Saklıkent Nerede ve Nasıl Gidilir?


Ege’de tatil yapma fikri her zaman için cazip bir fikirdir. Gerek bunaltıcı olmayan havası gerekse de denizi ile mükemmel bir tatil bölgesi olan Ege’nin incisi Fethiye’yi bilmeyenimiz yoktur her halde. Peki onun içerisinde saklı bir güzelliğin olduğunu biliyor musunuz? İşte bizde bu yazımızda sizler için Ege’nin gizli güzelliği Saklıkent nerede ve nasıl gidilir sorularının cevaplarını yazdık. Dilerseniz içeriğimize geçelim.
İçerik Tablosu
Saklıkent Kanyonu Nerede?
Ege bildiğiniz üzere yaz aylarında adeta bir tatil cennetine dönüşüyor. Antalya ve Akdeniz Bölgesi’de öyle. Bu şekilde bir ziyaretçi akınının gerçekleşmesi ile il merkezleri ister istemez kalabalıklaşıyor. Bu yüzden daha sakin ve huzurlu bir yer arayışı başlıyor tatilcilerde.
Fethiye’de böyle bir yer arayanların aklına ilk olarak Ölüdeniz gelebilir ancak onun hemen yakınında en az onun kadar güzel ve doğal bir güzellik daha bulunuyor. Saklıkent Milli Parkı.
Fethiye ilçe merkezinden yaklaşık olarak 45 dakika uzaklıkta olan Saklıkent çevresinde birçok antik yapıya da rastlamak mümkün. Antik mezarlar, tiyatrolar ve daha birçok tarihi yapı çevresinde kurulu olmasına rağmen Saklıkent’in keşfi bundan 26 yıl öncesinde bir çobanın burayı bulması ile gerçekleşir. Tabi bölge de bir yörüklük kültürünün olduğunu da bilmenizde fayda var. Yazımızın ilerleyen kısımlarında buraya da değineceğiz.
Nerede olduğunun tam tarifine gelecek olursak Muğla ile Antalya sınırı olarak kabul edilen Eşen Çayı’nın güneye doğru uzanan bir kolu olan Karaçay’ın oluşturduğu Saklıkent Kanyonu Fethiye sınırları içerisinde olarak kabul edilse de bir tarafı da Kaş’a da dokunur. Zaten yazının bu kısmını okurken buranın güzelliği zihninizde canlanmış olmalı. Kaş ve Fethiye gibi iki cennet beldenin arasında oluşmuş bir kanyonun muhteşem olmama olasılığı var mı zaten. Seydikemer’i de es geçmemek gerek tabi. Çayın ve kanyonun büyük bölümüne de 2012 yılında İlçe olma hakkı kazanan Seydikemer ev sahipliği yapmaktadır.
Suyun en kolay aşındırdığı kaya tiplerinde bir tanesi olan kalkerli arazide oluşan kanyon 18 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 200 metre yüksekliğinde. Kanyonun tabanı derin ve şiddetli akan su ile dolu olduğundan içerisine giriş yapmak için kayalığın yamacına kurulan köprü kullanılıyor. Ayağınızın altında Saklıkent Kanyonu’nun suları tüm ihtişamı ile akarken siz kayaların ve rüzgarın serinliğini hissederek derinlere doğru yürüyebilirsiniz.
Saklıkent Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?
Saklıkent Milli Parkı ve Kanyon’a Fethiye Otogar’dan kalkan dolmuşlar ile ulaşabilirsiniz. Kendi aracınız ile seyahat ediyorsanız Muğla-Antalya yolunu takip etmeniz sizi zaten tamda kanyonun üzerine götürecek. İki güzel ilin sınırında olduğunu söyleyebiliriz. Yıl içerisinde birçok yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yapan Saklıkent’e gelenlerin çoğunun ise tur şirketleri ile geldiğini söyleyebiliriz. Eğer sizde ayarlayabilirseniz belirli aralıklarla şirketlerin düzenlediği Saklıkent tatil turları gibi faaliyetleri kullanarak buraya ulaşabilir tatilin tadını çıkarabilirsiniz.
Saklıkent Kanyonu’nda Ne Yapılır?
Saklıkent’te ne yapılır? Sorusunu bu bölgede kime sorarsanız sorun size ilk vereceği cevap büyük ihtimalle rafting olacaktır ancak biz diğer aktiviteleri de şu şekilde listeledik;
- Türkiye’nin en heyecanlı ve uzun rafting parkurlarından bir tanesine sahip olan Saklıkent’e geldikten sonra kesinlikle bu eğlenceden mahrum kalmamanızı öneririz. Aynı zamanda bu heyecanlı yarıştan sonra sizi çamur banyosu yapmaya da götürüyorlar. Heyecanı, eğlenceyi ve kahkahayı bir yerde nasıl bulurum? Diye arananlardansınız net olarak sizin için biçilmiş kaftan.
- Yapabilecekleriniz tabi ki sadece bununla sınırlı değil. Buz gibi akan suyun hemen dibine kurulu olan köşklere oturup yemek yiyebilir, bir şeyler içebilirsiniz. Yaz aylarının en sıcak dönemlerinde bile buradaki ağaçların altında serinliği hissedebilirsiniz.
- Yazımızın ilk başında dediğimiz gibi bu topraklara yörüklük kültürünün harman olduğu topraklar diyebiliriz. Eğer sohbet seviyorsanız civar köylere kaçamak yapabilir buradaki yerli insanlarla sohbet bile edebilirsiniz. Sizden hiçbir ikramı esirgemeyeceklerinden emin olabilirsiniz.
- Trekking severleri içinde çok uygun bir alan. Özellikle çevresinin antik kalıntılar ile dolu olduğunu söylemiştik. İki yürüyüş parkuru burada sizin rotanız olabilir. Birincisi Kızılalan’dan başlayıp Mangır’a kadar gidiyor. Uzunluğu 16 kilometre olan bu yürüyüş parkurunda adımlarınızı atarken tarihte küçük bir yolculuğa çıktığınızı da hissedebilirsiniz. Saklıkent yürüyüş güzergahı üzerinde birçok antik yapıya rastlayabilir bu anları ölümsüzleştirebilirsiniz. Diğer bir güzergahta Kapanderesi’nden başlayıp Saklıkent’te bitiyor. Bu rotada sizi doğayla iç içe getirecek ve size mükemmel bir tatil deneyimi yaşatacak.
Saklıkent Kanyonu Giriş Ücretleri
Kanyonun ziyaret saatleri 08:00 ile 22:00 arası. Haftanın her günü aynı saat diliminde kanyona girişler açık. Saklıkent kanyonu giriş ücretleri ise şöyle;
- Yetişkinler 4 TL
- İndirimli 2 TL
- Otomobil, kamyonet 12 TL
- Otobüs 60 TL
- Motosiklet ve ATV 8 TL
Müzekart ile giriş ise şimdilik gerçekleşmiyor.
Saklıkent nerede ve nasıl gidilir? Saklıkent kanyonu giriş ücretleri ne kadar? Saklıkent’te neler yapılabilir? Gibi sorularının cevaplarını vermeye çalıştık. Sizde yazıyı diğer tatil tutkunu arkadaşlarınıza paylaşabilir bu cennetten kopma yeri onlarından görmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca Kaş gezilecek yerler yazımızı da okuyabilir gezi rotanıza burayı da ekleyebilirsiniz.