Ekonomi - Finans

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin madenciliği, kripto paraların üretilmesi anlamına geliyor. Resmi kurumlarla ilişkisi olmayan sana para birimi Bitcoin’i üretmek için de madencilik yapılıyor. Tabi bildiğimiz madencilikten farklı bir durum. Bitcoin nasıl üretiliyor, Bitcoin madenciliği nasıl yapılıyor sorularının cevaplarını bu yazımızda inceleyeceğiz.

Bitcoin üretimine mining yani Türkçe karşılığı ile madencilik deniliyor. Bir kripto para olan Bitcoin (BTC), Bitcoin madenciliği ile elde edilmektedir ve Bitcoin’in üretilmesi için çok büyük bir elektrik kaynağına ve çok güçlü bilgisayarlara ihtiyaç vardır.

Kullandığımız gerçek paralar, hükümetlerin aldığı kararlar neticesinde ihtiyaç duyuldukça belli miktarda basılıyor ve piyasada dolaşıma geçiyor. Gerçek paraların üretimi bu şekilde gerçekleşirken Bitcoin de Bitcoin madenciliği yapılarak üretiliyor.

bitcoin madenciliği nedir

Bitcoin üretimine madencilik denilmesinin nedeni de tıpkı fiziki olarak çıkarılan bir madenin işlendiği gibi bir sürece sahip olmasıdır. Toprak altından çıkarılan bir altın gibi önce keşfediliyor, çıkarılıyor ve işlenmeye başlanıyor. Aynı zamanda da şanslı olmanız lazım ki ilk siz bulun.

Bitcoin madencileri de donanım kullanarak ve çok sıkı çalışarak BTC ortaya çıkarıyor yani üretiyor. Günümüzde her on dakikada bir blok bu ağa ekleniyor. Madenciler de her blok için 6.25 BTC ödül kazanıyor. Üretilen her yeni Bitcoin blokların zorluk seviyelerini artırıyor. Çok büyük elektrik kaynağına ve güçlü işlemcilere sahip bilgisayarların gerekliliği de bu nedenden kaynaklanıyor.

Bitcoin Madenciliği İş İspatı (Proof of Work) Ne Demek?

Bitcoin ağında yeni blokların üretilmesi işi, İş İspatı (Proof of Work) adı verilen mekanizma üzerinden ilerliyor. İş İspatı, Bitcoin ağı üzerinde kullanılan bir algoritmadır. İş İspatı yani PoW’un amacı, problemi çözen numarayı bulmaktır. Bu numaranın bulunması zor, ağdaki diğer kişiler tarafından doğrulanmasının kolay olması gerekiyor.

bitcoin madenciliği eğitimi

Bitcoin Madenciliği Düğümler (Node) Nedir?

Node, Bitcoin yazılımını çalıştıran ve bilgi aktarımına katılan güçlü bilgisayara verilen isimdir. Ağa katılan herkes Bitcoin yazılımını ücretsiz indirebiliyor ve bir node çalıştırabiliyor. Ağdaki Bitcoin işlemlerinden düğümler sorumludur. Bir düğüm, bildiği düğümlere bilgiyi gönderiyor ve onlar da o bilgiyi kendi bildiği düğümlere gönderiyor. Yani verilerin düğümler üzerinden tüm ağa yayılması sağlanıyor.

Bazı düğümler, Bitcoin madenciliğini yapan madencilerdir. Madenciler, işlemleri bloklara ve blockchaine ekliyorlar. Bunu da bloktaki cevabı içeren matematiksel bulmacayı çözerek gerçekleştiriyorlar. Bitcoin madenciliğinde şansın da önemli olduğu burada ortaya çıkıyor. Çok sıkı çalışıyor olsanız da bu bulmacayı çözmek için sınırlı bir zaman var. Bitcoin madencileri de bu bulmacalar için Bitcoin madenciliği donanımlarını kullanıyorlar. Bu donanımlar oldukça hızlı ve fiyatları da çok yüksek. Bu bulmaca blokta yer alan diğer veriler ile birleştirilince ortaya bir sayı çıkıyor. Bu sayıyı ilk bulan madenci de BTC’yi kazanıyor. Diğer madenciler de o blokta çalışmayı sonlandırıyorlar.

Bitcoin Madenciliği Kârlı mı?

Bitcoin madencileri blok başına 6,25 BTC ödül kazanıyor. BTC ödülü için çalışan çok sayıda madencilik ağı var, bu nedenle oldukça zor bir iş. Ayrıca işin içerisinde hem şans faktörü var hem de kullanılan bilgisayarın işlemcisinin çok güçlü olması gerekiyor. Bu işlemcileri çalıştırmak için çok fazla elektrik enerjisine ihtiyaç duyuluyor. Bahsedilen yıllık elektrik enerjisi neredeyse bir ülkenin yıllık tükettiği enerjiye eşdeğer.

bitcoin madenciliği karlı mı

Bir de her 4 yılda bir ödüller yarılanıyor. Buna Halving deniliyor. 2020 yılında blok başına verilen ödül 6,25 BTC oldu. 2008’de ödül başına 50 BTC veriliyordu. Bu nedenle Bitcoin madenciliği karlı mı, değil mi net bir cevap vermek zor. Günümüzde Bitcoin madenciliğini herkes yapabilir ancak madencilik özelleşmiş bir endüstri haline geldi. Ben karar verdim Bitcoin madenciliği yapacağım demek ile başlamak çok zor. Özellikle de elektriğin ucuz olduğu bölgelerde Bitcoin madencilik çiftlikleri dahi kurulmuş durumda. Bu nedenle de çoğu kişi için artık kârlı görünmüyor.

Bitcoin madencileri blok kazarken aslında sıfırdan yeni Bitcoin üretmiyor. Bitcoin’ler 2008 yılında zaten oluşturuldu. Madenciler sadece yapmış oldukları işlem için Bitcoin ödülü kazanıyor. Daha önceden de belirttiğimiz gibi Bitcoin’de yapılan işlemlerin kaydedilmesi ve doğrulanması gerekiyor. Madenciler de bu işi yapıyor. Bitcoin blockchain ağında yapılan işlemler, madenciler tarafından doğrulanıp bloklara kaydediliyor. Bu işlemleri yaparken harcadıkları emek için de ödül alıyorlar.

Toplamda üretilecek Bitcoin sayısı biliyorsunuz ki 21 milyon. Şu anda ise Bitcoinlerin yaklaşık yüzde 88’i üretildi. Yaklaşık 2 buçuk milyon civarında daha Bitcoin üretilecek. Bu sayı her 10 dakikada bir güncelleniyor. 21 milyon Bitcoin’in hepsi üretildiği zaman madencilere verilecek blok ödülü de kalmayacak. Bu durumda BTC transferi yapıldığında, küçük bir komisyon kesilecek ve bu komisyon madencilere gidecek. Gelecekte de madencilere ödül yerine komisyon ödenecek.

DEVAMI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu