Web Sitesi Nasıl Yapılır?


Birçok uygulamada karşımıza çıkan web siteleri son zamanlarda yeniden popülerlikte ilk sıralara yükselmektedir. Arama listelerinin başında yer alan web sitesi nasıl yapılır? Neyle yapılır? Gibi birçok soruya cevap bulabileceğiniz bu yazımızda sizlere etkili bir web sitesi nasıl yapılır ücretli ya da ücretsiz olan programlardan bahsedilecektir. Sizlere ilk olarak web sitelerinde kodlamanın avantajları ve etkileyici bir site yapmanın püf noktaları;
- Dikkat çekmek: web siteniz ne kadar dikkat çekici olursa tıklanma sayısı o kadar iyi olacaktır.
- Yaratıcılığını konuşturmak: farklı tasarımlar yaparak farkınızı ortaya koymanızın web sitenize olumlu dönüşleri olacaktır.
- Hedef kitlenizi belirlemek ve bu hedef kitleye ulaşmak: hedef kitlenizi belirlemek ve bu kitleye uygun tasarımalar yapmak yanı öncelikle sitenizin kime hitap edeceğini belirlemeniz gerekmektedir.
- Tasarımınızın anlaşılır ve göz alıcı olması: son yıllarda web sitelerindeki anlaşılırlık oldukça azalmıştır. Sizler sitenizi tasarlarken anlaşılır ve kolay olmasına dikkat etmeniz gerekir.
- Kurduğunuz sitenin marka kimliğinin oluşturulması: kurduğunu sitenin marka kimliğin oluşturtulması ve bu kimliğin akılda kalıcı olması gerekmektedir. Sizlerde bu kimliği akılda kalana bir kelimeden ya da simgeden oluşturursanız o kadar çok akılda kalırsınız ( örneğin nasıl kanarya denince akla Fenerbahçe ya da kara kartal gibi) belirleyici bir kimliğiniz olursa daha çok akılda kalma şansını bulunmaktadır.
- Renk kombinasyonu: site içerisinde bulunan renklerin uyumu ve göz yormaması sizlerin erişen kullanıcı açısında 1+ puan demektir. Ne kadar göz yormayan renkler seçerseniz, gece veya gündüz diye iki ayrı renk oluşturursanız siteniz için o kadar erişim denmektedir.
- Ulaşılabilirlik: sitenize ulaşılması çok zor olmamalıdır çünkü ne kadar kolay ulaşılırsa sizin içinde o kadar güven verici bir site olduğunuz bilinçaltına yerleşerek orda kalacaktır. Yapılan sitede iletişim kısmının olması kullanıcı açısından güven verici bir unsurdur.
- Basit site isimleri: Akılda kalan bir isim olmalı ve site ismi çok uzun olmamalıdır genellikle site içerisinden bir kelime veya kelime gurubu olabilmektedir.


Program Çeşitleri
Tarihi gelişmesi çok öncelere dayanan ve yıllardır hayatımızda olan web siteleri yapımı için birçok program bulunmaktadır bunlardan bazıları on kısımda bileşenleri ekleyerek arka planda kodlamalarını kendisi yazmaktadır. Bunun yanı sıra kod yazaraktan bileşenleri kendiniz oluşturabilirsiniz. İlk olarak kodları otomatik arka planda yazan programları inceleyelim bunlar;
- Adobe Dreamweaver
Hayatımızın içerisinde olan adobe programları birçok farklı türde programı olduğu gibi web site yapımında karşımıza çıkan ilk programda adobe olmaktadır. Dreamweaver programı siz bileşenlerini eklerken arka planda kodunu yazmaktadır birçok eklenti sunan bu programın kendi temaları da mevcuttur bu temalardan istediğinizi seçerek hazır tema üzerinden çalışa bilirsiniz. Bulunan temaları beğenmediğinizde ise kendi temanızı oluşturmanız için sizlere avantaj sunmaktadır. Sayfanızı iki ayrı bölme yaparak siz ekledikçe yazılan kodları görebilirsiniz. Ve gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz en çok kullanılan web tasarım programıdır ve ücretli bir program olmaktadır.
- Corel Draw
Corel draw ise son yıllarda ön plana çıkan bir programdır ilk olarak çizim programı olarak hayatına başlayan corel draw programı son yıllarda web tasarım üzerine de çalışma yapmanızı sağlayan güncellemeleri ile web tasarım alanına giriş yapmıştır. Adobe Dreamweaver ile benzer özelliklere sahip olan corel draw programı kendi içerisinde tema sunmaktadır hayâlınız de farklı bir tema varsa kendinizin oluşturulmasına imkân tanımaktadır. Ek olarak sunduğu özellik ise flaş animasyonlar yaparak sitenize renk katabilmenizi sağlamaktadır. Herhangi bir simge veya nesneyi düğmeye veya tıklanabilen her hangi Bir şeye dönüştürerek sitenize farklı görünüm sunmak için tercih edebileceğiniz programların başında gelmektedir.


- Swish
Programı yeni yeni web sitesi özelliğini kazanmaya çalışan bir program olsa bile hareketli animasyonlar ile sitenize renk katabilir ve farklı tasarımlara imza atabilirsiniz. Farklı kaydetme özellikleri ile de arka planda yapılan kodları görmenize ve HTML olarak kaydettiğinizde animasyonunuzun web sayfası üzerinde nasıl görüneceğini görebilirsin.
- Freehand
Freehand programı ise genellikle çizim yapmak için kullanılan programlardan birisidir. Fakat logo yapımında veya reklam yapımında sıklıkla karşımıza çıkan programlar arasında yerini almaktadır. Sitenize bir logo veya farklı yerlerde sitenizin reklamını yapmanız için sizlere olanak sağlamaktadır. Sizlerde çok tıklanan sitelere freehand programı ile oluşturduğunuz reklamları vererek daha çok tıklama alabilirsiniz.


Ücretli Web Tasarım Uygulamaları
Bu saydığımı tüm uygulamalar ücretli web tasarım ajansı uygulamaları olmaktadır fakat ücretsiz olarak da web sitenizi yapmanızı sağlayan birkaç program bulunmaktadır bu programlardan başta gelenler;
- Wix
Wix uygulaması sizlere sunulan hazır şablonlar ile yapabileceğiniz web siteler için kolaylık sağlamaktadır fakat hazır şablonlardan başka kendin bir şablon oluşturamaz ve şablon eklemenize izin vermeyen bir uygulamadır hazır şablonları kullanarak yapabileceğiz bir uygulamadır. İnternet üzerinde çalışmaktadır.
- WordPress
Workpress programı blog, ya da online mağaza oluşturmak için kullanmak isteyeceğiniz programlardan biridir her tür işletim sistemine uyum sağlayan bu program çok karmaşık olmayan yapısı ile kolay bir kullanım sunmaktadır sizlerde bu tür bir site istiyorsanız Workpress sizin için ideal bir uygulama olmaktadır.
- Joomla
Workpress kadar tutulmayan ve içerik konusunda birazcık eskide kalmış olan bu program çevrim içi veya çevrim dışı çalışama olanağı sunmaktadır. İsterseniz joomla sitesinin üzerinden işlem yapın isterseniz indirerek sitenizi kendi bilgisayarınızda tutun kullanıcıya bırakılmış olan bu seçenek oldukça ilgi çekicidir fakat çok fazla gelişmemiş olması ile de çok fazla tercih edilen bir yazılım değildir.
Sizlerde bu programlardan kullanarak kendi web sitenizi oluşturabilir ve kullanıma sunama imkânı bulabilirsiniz. Fakat püf noktalarına dikkat etmeli ve bu noktalardan ödün vermemeniz gerekmektedir.
Kaynak: https://www.pomelosoft.com/