezliği, akut solunum problemleri ve ölümlerle devam etmektedir ve her gün, gün geçtikçe insan sağlığını ciddi anlamda tehdit eder bir hal almıştır. Dünya sağlık örgütüne göre solunum problemlerine neden olmakta ve ağır tabloları takip etmektedir. Daha önce bilinen birçok hastalığın kökeni corona virüsü, ailesinden gelmektedir ki Sars Mers Corona familyasından olan ve birçok insan hayatına mal olan çeşitlerdir. Önümüzdeki günlerde yapılan çalışmalar ile virüsün mutasyona uğrayıp uğramadığı araştırılıp duruma göre tedbirler almak olacaktır.
Corona Virüsü Nasıl Bulaşır?
Corona virüsü hayvanlarda yaşaması ile birlikte insanların hayvanlar ile teması ile bulaştığı tespit edilmiştir. Dünya sağlık örgütünün yapmış olduğu çalışmalar sonucunda develer arasında ve misk kedileri ile bulaşmış olup yayıldığı sonucuna varılmıştır. Virüsün bulaşmış olduğu bir insandan sağlıklı olan insana temas ile geçtiği bilinmektedir. Bu temas el sıkışmak ile birlikte ağızdan çıkan tükürük zerrecikleri ile de bulaşmaktadır. Tokalaşmak ve nefes yolu ile geçtiği bilinen corona virüsünün tehdit ettiği ilk nüfus insanlıktır ve hızla yayılmaktadır. Özellikleri arasında bilinen dış dünyada yaşayamıyor olmasıdır. Yapılan çalışmalar devam ederken bulaşma süresi ve dış ortamda ne kadar yaşadığı henüz bilinmemektedir. İnsandan insana bulaşması 1 metreden yakın bir mesafeden temas olması ile gerçekleşmektedir. Hastalığın bulaşmış olup ciddi reaksiyonlarla seyrettiği vakalar insanlarda %3 ölümle sonuçlanmaktadır. Corona virüsü bulaşan kişilerin araştırmalar sonucu % 5 i ağır hastalanıp diğer kesim hafif şekilde atlatmaktadır. Ağır olan vakalar genel olarak ölümle sonuçlanıyor. Gün geçtikçe durum ciddi bir hal almaya başladığı için çalışmalar son hızla devam ediyor. Geçmiş dönemlerde olan sars salgını da Corona virüsü gibi ciddi sonuçlar doğurmuş vakalar, daha ağır bilançolarla sonuçlanmıştır. Fakat yayılma oranın Corona virüsünde daha fazla olmuştur. Geçmişte olan sars virüsü için yarasalardan bulaştığı tespit edilmişti.
Corona Virüsü Tedavi Yöntemleri
Belirlenmiş bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte virüs belirtileri kendiliğinden de yok olabilir. Uzman doktor kontrolünde olan hastalar ağrı kesici ve ateş düşürücü ile belirtilerin ve rahatsızlıkların hafiflemesini beklerler. Evde alınabilecek ve sosyal yaşamda yapılacak kendi yöntemlerimizle belirtileri hafifletmek mümkündür. Bol bol sıvı tüketmek, dinlenmek, mümkün olduğunca elleri sabunla yıkamak alınacak önlemler arasındadır. Klinik tedavi gerektirse de kişi kendisi de almış olduğu tedbir ve önlemler ile hastalığın bir nebze de olsa önüne geçmektedirler. Eğer belirtileri olan soğuk algınlığı ilerler ve tedavi gerektirir hale gelirse mutlaka bir uzman doktora gözükmek gerekmektedir. Hastalık ile ilgili belirtiler ve semptomları belirlenip tedavi yöntemleri geliştirilse de hem net bir çözüm bulunamamış hem de şiddeti konusunda daha bir yorum yapılmamıştır. Belirtileri klinik olarak hafif olduğu için laboratuvar testleri gerekli görülmez, gerekli görüldüğü takdirde ise genetik parmak izine bakılarak laboratuvar analizleri yapılabilir. Corona virüsüne karşı bir aşı yoktur ama çalışmalar aşı bulunmasına yönelik devam etmektedir. Olumlu sonuçlar elde edilirse önümüzdeki günlerde insanlar üzerinde denemeler yapılacaktır.
Corona Virüsünden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Hafif olan soğuk algınlığından korunmak için alınan önlemler virüs bulaşan kişilerde ve bulaşmaması için katlanarak artmaktadır. Dünya sağlık örgütü konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuş ve virüsten korunma yollarını açıklamıştır.
- Virüsün bulaşmış olduğu kişiler ile temas etmekten kaçınılmalı temas halinde ise dezenfeksiyon işlemleri ile kendimizi temizleme işlemi yapmalıyız.
- Toplu yaşam alanlarında ve bulunduğumuz ortamlara temas ettikten sonra ellerimizi bol su ve sabun ile yıkamak gereklidir.
- Hayvanlar ile temastan kaçınılmalıdır. Temas halinde ise dezenfekte edinilmelidir.
- Rahatsız olduğunuzu ve belirtilerin olduğunu düşündüğünüz durumlarda öksürürken ellerimizi kullanmalı ve tek kullanımlık mendiller ile başkasına bulaşmasını önlemiş oluruz.
- Yiyeceklerimizin iyi yıkanması et yumurta gibi hayvansal olan gıdaların iyi pişirilmesi gereklidir.
- Kalabalık mekanlarda alışveriş merkezlerinde bulunmak zorundaysak tıbbi maskeler ile önlem almak gereklidir.
- Ek hastalığı ve durumu ağır olan hastalarda hastaneye yatarak tedavi gereklidir.
- Sıvı sabun ve deterjan olmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanları kullanımı önerilmektedir.
- Çocuklarımızın oyuncaklarını, kapı kollarını temas olan tüm yüzeyleri dezenfekte etmek alınabilecek tedbirler arasında yerini alır.
- Çiğ ve iyi pişmemiş hiçbir hayvansal gıda ürününü tüketmemek gerekir.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için doğal yiyecekler tüketmek alınacak önlem ve tedbirler arasındadır.
- Şüphelenilen yerlere ve dış ortamlara temas halinde göz ve ağıza yüz bölümüne dokunmaktan kaçınılmalı ve temas edilen yerler bol su sabunla yıkanmalıdır.





