SağlıkYaşam

Kamkat (Kumquat) Meyvesi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Tropik meyvelerin ülkemize girişi ile karşımıza daha önce tanışmadığımız meyveler çok sık çıkar oldu. Bu meyveler şekilleri ile bizi cezp edebildiği gibi hayrete düşürenleri de oluyor. Bu tropik meyvelerden bazıların kendi coğrafyamızdaki meyvelere benzetip sevebiliyor ya da biraz önyargılı yaklaşabiliyoruz. Genellikle bu önyargılarımızı yıkmaya bu meyvelerin besin değerlerini ve sağlık için faydalarını öğrendikten sonra karar veriyoruz. Çok uzak coğrafyalarda doğup ülkemize kadar ulaşmayı başarmış bu meyvelere her gün bir yenisi ekleniyor. Biz onlarla ya bir internet bloğunda, ya haberlerde yâda pazarlarda bir şekilde karşılaşıyoruz. Sosyal medyanın yadsınamaz gücü ile az bilinen mucizevî meyveler daha tanınır bir hal almayı başarıyor.

Kamkat (kumquat) meyvesi bizi şaşırtan küçük tropik meyvelerden biri. Küçük olmasına rağmen içerdiği besin değerleri o kadar güçlü ki insanlar kendisini merak etmeden duramıyor. Bu tropik meyve bizim bildiğimiz narenciye çeşitlerine hem benziyor hem de benzemiyor. Bu özellikleri kafa karıştırsa da toplumumuz onu sevmeyi başardı. Günümüze kadar çoğunlukla süs meyvesi olarak kullanılmış olan bu meyve yalnıza süs olarak kullanılmayı hak etmeyecek kadar güzel ve sağlıklıdır.

 

 Kamkat (Kumquat) Meyvesi Nedir?

Kumkuat ya da kamkat şeklinde anılan bu meyve ülkemize uzak coğrafyalardan taşınmıştır. Taşıdığı tropik havası ile kalplerimize girmeyi başarmıştır. Kumkuat meyvesi genel olarak başparmak büyüklüğünde olan bir meyvedir. Rengi tıpkı portakal ve mandalina gibi turuncudur. Kumkuat meyvesinin kabuğunun dokusu da bu meyvelerle benzerlik göstermektedir. İçerisi küçük bir mandalinayı andıran kumkuat meyvesinin kabuğu içerisindeki meyveden daha şekerlidir. İçerisindeki meyve tabakası daha mayhoş bir tada sahiptir. Bu meyvenin kokusu ve tadı portakal ve mandalinayı andırsa da biraz daha aromalı bir narenciyedir.

Kamkat meyvesi namı diğer altın portakal kabuğu ile yenilebilen tek narenciye çeşidi olması ile bir hayli ünlüdür. Kumquat meyvesi ülkemizde altın portakal, altın mandalina ve süs mandalinası isimleri ile tanınır. Bilim âleminde ise kendisi Fortunella ismi ile tanınır. Bu meyve 1800’lü yıllarda Amerika ve Avrupa’ya yayılmış sonrasında ülkemize kadar ulaşmıştır.

 

Kamkat (Kumquat) Meyvesi Nerelerde Yetişir?

Kumkuat yâda kamkat meyvesi olarak bilinen altın portakal aslen Çin topraklarında doğmuştur. Daha sonra Tayland, Hindistan, Tayvan, Filipinler ülkelerde yetiştirilmeye başlamıştır.1800’lü yılların ortalarında ise Amerika bu meyveden edinmiştir. Amerika sonrası Avrupa’nın sıcak bölgelerinde yaşam imkânı olan meyve ülkemize kadar gelmiştir.

Yüksek sıcaklıkları seven bodur çalı şeklinde bir ağaçta yetişen bu meyve uzun yıllar süs olarak kullanılsa bile faydaları ve lezzeti ile tüketilmesi yaygınlaşmıştır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde özellikle Finike civarında yetişen bu meyve farklı bir narenciye türüdür. Vatandaşımız portakal ve mandalina tadına oldukça aşinadır ve kamkat meyvesi bizler için sevilmesi kolay bir meyvedir.

 

kamkat meyvesi nerede yetişir

Kamkat (Kumquat) Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Bol aromalı ve buram narenciye kokan bu minik altın portakal meyvesi oldukça sağlıklı bir besindir. İçerdiği vitaminler ve mineraller ile ciltten tutun dolaşım sistemine kadar vücuda birçok fayda sağlar.

Altın portakal yüksek bir omega-3 deposudur. Beynin severek tüketeceği besin değerlerine sahiptir. Hafızanın güçlenmesine ve erken demansa engel olur. Demans, yaşlılık ile ortaya çıkan zihinsel aktivite bozukluklarının olduğu bir rahatsızlıktır. Beynin güçlü kalmasına yardımcı olur.

Altın portakal içerisinde kolesterol bulunmaz. Kolesterol-free olan bu meyve kolesterol hastalarınca rahatlıkla tüketilir. Kolesterol rahatsızlığına yakalanma ihtimalini düşürür. Diğer faydaları da şunlardır:

Kamkat meyvesi yüksek oranda su ve lif içermektedir. Bu içerikleri sayesinde düşük kaloriye sahiptir. Diyet menülerine rahatlıkla ayak uydurur. Altın portakal lif içermesi sebebi ile bağırsak işleyişini de rahatlatır, kabız ve ishalden korur. Yoğun lif içeriği ile tokluk hissi yaratır ve yeniden acıkma süresini uzatır. Böylece kilo kontrolü yapan kişilerin kullanabileceği ideal bir besin unvanı kazanır.

  • Bol miktarda C vitamini içeren turunçgil, bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı be gribe karşı koruma kalkanı oluşturur.
  • Sindirim sisteminin işleyişini kolaylaştırır. Mide ve bağırsak enfeksiyonlarını önler. Ancak mide ve bağırsakta sorun yaşayan kişilerin doktor tavsiyesi almadan yüksek miktarda tüketmeleri sakıncalı olabilir.
  • Altın portakal sinir sisteminin yapısına katılarak güçlenmesini sağlar.
  • Antioksidan deposu olan altın portakal meyvesi kansere karşı vücudu korur.
  • Altın portakal, cildin sıkılaşması, gerginleşmesi ve parlamasını sağlar. Bu özellikleri ile yaşlanmayı geciktirir. Kozmetik alanında da sıkça tercih ediliyor olmasının sebeplerinden biri de yoğun ve güzel kokusudur.
  • Saçların canlanıp parlaklık kazanmasına yardımcı olur. Dökülmeleri azaltır.

Dolaşım sistemini korur ve kan damarlarının yapısını güçlendirir. Altın portakal ciltte oluşan sivilce ve akne gibi problemler ile başarılı şekilde baş eder.

 

 Kamkat (Kumquat) Meyvesi Zararları Nelerdir?

Kumkuat meyvesinin bilinen herhangi bir zararı yoktur. Ancak yeterli miktarın üzerinde tüketilirse mide ve hazımsızlık problemlerine sebebiyet vereceğinden aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Hassas bir cildiniz varsa alerjik reaksiyonlar vermemek için maske ve kür şeklinde kullanımında dikkatli olunuz.

 

Kamkat (Kumquat) Meyvesi Satın Alındıktan Sonra Nasıl Tüketilir?

Kumkuat meyvesi satın alındıktan sonra çok çeşitli şekillerde tüketilebilir. Altın portakal olduğu gibi taze ve çiğ yenebilen bir meyve olduğu gibi pişirilerek tüketilebilir. Reçel ve komposto yapımına uygunudur. Kurutulmaya müsait bir meyvedir. Tatlı ve pastalarda rahatlıkla kullanılabilir. Salata için sos yapımında yararlanılabilir. Kamkat meyvesi turşu yapımında da kullanılır.

Yoğun aromalı kokusu ile yağı ve suyu esans olarak kullanılabilir. Ev içerisinde hoş koku bırakması için istenen köşelere konabilir, kıyafetlerin güzel kokması için dolaplara yerleştirilebilir.

 

Kamkat (Kumquat) Meyvesi Fiyatları Nelerdir?

Bu küçük turunçgil meyvesi son günlerde oldukça dikkat çekiyor. Alıcıların ilgisini görünüşü, kokusu ve şifa deposu olması ile çekmeyi başaran kumkuat meyvesi yani altın portakal kendine yeni bir alıcı kitlesi edinmeye başladı. Bu meyveden edinmek isteyenler mutlaka fiyatının ne olduğunu merak ediyor. Kumkuat meyvesi ihtiyaç olunan miktarda uygun ücretlerle sahip olunabilecek bir meyvedir.

 

kamkat meyvesi faydaları

Kamkat (Kumquat) Meyvesi Nasıl Yenir?

Altın portakal meyvesi başparmak büyüklüğünde hoş kokulu bir turunçgildir. Koyu turuncu olan bu meyvenin üzerinde bir kabuk vardır. Bu kabuk mandalina ve portakalın kabuklarına benzer ancak onların kabuklarından daha ince bir yapısı vardır. Portakal ve mandalinanın aksine kamkat meyvesinin kabuğunu çıkarmanıza gerek yoktur. Oldukça hoş kokulu olan bu meyvenin kabuğu şekerlidir ve o şekilde yenmeye müsaittir. Meyvenizi yıkadıktan sonra dilerseniz ısırarak dilerseniz kesere yiyebilirisiniz. Altın portakal çok büyük olmadığı için tek seferde tüketime oldukça uygun bir meyvedir. İçerisi kabuğuna göre daha ekşi olan bu meyve, kabuğuyla birlikte tüketildiğinden çok daha fazla besin değerini vücudunuza almanıza yardımcı olur.

 

Kamkat (Kumquat) Meyvesi Besin Değerleri Nelerdir?

100 gramlık altın portakal tüketiminiz ile 71 kalori almış olursunuz. Altın portakal (kumquat meyvesi) 100 gramında aşağıdaki besin öğelerini içermektedir.

  • Karbonhidrat (g) 16
  • Protein (g) 2
  • Yağ (g) 1
  • Kolesterol (mg) 0
  • Sodyum (mg) 10
  • Potasyum (mg) 186
  • Kalsiyum 0
  • Vitamin A (iu) 299
  • Vitamin C (mg) 43,9
  • Demir 0

Şeklinde birçok farklı besin değeri vardır.

 

Kamkat (Kumquat) Meyvesi Nerelerde Satılır?

Son günlerde kamkat meyvesine olan talep artınca nereden alınacağı konusunda da sorular oluşmaya başlıyor. Bu meyve güney bölgelerimizde pazar ve market alanlarında çok daha rahat bulunur. Ancak market ve pazarlarda bulamaz iseniz internet üzerinden sipariş vererek edinebilirsiniz.

DEVAMI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu